Σήμερα καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων και για εργαζόμενους σε αναστολή

Σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων σε περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ο 13ος μισθός θα καταβληθεί φέτος σε δόσεις στους μισθωτούς σε αναστολή τον Δεκέμβριο. Το βασικό ποσό πρέπει να δοθεί σήμερα 21 Δεκεμβρίου από εργοδότες και κράτος, ενώ ένα μικρό τμήμα θα δοθεί από το κράτος έως 31 Ιανουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπεται η σύλληψη του εργοδότη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και η επιβολή προστίμου.

Ειδικότερα:

Έφτασε η κρίσιμη μέρα για 1.060.434 εργαζόμενους που τέθηκαν εντός του 2020, από 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου, σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να λάβουν το μεγαλύτερο μέρος από το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, σε δύο δόσεις!

Αρχικά, το λόγο έχουν οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οποτεδήποτε μεταξύ  1.5.2020 έως 31.12.2020 καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά.

Όλοι αυτοί, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει, πρέπει έως σήμερα το αργότερο να καταβάλλουν το μέρος από το δώρο Χριστουγέννων που τους αναλογεί. Στην περίπτωση αυτή, το δώρο που προκύπτει, αναλογεί στις ημέρες που εργάστηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα. Το κράτος από την πλευρά του επίσης σήμερα, πρέπει να καταβάλλει τα ποσά του δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχούν σε κάθε έναν από τους ανωτέρω εργαζόμενους, για το διάστημα που αφορά τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή. Βέβαια, αυτό το «τμήμα» του δώρου θα δοθεί πετσοκομμένο, καθώς θα υπολογιστεί επί των 534 ευρώ που αντιστοιχούν στους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας και όχι επί του ονομαστικού τους μισθούς, ο οποίος είναι σαφώς υψηλότερος. Έτσι, φέτος το δώρο Χριστουγέννων θα είναι μειωμένο 10 – 50%, ανά περίπτωση…

Υπάρχουν όμως και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και κατά το μήνα Δεκέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση, το τρίτο και τελευταίο τμήμα από το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί, πάλι από την Πολιτεία, έως τα τέλη Ιανουαρίου του νέου έτους.

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως το επιμελήθηκε ο φορολογικός κόμβος taxheaven.

Εργαζόμενος με 650 ευρώ καθαρό μισθό, ο οποίος τέθηκε σε αναστολή σύμβασης κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Θα λάβει σε τρεις δόσεις δώρο Χριστουγέννων μειωμένο κατά 21,46 ευρώ, δηλαδή 655,62 ευρώ εκ των οποίων τα 393,34 από το κράτος. Χωρίς την αναστολή, το δώρο θα ήταν 677,08 ευρώ.

Η ίδια διαδικασία ως προς τις δόσεις πληρωμών, ισχύει και για τους εργαζόμενους οι οποίοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία».   Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον e-ΕΦΚΑ επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων για τους ανωτέρω εργαζόμενους προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, και στην οποία καταχωρίζονται τα στοιχεία της πραγματικής απασχόλησης.