Γ. Μακράκης: Καλώς έκλεισαν τα σχολεία αφού είναι αθωράκιστα στον κορονοιό

Την πεποίθηση πως τα σχολεία ήταν επιβεβεβλημένη ανάγκη να κλείσουν, καθώς είναι αθωράκιστα στον κορονοϊό, εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Δομήνικος Θεοτοκόπουλος Γιώργος Μακράκης.

Ο κ. Μακράκης, αναφέρθηκε στα κλειστά, λόγω κακοκαιρίας στα Σχολεία στο νομό Ηρακλείου γι αύριο Πέμπτη 18/2: Στους Δήμους Γόρτυνας και Χερσονήσου όλα τα σχολεία κλειστά. Στο Δήμο Φαιστού κλειστά σχολεία στα χωριά Ζαρός, Αντισκάρι, Πηγαϊδάκια και Καμάρες. Στο Δήμο Ηρακλείου σε Αγ. Μύρωνα και Βενερατο. Στο Δήμο Μαλεβιζίου κλειστά σχολεία σε Φόδελε, Ροδιά, Μάραθο, Τύλισο, Αγ. Πελαγία και Κρουσώνα. Στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων όλα τα σχολεία θα είναι ανοιχτά με εξαίρεση το Νηπιαγωγείο Αχεντρία και στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος όλα τα σχολεία θα είναι ανοιχτά.

Αναφέρθηκε στην τηλεκπαίδευση και στα ελλιπή μέτρα προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, υποστηρίζοντας πως:  Η κακοκαιρία που πέρασε, κατάφερε να μας δείξει πως τα σχολεία, είναι “γυμνά” από μέτρα προστασίας για κάθε νόσο κι όχι μόνο για τον κορονοϊό, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί για τη στήριξη των μαθητών στις πολυποίκιλες ανάγκες τους (μορφωτικές, ψυχοσυναισθηματικές, κοινωνικοποίησης, εμπέδωσης των αρχών της δημοκρατίας, καλλιέργεια κριτικής σκέψης κλπ) οδηγώντας μάλιστα με τις επιλογές της, σε μια επικίνδυνη συνθήκη για το μέλλον του δημόσιου σχολείου και της παιδαγωγικής διάστασης της μαθησιακής διαδικασίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μακράκης για τα επισημαίνει πως: « Η κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη να διαχειριστεί τόσο την κακοκαιρία, όσο και την πανδημία καθώς αυτό που παρατηρείται μέχρι στιγμής, είναι τα σχολεία αθωράκιστα, με απαρχαιωμένες υποδομές, με πολυπληθείς τάξεις, με ελλιπή καθαριότητα, χωρίς μαζικά τεστ πρόληψης και ελέγχου της διασποράς, χωρίς σαφή σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών αδυνατούν, παρά την φιλότιμη προσπάθεια των εκπαιδευτικών, να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε. Σήμερα, με σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα κλειστή (κάποιες περιοχές λόγω πανδημίας κι άλλες λόγω καιρού), επιστρατεύει την τηλεκπαίδευση ως τη μοναδική λύση για να παραμείνει ζωντανή η εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς όμως να έχει διασφαλίσει τα αυτονόητα. Τον τεχνολογικό εξοπλισμό για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με μια εγγενή αδυναμία να μετακινηθούν οι συνάδελφοι στις σχολικές τους μονάδες για πραγματοποίηση τηλεκπαίδευσης από τους σχολικούς χώρους λόγω καιρικών συνθηκών, χωρίς προσαρμοσμένα διδακτικά αντικείμενα σε εξ αποστάσεως εκπαιδευτικές διαδικασίες και φυσικά χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο για αξιοποίηση του μέτρου αυτού σε κάθε περίπτωση που στο μέλλον χρειαστεί για να καλυφθούν οι όποιες εκπαιδευτικές ανάγκες.»

Για το λόγο αυτό ο κ. Μακράκης, επεσήμανε πως: «ως  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος δε θα επιτρέψουμε τη διάλυση του δημόσιου σχολείου και τη μετατροπή της μαθησιακής διαδικασίας από ζωντανή διαδικασία σε ένα αποστειρωμένο, πέρα από κάθε επιστημονική άποψη, υποκατάστατο μέσα από οθόνες.»

ΗΧΗΤΙΚΟ – makrakhhs/

ΠΗΓΗ