Η ΓΣΕΕ δεν ζήτησε την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου

Απλά κακό νομοθέτημα για τους εργαζόμενους χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος το εργασιακό σχέδιο νόμου κάνοντας λόγο για απεργιακές κινητοποιήσεις εφόσον δεν γίνουν αποδέκτες οι ενστάσεις τους, ωστόσο δεν έκανε λόγο για την απόσυρση ολόκληρου του νομοσχεδίου, παρά το πάγιο αίτημα της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και πλήθους ομοσπονδιών και εργατικών συνδικάτων όπως και της συνδικαλιστικής παράταξης στη ΓΣΕΕ ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι το 99,2% των επιχειρήσεων απασχολούν ως εννέα εργαζόμενους γεγονός που καθιστά αδύνατη την σύσταση συνδικαλιστικής οργάνωσης και κατ’ επέκταση πλήττονται περισσότερο με το νέο εργασιακό σχέδιο νόμου.

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε θετικές τις διατάξεις για την σεξουαλική παρενόχληση, την αποσυνδεση της τηλεργασίας, τα επιδόματα και η εξίσωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους.

Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Νίκος Κιουτσούκης έκανε λόγο για δογματικές αντιλήψεις και ότι το επόμενο διάστημα θα συγκληθουν τα μέλη της ΓΣΕΕ για να αποφασίσουν τις αντιδράσεις εφόσον το υπουργείο Εργασίας δεν δεχθεί τις ενστάσεις της ΓΣΕΕ. Μάλιστα η ΓΣΕΕ θα στείλει υπόμνημα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη με τις θέσεις της ανά άρθρο του σχεδίου νόμου.

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Θάνος Βασιλόπουλος ανέφερε ότι όλες αυτές οι αντεργατικές διατάξεις έρχονται την ώρα που εκτιμάται ότι το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας θα βάλουν λουκέτο. Το εργασιακό σχέδιο νόμου είναι το κερασάκι που θα βουλιάξει τα πάντα, τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ το εργασιακό νομοσχέδιο, παρά τα όσα προσπαθεί να επικοινωνήσει η Κυβέρνηση, δε ρυθμίζει την αγορά εργασίας και δεν κινείται στην κατεύθυνση «προστασίας» της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Αντιθέτως, εντείνει τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Για το λόγο αυτό, μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσουν τα όργανα της Συνομοσπονδίας για να λάβουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, με στόχο να αποσυρθούν κάποιες διατάξεις και να υιοθετηθούν προτάσεις των Συνδικάτων.

πληροφορίες aftodioikisi.gr