Υπουργείο Εργασίας: Επίδομα αντί σύνταξης και μειωμένο δώρο Πάσχα

Σε μόλις 30.000 συνταξιούχους η προκαταβολή, λειψό το δώρο για τους εργαζόμενους σε αναστολή

«Έρχονται λεφτά» διατυμπανίζει το υπουργείο Εργασίας επιχειρώντας επικοινωνιακά να διαμορφώσει θετικό κλίμα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ωστόσο η πραγματικότητα για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που μάταια περιμένουν χρόνια να λάβουν τη σύνταξή τους, είναι εντελώς διαφορετική, όπως και για τους εργαζόμενους που περιμένουν να λάβουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μειωμένο δώρο Πάσχα.

1. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από τη Μεγάλη Τετάρτη θα ξεκινήσει η προκαταβολή σύνταξης (384 ευρώ), που αφορά όμως μόλις 30.000 εν αναμονή συνταξιούχους που κατέθεσαν και τη σχετική αίτηση, χωρίς κανείς να μπορεί να τους διαβεβαιώσει για την οριστική εκκαθάριση του φακέλου τους και την απόδοση της σύνταξής τους.

2. Τέλος Μαΐου υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους ήδη συνταξιούχους που έχουν χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη και οι οποίοι περιμένουν εδώ και έναν χρόνο αυτές τις αυξήσεις, δηλαδή από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Βρούτση.

3. Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα πρέπει να καταβληθεί η αναλογία του δώρου Πάσχα για όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2021, χωρίς να περιλαμβάνεται ο Απρίλιος, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών.

Όπως έχει αναφέρει η ΑΥΓΗ, οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα λάβουν μειωμένο δώρο Πάσχα, που θα υπολογίζεται με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι μειώσεις που θα κυμαίνονται από 5% έως και 40% θα αφορούν έως 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.

ΕΝΙΔΣΥ: Λάθος αναδρομικά σε 600.000 συνταξιούχους

Για λάθος επανυπολογισμό σε 600.000 συνταξιούχους, με 576 εκατ. ευρώ χρωστούμενα σε συνταξιούχους κάνει λόγο το ΕΝΔΙΣΥ.

Με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, επισημαίνει ότι «μετά από μελέτες και διαπιστώσεις του Δικτύου σάς ενημερώνουμε ότι σε διάφορες κατηγορίες συνταξιούχων, που ανέρχονται περίπου σε 600.000, κατά τους υπολογισμούς μας δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα παρακάτω για τον επανυπολογισμό:

α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.

β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχει υπολογιστεί η παράλληλη ασφάλιση όσων δεν είχε συμπεριληφθεί στον υπολογισμό της σύνταξής τους πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ ο Νόμος 4387/2016 τη συμπεριλαμβάνει ως προς τον επανυπολογισμό.

δ) Συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

«Εάν δεν εφαρμοστεί σωστά ο Νόμος 4387/16, δεν θα μπορεί να γίνει σωστά ούτε ο επανυπολογισμός του Νόμου 4670/19″ σημειώνει το Δίκτυο Συνταξιούχων, προσθέτοντας επίσης ότι «με τη μη εφαρμογή του Νόμου 4387/16 ήδη οι συνταξιούχοι έχουμε χάσει μέχρι και τον 5ο/2021 278.400.000 ευρώ». «Ζητάμε άμεσα να εφαρμόσετε σωστά τον Νόμο 4387/16, όπως υποχρεούστε να εφαρμόζετε τους νόμους» καταλήγει το ΕΝΔΙΣΥ.

πηγή