Στη Βουλή το θέμα αναγνώρισης του επαγγέλματος του Πυροσβέστη ως Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό

Δείτε το έγγραφο της  Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου για το θέμα αναγνώρισης του επαγγέλματος του Πυροσβέστη ως Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό καθώς και την κατατεθείσα αναφορά του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Σαντορινιού Νεκτάριου,  προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Αρίθμ. Πρωτ. 224

Ρόδος  28/12/2020

Θέμα: «Αναγνώριση του επαγγέλματος του Πυροσβέστη ως Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό»

     Το Πυροσβεστικό Σώμα, λόγω της φύσης της αποστολής του θεωρείται ως ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος εργασίας, αντιμετωπίζοντας καθημερινά καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, υψηλής επικινδυνότητας και διαχείρισης κρίσεων. Είναι επιφορτισμένο με την ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως, του δασικού πλούτου της Χώρας από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και λοιπών καταστροφών και την παροχή συνδρομής για τη διάσωση των ατόμων και υλικών αγαθών, που απειλούνται από αυτούς. Έχει την ευθύνη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καταστολής των πυρκαγιών και για τη διεξαγωγή των πυροσβεστικών − διασωστικών επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, της οποίας συνιστά τον επιχειρησιακό βραχίονα. Ως ένστολο Σώμα συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, που ανακύπτει σε περίοδο ειρήνης ή πολέμου. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια το Πυροσβεστικό Σώμα ενεπλάκη στη φύλαξη των συνόρων της Χώρας, στη φύλαξη των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), ενώ προσφάτως με αφορμή στην εισχώρηση στη ζωή μας της πανδημίας του κορωνοϊού, ενεπλάκη και στο έργο των Υγειονομικών Κλιμακίων Ελέγχου (Υ.Κ.Ε.) της Γ.Γ.Π.Π, σε όλες τις πύλες εισόδου της Χώρας.

          Ο πυροσβέστης, πέραν από το καθημερινό στρες, καλείται επιπρόσθετα να αντιμετωπίσει και διαχειριστεί το εργασιακό στρες, το οποίο είναι γενικά αυξημένο λόγω των ιδιαιτεροτήτων του επαγγέλματος αλλά και το επιχειρησιακό στρες κατά τη διάρκεια επέμβασης σε συμβάντα, εκτεθειμένος κάθε φορά σε λογής τραυματικά γεγονότα. Η καθημερινότητά του σε τέτοιου είδους καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, υψηλής επικινδυνότητας και διαχείρισης κρίσεων, επιφέρουν ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Έρευνες και αποσπάσματα που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρουν για το πυροσβεστικό επάγγελμα ότι υπερβαίνει τα όρια του καθήκοντος, ότι είναι ένα επάγγελμα που  έχει πολύ άγχος, πολύ αγωνία, πολύ θλίψη και οπωσδήποτε πολύ κούραση σωματική και όχι μόνο. Κατά την επέμβασή του ένας πυροσβέστης καταβάλει επικίνδυνη και επίπονη προσπάθεια κάτω από συνθήκες έντασης και άγχους και σε ένα περιβάλλον όπου οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και αυξημένοι. Σε ένα περιβάλλον εργασίας ιδιαιτέρως επιβλαβές με παρουσία ρυπαντών που ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή ύπαρξης. Το γεγονός αυτό, αποκαλύπτει την έκθεση του Πυροσβέστη στο κίνδυνο να εισπνεύσει ρυπαντές  και το πόσο ευάλωτος είναι στην βλαπτικότητα των ουσιών αυτών.

Σύμφωνα με παγκόσμια στατιστικά στοιχεία όσοι επιλέξουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του πυροσβέστη, έχουν κατά 300% αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο σε σύγκριση με άλλα τμήματα του πληθυσμού, καθώς και κατά τη συνταξιοδότηση τους πέντε έως επτά χρόνια λιγότερο χρόνο ζωής κατά μέσο όρο αντίστοιχα από τους άλλους κλάδους εργαζομένων παγκοσμίως.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα ότι ο πυροσβεστικός υπάλληλος εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας του εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας όπου απασχολείται, των ουσιών με τις οποίες έρχεται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής του. Δυνητικά λοιπόν εκτίθεται σε έμμεσους και βίαιους βλαπτικούς – ερεθιστικούς παράγοντες, που επιφέρουν παθολογικά αίτια για εκδήλωση κάποιας νόσου ή ακόμη και την απώλεια ζωής ή σωματικής – ψυχικής ικανότητας του. Δυστυχώς όμως έως και σήμερα η Πολιτεία αναγνωρίζει το ανθυγιεινό και την επικινδυνότητα στην εργασία σε πληθώρα άλλων επαγγελμάτων, αλλά όχι στο επάγγελμα του πυροσβέστη!!!. 

Για το λόγο αυτό ζητάμε από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία όπως επανεξετάσουν το δίκαιο του αιτήματός μας για χαρακτηρισμό και αναγνώριση του επαγγέλματός του πυροσβέστη ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Άλλωστε από την εμπειρία μας διαχρονικά όσο και από τη συνδικαλιστική μας δράση, ουδείς πολιτικός παράγοντας σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις μας δεν αμφισβήτησε ότι το επάγγελμα του Πυροσβέστη είναι επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Μετά λύπης μας όμως έως και σήμερα η αποδοχή τους αυτή, δεν μετουσιώθηκε  από κανέναν έμπρακτα σε πολιτική βούληση για θεσμοθέτηση του επαγγέλματός μας ως «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ»…!!! 
Μήπως επιτέλους ήρθε η κατάλληλη ώρα να υπάρξει συνέπεια λόγων και πράξεων; Μήπως επιτέλους αυτή η Κυβέρνηση οφείλει να εκφράσει εμπράκτως την στήριξή της στη διαχρονική και τεράστια προσφορά των πυροσβεστών, αναγνωρίζοντας το επικίνδυνο και ανθυγιεινό στην εργασία του πυροσβέστη;

ΑΕΠ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ