Η Αθηνά Λινού εξηγεί τι δεν έγινε και η Αττική έφθασε στο “κόκκινο”

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, κλήθηκε να εξηγήσει πώς έφτασε η κατάσταση ως εδώ και τόνισε, μεταξύ άλλων, ξανά το γεγονός ότι γίνονται λίγα τεστ για αυτό και «θεωρητικά υπήρξε μια μείωση των κρουσμάτων».

Στο ερώτημα σχολεία ή click away η κ. Λινού ανέφερε μιλώντας σήμερα στο MEGA:

  • «Είναι μια δύσκολη απόφαση, μια πολιτική απόφαση και νομίζω ότι επειδή είναι και οικονομικό το πρόβλημα και για αυτό αναγκάζεται η κυβέρνηση και η Επιτροπή να αποδεχτεί το κλείσιμο των σχολείων και τη συνέχιση του κλειστού σχολείου. Είναι και φιλοσοφικό το θέμα. Εξαρτάται τι θεωρείς σημαντικότερο. Νομίζω ότι εγώ θα προσπαθούσα να ανοίξω με μεγαλύτερη ασφάλεια και τα δύο, αλλά δεν βλέπω τις δυνατότητες ή τη διάθεση να διατεθούν κονδύλια για να μπορέσουν να ανοίξουν και τα δύο».

Πώς θα μπορούσε να είχε γίνει αυτό;

  • «Αν είχε υπάρξει πρώτα πολύ σοβαρός έλεγχος στις αίθουσες και με μεταφορά των παιδιών που είναι σε μικρές αίθουσες όπου διασπείρεται ο ιός πιο εύκολα και προς τους εκπαιδευτικούς, θα μπορούσαν να είχαν ανοίξει τα σχολεία με μεγαλύτερη ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα, αν δεν άνοιγαν τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα».

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση για ανοιχτό λιανεμπόριο, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας απάντησε:

  • «Δεν ξέρω αν είναι λάθος, γιατί δεν έχω όλα τα στοιχεία. Αν είχα τα στοιχεία μπορεί να αποφάσιζα κάτι διαφορετικό. Αλλά δεν έχει υπάρξει ενεργή προσπάθεια στο επίπεδο των σχολείων για να διασφαλιστεί η λειτουργία.»

Επιπλέον, η κ. Λινού αναφέρθηκε στο πώς έφτασε η κατάσταση στην Αττική είπε:

  • «Η αλήθεια είναι ότι φαινόταν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό είναι παρόμοια με της 2-3 τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Υπήρξε μια θεωρητικά μείωση των κρουσμάτων αλλά αυτό κυρίως αυτό θα το απέδιδα στο γεγονός ότι ήταν ελάχιστα τα τεστ. Όταν τα τεστ άρχισαν να γίνονται παραπάνω από 30.000 στη χώρα, ακόμα και με το δεδομένο ότι δεν είναι ισότιμα κατανεμημένα τα rapid test με τα μοριακά, η εικόνα ήταν πολύ παρόμοια. Ο δείκτης θετικότητας δεν είναι τόσο υψηλός. Εκείνο που νομίζω ότι ανησύχησε ή φαντάζομαι ότι ανησύχησε την Επιτροπή είναι εξειδικευμένοι οι δείκτες ανά περιοχή δεδομένα που δεν είναι δημόσια αυτή τη στιγμή.»

πηγή