“Αρνείται να παραιτηθεί η διοίκηση της ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

Με χρονίζουσες κωλυσιεργίες αρνείται η διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Α.Ε. να παραιτηθεί, παρότι το ζητά τόσο η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όσο και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Το δε σωματείο εργαζομένων της ΕΕΤΑΑ με επιστολή του προς την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών εκθέτει εκ νέου την κατάσταση ζητώντας από τους δυο βασικούς μετόχους να συγκαλέσουν έκτακτη γενική συνέλευση για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

 Οι τριβές

Οι τριβές της ΚΕΔΕ με τη διοίκηση της ΕΕΤΑΑ, η οποία ορίστηκε «πραξικοπηματικά», όπως επισημαίνουν οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης ξεκίνησαν όταν, το Νοέμβριο του 2019 και λίγες μέρες πριν τις εκλογές του αυτοδιοικητικού οργάνου των ΟΤΑ Α βαθμού, ο τότε υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος συγκάλεσε αιφνιδιαστικά την γενική συνέλευση της ΕΕΤΑΑ και όρισε πρόσωπα της αρεσκείας του στην Διοίκηση του οργανισμού. Κι ενώ υπήρχε η τυπική θεσμική υποχρέωση του τότε προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη να ζητήσει και ακολούθως να λάβει την έγκριση από το Δ.Σ. του αυτοδιοικητικού οργάνου, ο ίδιος φέρεται να συναίνεσε στην πρόταση Θεοδωρικάκου.

Παρασκηνιακές συζητήσεις Θεοδωρικάκου – Πατούλη

Αυτό αποκαλύφθηκε, λίγες μέρες αργότερα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου  ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος επιβεβαίωσε με αυτόν τον τρόπο τις μέχρι εκείνη τη στιγμή φήμες για παρασκηνιακές συζητήσεις με τον τότε πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη.

Το ζήτημα είχε αναδείξει η «ΑΥΓΗ» με έγγραφα τα οποία πιστοποιούσαν το μέγεθος της αντιθεσμικής λειτουργίας τόσο του τότε υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου όσο και του απελθόντος προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη. Ο δε Τ. Θεοδωρικάκος είχε ορίσει εντελώς  αυθαίρετα στην θέση του προέδρου του Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ τον νομικό του σύμβουλο, Ηλία Γιάτσιο, και για την θέση του αντιπροέδρου τον Γιάννη Σκάλκο, που ήταν ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. Ακολούθως, ο Τ. Θεοωρικάκος απέκλεισε όλους τους “γαλάζιους” δημάρχους, τοποθετώντας άτομα της αρεσκείας του που δεν ήταν αιρετοί, όπως ο Δημήτριος Καρακώνης (συνταξιούχος), ο Γεώργιος Ζαφείρης (σύμβουλος επιχειρήσεων), ο Άδωνις Ιορδανίδης (Πολιτικός Μηχανικός) και ο Κωνσταντίνος Δεντάκος (Τοπογράφος Μηχανικός του ΕΜΠ).

Δεν ήταν λίγοι οι αιρετοί που είχαν διαμαρτυρηθεί για αυτές τις τοποθετήσεις στην διοίκηση της ΕΕΤΑΑ κατηγορώντας τον Τ. Θεοδωρικάκο για «απόπειρα ελέγχου» της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται κοινωνικά προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά επρόκειτο να στελεχωθεί από μηχανικούς του ΤΕΕ προκειμένου να συμβάλουν στην ωρίμανση μελετών του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Το «πραξικόπημα» Θεοδωρικάκου

Στο μεταξύ, ο Τ. Θεοδωρικάκος επιχείρησε «νέο πραξικόπημα», όπως το χαρακτήρισαν οι δήμαρχοι όταν εκ κρυπτώ τον Οκτώβριο του 2020 αποφάσισε να αφαιρεθούν 2 εκατ. ευρώ από την τακτική επιχορήγηση των Δήμων, δηλαδή από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και να αποδοθούν στην ΕΕΤΑΑ, χωρίς προηγουμένως να δοθεί η σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Η μεταφορά του ποσού προχώρησε, παρά την σθεναρή αντίδραση μερίδας των δημάρχων που απείλησαν ευθέως την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της σχετικής απόφασης.

Παρά το αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών…

Κι ενώ ο χρόνος κυλούσε και τίποτα δεν μεταβαλλόταν παρά τις συνεχείς οχλήσεις των δημάρχων, με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του δεσμεύτηκε την 28η Ιανουαρίου 2021 ότι θα προχωρήσει στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, προκειμένου να εκλεγεί νέα διοίκηση στην ΕΕΤΑΑ.

Πράγματι, με επιστολή του την 8η Μαρτίου 2021 το υπουργείο Εσωτερικών που κατέχει το 34% του μετοχικού κεφαλαίου ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων και της εκλογή νέου Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ Α.Ε..Όμως, ούτε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν φαίνεται να εισακούεται από την αυθαίρετα τοποθετημένη διοίκηση της ΕΕΤΑΑ.

Η παρέμβαση των εργαζομένων

Το ζήτημα τέθηκε εκ νέου στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, καθώς ο σύλλογος εργαζομένων με επιστολή του ζητά για λόγους «εύρυθμης λειτουργίας» της εταιρείας την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης  τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών, όσο και από την ΚΕΔΕ που κατέχει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου και μαζί με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων κατέχουν το 45% του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι της ΕΕΤΑΑ ζητούν να εφαρμοστεί ό,τι ακριβώς προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι «ήδη από την 8η Μαρτίου του 2021, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει την σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετοχών για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΤΑΑ Α.Ε.». Υπογραμμίζουν δε ότι «με βάση το καταστατικό της εταιρείας μέχρι και την 29η Μαρτίου 2021 δεν είχε συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας με θέμα τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής γενικής συνέλευσης για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου όπως όφειλε μέσα σε 10 ημέρες».  Ως εκ τούτου, «δεν έχει τηρηθεί ό,τι ορίζει το καταστατικό της εταιρείας», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι της ΕΕΤΑΑ.

«Θεσμική αταξία»

«Πρέπει αυτή τη διαδικασία να γίνει άμεσα, προκειμένου να διορθωθεί αυτή η θεσμική και διοικητική αταξία», είπε κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο Α’ αντιπρόεδρος, Λάζαρος Κυρίζογλου θέτοντας εκ νέου το ζήτημα. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «η Διοίκηση της ΕΕΤΑΑ παρανόμως ορίστηκε το Νοέμβριο του 2019», καθότι, όπως είπε: «Δεν υπήρχε απόφαση της ΚΕΔΕ που να εξουσιοδοτεί τον απελθόντα πρόεδρο της, Γιώργο Πατούλη να ορίσει μέλη». Ο Λ. Κυρίζογλου επικαλέστηκε, μάλιστα, την σχετική επιστολή των εργαζομένων της ΕΕΤΑΑ, όπου καλείται τόσο την ΚΕΔΕ, όσο και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσουν στον ορισμό νέας διοίκησης.

ΠΗΓΗ – ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ