« επαγγελματική νόσος» η Covid-19 για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Ισπανίας

Ως « επαγγελματική νόσος» αναμένεται να καθιερωθεί η Covid-19 για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Ισπανίας, μετά από σχετικό αίτημα του κλάδου από τις αρχές της πανδημίας.

Διαβάζουμε σε άρθρο στο site της ΕΡΤ ότι το υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση αυτή σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Υγείας που έχουν προσβληθεί από COVID-19, θα προστατεύονται εφ’ όρου ζωής και όχι μόνο για μια πενταετία όπως ίσχυε ως τώρα.

Βέβαια στην Ισπανία καταγράφονται αναλυτικά οι περιπτώσεις των εργαζομένων που νοσούν από την νόσο covid-19 έτσι γνωρίζουν πόσοι εργαζόμενοι και από ποιο κλάδο νόσησαν πόσοι από αυτούς νόσησαν σοβαρά και πόσοι έχασαν την ζωή τους από τη νόσο κάτι που στη χώρα μας δεν γίνεται.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζονται στο insst.es τουλάχιστον 7.394 εργαζόμενοι έχουν προσβληθεί από την Covid-19 στην Ισπανία, από τον Μάρτιο του 2020. Έτσι μπορούν να βγάζουν συμπεράσματα και να σχεδιάζουν τόσο πολιτικές πρόληψης όσο και στήριξης των εργαζομένων που νόσησαν από την νόσο covid-19. Εδώ μπορείτε να δείτε την σχετική καταγραφή.

Να θυμίσουμε εδώ ότι όσον αφορά τη χώρα μας δεν υπάρχουν δημοσιοποιημένα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία για αναφορά και καταγραφή περιστατικών COVID19 στους χώρους εργασίας είτε ως εργατικά ατυχήματα είτε ως επαγγελματικές ασθένειες, ενώ υπάρχει ήδη από τον Μάιο του 2020 σχετική πρόβλεψη από τη EUROSTAT.

Δείτε σχετικές μας δημοσιεύσεις:

Κορωνοϊός / Επαγγελματική ασθένεια στην Ευρώπη αλλά ατομική ευθύνη στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

ΑΔΕΔΥ: Φτάνει πια με την ατομική ευθύνη! Αναγνώριση ΤΩΡΑ της λοίμωξης COVID19 ως επαγγελματικής ασθένειας

ΕΑΕΚ- Αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας -Αναγνώριση τώρα της νόσου covid-19 ως επαγγελματικής ασθένειας ή εργατικού ατυχήματος

Παλεύουμε για τις ζωές μας – αναγνώριση ΤΩΡΑ της λοίμωξης COVID19 ως επαγγελματικής ασθένειας

Επαγγελματική ασθένεια εργατικό ατύχημα διαφορές