Πανδημία και lockdown πάνε χέρι χέρι

Η πολιτική αντιμετώπιση της Ν.Δ. του Κορωνοϊού ήταν:

• Να αυξήσει τους μαθητές/τριες ανά τμήμα λέγοντας ότι «οι μαθητές δεν «κολλάνε», αλλά μετά κολλούσαν και τα έκλεισαν τα σχολεία για να μην κολλάνε και τα άνοιξαν με τον ίδιο τρόπο γιατί δεν κολλούσαν, ενώ όταν διαπίστωσαν ότι κολλάνε τα ξαναέκλεισαν!…»

• Να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντας νοσηλευτές –γιατρούς-υγειονομικό προσωπικό να παλεύουν με συνεχόμενες βάρδιες. Βρήκε ως ευκαιρία να εμπλέξει τους ιδιώτες υγείας με διπλάσιες και τριπλάσιες δαπάνες του κράτους προς αυτούς από αντίστοιχες που θα γινόταν από το δημόσιο ΕΣΥ.

• Για προσλήψεις έδωσε αλλού το βάρος! Ειδικούς φρουρούς και αστυνομία χρειάζονταν η χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας!

• Κατάφερε να βρίσκεται πάλι στα όρια στο σύστημα υγείας παρότι εδώ και έναν χρόνο χτυπάει συνεχόμενη καμπάνα γι αυτό.

• Αίτημα για άνοιγμα νοσοκομείων που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά όπως το Λοιμωδών και το Παναγία στη Θεσσαλονίκη ούτε άκουσε ούτε καμιά ενέργεια έκανε!

• Κατάφερε να μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου με συνέπειες στην υγεία χιλιάδων πολιτών που έπασχαν και πάσχουν από άλλες νόσους. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία βέβαια δεν τα έκανε «μιας νόσου» ακριβώς γιατί τους ασθενείς τους θέλει «πελάτες» που δεν θα βρίσκουν κλίνη στο δημόσιο νοσοκομείο να οδεύουν (αν μπορούσαν οικονομικά) στα ιδιωτικά. Ειδάλλως…στο σπίτι και όποιος ζήσει έζησε.

• Καμιά μέριμνα για τις μεταφορές και τον συνωστισμό σε αυτές.

• Δεν έδωσε δυνατότητα συνταγογράφησης για τα μοριακά τεστ και τα rapid κατά μαζικό τρόπο τα ενεργοποιούσε  αφού οι καταγεγραμμένοι φορείς του ιού γίνονταν χιλιάδες.

• Ενώ είχε επιστημονικά στοιχεία για την επέλαση του ιού δεν πήρε έγκαιρα μέτρα (περίπτωση Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη) και όταν έπαιρνε ήταν επικοινωνιακά και επιλεκτικά όπως στην περίπτωση του Κορδελιού και του Ευόσμου.

Κάθε φορά σχεδίαζε για την επόμενη έξαρση του ιού κατά τον ίδιο τρόπο με την προηγούμενη. Τη ρήση ότι «Ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα» δεν την ήξερε και δεν την ξέρει.

Τελικά από την αρχή φάνηκε ότι ένα μέτρο αγάπησε. Το lockdown. Γι αυτό κατά συνεχόμενο τρόπο το χρησιμοποιεί μη κάνοντας και ενέργειες ώστε να είναι αχρείαστο για μεγάλα διαστήματα. Πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στο lockdown.

Ταυτόχρονα όμως δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια. Εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περάσει ότι πιο αντιδραστικό, αντιδημοκρατικό, αντιεκπαιδευτικό, αντεργατικό είχε στη φαρέτρα της έτσι που η πολιτική της, η πανδημία και τα lockdown να πάνε χέρι χέρι!

του Θοδωρή Μπαλτά