Γ. Μακράκης: «Ενδεχόμενο νέο κλείσιμο των σχολικών μονάδων θα είναι καταστροφικό»

Τα σχολεία σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος», άνοιξαν με ελλιπή μέτρα προστασίας και ασφάλειας

Του Αντώνη Παντινάκη

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκε το σημερινό άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» Γιώργος Μακράκης.

Από τη μια είμαστε χαρούμενοι που επιστρέφουμε στον φυσικό μας χώρο: η εκπαιδευτική διαδικασία και όλες οι πτυχές που περιλαμβάνονται στο σχολείο δεν μπορούν να αντικατασταθούν από καμία εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία έχει πολλά και σημαντικά προβλήματα”.

Από την άλλη όμως, ο ίδιος εγκάλεσε την κυβέρνηση διότι “τα σχολεία ανοίγουν με ελλιπή μέτρα προστασίας και ασφάλειας”. Όπως υποστήριξε, τα σχολεία “ανοίγουν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έκλεισαν πριν δύο μήνες”.

Για να γίνει πιο σαφής, ο κ. Μακράκης πρόσθεσε: “Δεν έγινε καμία ενέργεια για την αραίωση των τμημάτων, δεν έγινε καμία ενέργεια για να αξιοποιηθούν χώροι και αίθουσες εντός των σχολικών κτηρίων, για να σπάσουν πληθωρικά τμήματα και να εξασφαλιστεί η απόσταση των μαθητών με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και ο αερισμός των αιθουσών”.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που έθιξε ο πρόεδρος των δασκάλων και των νηπιαγωγών είναι ότι “δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια για την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας. Όσο λειτουργούσαν το προηγούμενο διάστημα τα σχολεία υπήρχαν έντονα ζητήματα καθαριότητας και εφαρμογής των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο “δεν υπήρξε δυστυχώς μέριμνα – κεντρικά κι ενιαία από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας – προκειμένου όλοι οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τεστ πριν πάνε στο σχολείο μαζί με τους μαθητές μας”.

Όπως εξήγησε ο κ. Μακράκης “ο κυριότερος λόγος που ζητούσαμε επιτακτικά να γίνουν τεστ στις σχολικές μονάδες ήταν προφανώς η έντονη κινητικότητα των προηγούμενων ημερών λόγω των εορτών. Υπήρξαν πολλές μετακινήσεις, καθώς για πολλούς εκπαιδευτικούς διαφέρει ο τόπος εργασίας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας”.

Ο πρόεδρος του “Δ. Θεοτοκόπουλου”, συμπεραίνοντας πως “το Υπουργείο Παιδείας δεν ακούει την γνώμη των εκπαιδευτικών”, προανήγγειλε νέο κύκλο κινητοποιήσεων, με αρχή την προσεχή Πέμπτη: “Ήταν η τέταρτη φορά που ζητήσαμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας, η οποία δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα αποδεκτή για να ακούσει τις θέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας”.

Κινητοποίηση αυτή την Πέμπτη

Σε τρεις μέρες από σήμερα, στις 2 το μεσημέρι και μετά το πέρας των μαθημάτων έξω από το Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα, αλλά κι απ’ τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ανά τη χώρα, εκπαιδευτικοί θα αναδείξουν τα αναγκαία μέτρα που ζητούν να παρθούν άμεσα.

Ενδεχόμενο νέο κλείσιμο των σχολικών μονάδων θα είναι καταστροφικό για τους μαθητές μας, για την ψυχολογία τους” είναι ο φόβος του κ. Μακράκη και των συναδέλφων του.

Προσλήψεις έγιναν, “με μεγάλη καθυστέρηση καθώς φτάσαμε αρχές του ‘21” καταγγέλλει ο κ. Μακράκης, ενθυμούμενος πως “όσο λειτουργούσαν τα σχολεία μέχρι και αρχές του Νοέμβρη, υπήρχαν πάρα πολλά κενά και στην ειδική αγωγή και στην γενική εκπαίδευση, με κυριότερα τα κενά στην παράλληλη στήριξη”.

cretalive.gr