Ισπανία : Απεργούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στα νοσοκομεία

Οι εργαζόμενοι καθαρισμού σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία στην Ισπανία βρίσκονται σε πόλεμο. Απαιτούν να θεωρηθούν προσωπικό πρώτης γραμμής, να συμπεριληφθούν στα σχέδια εμβολιασμού εντός της ομάδας του προσωπικού υγείας και ο Covid να αναγνωρισθεί επίσης και για αυτούς ως επαγγελματική ασθένεια.

Οι εργαζόμενοι καθαρισμού των κέντρων υγείας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, οι λόγοι:

ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στα σχέδια εμβολιασμού κατά του Covid-19 για τους επαγγελματίες των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, καθώς και την απόφαση της κυβέρνησης στην οποία Αναγνωρίζει το Covid-19 ως επαγγελματική ασθένεια για όλο το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης που εργάζεται απευθείας σε νοσοκομειακά κέντρα, αλλά αφήνει εκτός συμβασιούχους , όπως στην περίπτωση αυτή τους καθαριστές πολλών νοσοκομείων.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου de la Fe στη Βαλένθια , μόλις ανακάλυψαν για αυτή τη διάκριση από τους υπεύθυνους, οργανώθηκαν, κάλεσαν μια συνάντηση στις πόρτες του νοσοκομείου και αποφάσισαν να καταγγείλλουν αυτήν την κατάσταση.
Όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο συμμετείχαν στη διαδήλωση, συγκεκριμένα 310 γυναίκες σε τρεις βάρδιες.

«Με αυτή τη δράση θέλαμε να φανούμε, γιατί είμαστε πάντα αόρατοι και κάποια στιγμή έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουμε. Είναι πολύ απογοητευτικό και εξωφρενικό.

Πολλοί από τους εργαζόμενους καταγγέλλουν τους επισφαλείς όρους που επιβάλλονται από τον εργολάβο. Η εξωτερική ανάθεση είναι το αποτέλεσμα πολυετών πολιτικών ιδιωτικοποίησης στις δημόσιες υπηρεσίες και επιτρέπει την πρόοδο στις επισφαλείς συνθήκες των εργαζομένων σε αυτές τις υπηρεσίες όπως η υγεία, η εκπαίδευση ή οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Με αυτήν τη μορφή εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης, όλοι οι εργαζόμενοι κερδίζουν λιγότερα χρήματα. Η λογική με την οποία λειτουργεί η ανάθεση σε εργολάβο είναι πολύ διεστραμμένη και τείνει να επιδεινώνει μόνιμα τις συνθήκες εργασίας σε υπηρεσίες που ήταν προηγουμένως δημόσιες. Προχωρεί επίσης στην προσπάθεια διαχωρισμού των εργαζομένων μεταξύ μόνιμων και εργολαβικών εργαζόμενων.

ergolavikoi.gr