Απέτυχε ο εμβολιασμός στους άνω των 85

Λιγότεροι από 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 85 ετών εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το aftodioikisi.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) οι πολίτες άνω των 85 ετών στην Ελλάδα είναι 365.809. Από αυτού, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους (σ.σ. τελευταία ενημέρωση στις 26 Ιανουαρίου, όταν, δηλαδή, είχε ήδη ανοίξει -στις 22/1- η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80-84 που είναι 394.625, άρα είχε σχεδόν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τους άνω των 85, που ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου), εμβολιάστηκαν μόλις 69.000 (ποσοστό 18,8%).

«Έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 69.000 πολίτες άνω των 85 ετών, περισσότεροι από 88.000 υγειονομικοί και 10.700 στους οίκους ευγηρίας», είχε τονίσει τότε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με πράγοντες στον χώρο της Υγείας, δύο είναι οι βασικές αιτίες αυτής της αποτυχίας:

  1. Η εκστρατεία ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας ύψους 18,5 εκατ. ευρώ παραμένει άφαντη. Κανείς δεν γνωρίζει αν, πού και πώς έχουν μοιραστεί τα συγκεκριμένα εκατομμύρια. Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.
  2. Η έλλειψη εμβολιαστικών κέντρων. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr από τις 1018 εμβολιαστικά κέντρα που είχαν εξαγγελθεί, δεν λειτουργούν, αυτή τη στιγμή, πάνω από 140 με 150. Και αυτά όχι σε Κέντρα Υγείας (όπως είχε εξαγγελθεί αρχικά θα δημιουργούνταν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) αλλά στα Νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικά ότι στέλνουν πολίτες να εμβολιαστούν ακόμη και Ψυχιατρεία, όπως το Δρομοκαΐτειο. Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με καταγγελίες στην aftodioikisi.gr,  από την περιοχή του δήμου Φυλής έστειλαν 95χρονο να εμβολιαστεί στο Κέντρο Αναπήρων στο Ίλιον. Ενώ στην Ανατολική Αττική αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ένα εμβολιαστικό κέντρο στο Κορωπί.

Εμείς θα συμπληρώναμε έναν επιπλέον λόγο που δεν τον αναφέρει το υπουργείο ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατ οίκον εμβολιασμό εφόσον η μετακίνηση σ αυτές τις ηλικίες είναι πολύ δύσκολη.

πηγή