Ο Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει πως δεν πιστεύει στην ισότητα…

του George Petropoulos από το FB

Θυμάμαι, στην αρχή της πανδημίας, διάφορα χαζοχαρούμενα για την εξισωτική δύναμη του covid. Ότι η ασθένεια, αλλά και οι επιπτώσεις δεν αναγνωρίζουν πλούσιους ή πένητες, ισχυρούς ή αδύναμους, διάσημους ή άσημους κλπ.

Ήταν η εποχή που, κατόπιν υποδείξεως της συζύγου του πρωθυπουργού, ο κόσμος χειροκροτούσε στα μπαλκόνια, ενώ οι περισσότεροι είχαμε αναρτήσει, έστω μια φωτογραφία από το ψωμί που ζυμώσαμε στο πλαίσιο του cocooning(sic).

Είναι αλήθεια πως, θεωρητικά, όλοι είναι δυνητικά θύματα της ασθένειας, όμως: Γνωρίζουμε πιά, πως οι μολύνσεις covid ήταν συγκριτικά μεγαλύτερες στις παραγκουπόλεις της Κεντρικής και Νότια Αμερικής, στο Μπρόνξ και όχι στο Μανχάταν, στα υποβαθμισμένα προάστια και ευάλωτους πληθυσμούς της Ελληνικής επικράτειας και όχι στις περιστοιχισμένες βίλλες.

Στους ανθρώπους που μετακινούνται ο ένας επάνω στον άλλο με τα ΜΜΜ για να πάνε σε πολυπληθείς εργασιακούς χώρους, χωρίς μέτρα προστασίας, πολλές φορές αποκρύπτοντας ότι είναι ήδη ασθενείς, για να μην απολυθούν. Αλλά ακόμη και στην ασθένεια και την θεραπεία της, κάποιοι(πολιτικοί, ιερωμένοι κλπ) είχαν προληπτική εισαγωγή σε VIP ΜΕΘ και άλλοι έπρεπε να μείνουν σπίτι με πυρετό και χωρίς ανάσα, με τις τηλεφωνικές οδηγίες(λέμε τώρα) του ΕΟΔΥ, και να φτάσουνε μετά από μέρες στο νοσοκομείο όταν η πορεία της υγείας τους ήταν δύσκολα αναστρέψιμη.

Αλλά και όταν ήρθε η ώρα των εμβολίων, αυτά μοιράστηκαν ήδη στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Στα καθ’ ημάς φρόντισαν μάλιστα διάφοροι κυβερνητικοί με τις οικογένειές τους, να εμβολιαστούν από τους πρώτους και μαζί μ αυτούς, διάφοροι δικηγόροι, επιχειρηματίες, εκδότες, φίλοι και γνωστοί, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για παράκεντρα και «διπλά βιβλία» εμβολιασμών. Το φάρμακο μετατράπηκε σε επίδειξη κοινωνικού στάτους και πλούτου και υπενθύμιση της ανισότητας.

Να μην πιάσουμε τα αποτελέσματα της παράπλευρης οικονομικής κρίσης. Από το ΔΝΤ έως το Bloomberg έχουν να λένε για την έκρηξη της φτώχειας και των ανισοτήτων. Αλλά αυτά αφορούν άλλες χώρες καθώς εδώ επιμένουν να μην ενισχύουν τους εργαζόμενους για να μη γίνουν «300 κιλά από το πολύ φαί» όπως έλεγε ο ανεκδιήγητος υπουργός Ανάπτυξης.

Άλλωστε ζούμε στη χώρα που ο πρωθυπουργός προτείνει πρόστιμα για τους παραβάτες του πλέον πολύμηνου lockdown στην Ευρώπη, στο ύψος του βασικού μισθού, την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να επιτρέψει τις μετακινήσεις εκτός νομού, με την προϋπόθεση ότι θα πας σε χιονοδρομικό προορισμό, (γιατί καλός ο ήλιος στο Ντουμπάι αλλά και η Αράχοβα έχει την γραφικότητα της).

Να παραδεχθούμε όμως την αλήθεια: Ο Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει πως δεν πιστεύει στην ισότητα