Χαντζηδάκης – για το καλό των εργαζομένων η κατάργηση του 8ώρου

Προκλητικός ήταν σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Με τις δηλώσεις του επιβεβαίωσε την προωθούμενη κατάργηση του οκταώρου. Βάφτισε δε την κατάργηση του 8 ωρου ως «εργασιακή ευελιξία» την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση για το καλό του εργαζόμενου. Για το καλό μας λοιπόν …….

Πριν από κάποιες μέρες ο Κώστας Τηλιγαδας είχε γράψει :

Πάντως να δώσω και εγώ συγχαρητήρια στην κυβέρνηση.Έχουμε ανάγκη από μεταρρυθμίσεις για να συμβαδίσουμε με την εποχή. Ιδίως μέσα στην πανδημία δίνεται η ευκαιρία να γίνουν αναπτυξιακές παρεμβάσεις, αφού η οικονομία πάει σφαίρα.

Αυτό φροντίζει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Θέλει ο άλλος να δουλέψει 12-14 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα, γιατί να τον εμποδίσεις εσύ κράτος να μην δουλέψει; Έτσι θα πάει η χώρα μπροστά; Αφού τα βρίσκει με το αφεντικό του και συμφωνούν, γιατί μπλέκεις;

Αμ το άλλο; Πρόγραμμα και αηδίες. Όποτε έχει δουλειά να εργάζεται. Μέρα, νύχτα δεν έχει σημασία. Ηλεκτρικό ρεύμα έχουμε, τι το πληρώνουμε; Την προσωπική ζωή βρίσκει τρόπους για να την βολέψει. Στο κάτω κάτω, δεν υπάρχει ανάγκη να κάνουμε όλοι οικογένεια ή σχέση.Σε αυτή την χώρα πρέπει να συζητήσουμε και για την ανταγωνιστικότητα. Μόνο για μισθούς συζητάμε. Να δουλεύεις σκληρά, να κάνεις λεφτά ,να γίνεις πλούσιος και εσύ. Να αποδεικνύεις ότι το αξίζεις για να πληρώνεσαι αξιοπρεπώς, δεν χρειάζεται κατώτατος μισθός.

Να τελειώνουμε και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Ποιοι είναι όλοι αυτοί που διαπραγματεύονται (τάχα μου) με τα αφεντικά; Χρήματα βάλανε για να γίνουν συνέταιροι στις επιχειρήσεις; Συλλογικές συμβάσεις και μπούρδες.

Με την ευκαιρία να προτείνω και κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις, τώρα που είναι ευκαιρία:

  • Να δένονται οι εργαζόμενοι με αλυσίδες ώστε να μην απομακρύνονται από τις θέσεις εργασίας τους.
  • Να μην χρειάζεται να πληρώνονται συνέχεια.
  • Να αμείβονται με ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη ή ένα άγγιγμα στον ώμο από τον εργοδότη.

Επιτέλους βήματα προς τα μπρος. Προς το μέλλον. Προς την Ελλάδα 2.0.