Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και η επιτελική εξαπάτηση της Ν.Δ.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και η επιτελική εξαπάτηση της Ν.Δ.- Η χώρα και λαός της -δυστυχώς- για άλλη μια φορά θα πληρώσει ακριβά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. –

του Θοδωρή Μπαλτά

Ως κυβέρνηση η Ν.Δ. σχεδόν σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής κάνει απολύτως συνειδητές επιλογές, που οι περισσότερες μας ήταν πάνω κάτω αναμενόμενες. Βέβαια, προεκλογικά φρόντισε πολλές από αυτές να μην τις φανερώσει στο σύνολό τους.

Χτύπημα της εργασίας, με κύριο χαρακτηριστικό την ελαστικοποίηση και τη μείωση μισθών, χωρίς να λογαριάζει δικαιώματα των εργαζομένων, συμβάσεις εργασίας και την αύξηση των ανέργων.

Η οικονομική της δε πολιτική, υπηρετεί το δόγμα που θέλει τον ιδιωτικό τομέα να επεκτείνει το «επιχειρείν» παντού, ακόμα και στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών υγείας, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας, ώστε το κάθε τι να έχει την τιμή του.

Σειρά νομοθετημάτων της Ν.Δ. επιβεβαιώνουν την παραπάνω συνειδητή πολιτική κατεύθυνση. Δεν οφείλονται σε αδράνεια ή σε «παραλείψεις» τα καμώματά της στην Παιδεία, στην Υγεία, στην αντιμετώπιση της εργασίας και των δικαιωμάτων και ούτε λάθος «εκ παραδρομής» είναι η ενίσχυση κυρίως των επιχειρήσεων κολοσσών και των λίγων ευνοούμενών της σε βάρος των μικρομεσαίων. Είναι επιλογές!

Η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως μέσα στα τόσα απίστευτα που είπε και εφαρμόζει στην εκπαίδευση σε ένα σημείο ήταν σαφής. «Εφαρμόζω τις συλλογικές αποφάσεις, το πρόγραμμα της Ν.Δ.», είπε. Το πιο χαρακτηριστικό αυτού του προγράμματος είναι ότι την εκπαίδευση την κατανοούν ως φιλέτο για επιχειρησιακή δράση των ιδιωτών, ούτε καν παράλληλα με τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά ως αντίρροπη σε αυτήν. Γι’ αυτό δεν αρκείται στην ενίσχυση της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης με την πανεπιστημιοποίηση για παράδειγμα των κάθε λογής Κολεγίων, αλλά ταυτόχρονα στοχεύει στην υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Βέβαια, η αντιεκπαιδευτική πολιτική της Ν.Δ. συναντιέται και με τη μετριότητα, τη προχειρότητα και την ανικανότητα σε ζητήματα που θα ήταν αυτονόητη η ορθή αντιμετώπισή τους και για συντηρητικές κυβερνήσεις. Αλλοπρόσαλλες εγκύκλιοι, η μια να αναιρεί την άλλη, διατάξεις που αντί να λύνουν επιτείνουν προβλήματα καθώς φαίνεται να εκπορεύονται από «επιτελεία» που δεν έχουν στοιχειώδη συναίσθηση της πραγματικότητας.

Όμως η κριτική αν εστιάζεται και εξαντλείται στην «προχειρότητα» και στα «λάθη» μπορεί τελικά να λειτουργήσει ως κάλυμμα της συνολικής στόχευσης της Ν.Δ. που δεν είναι άλλη από τη συνειδητή υποβάθμιση της υποχρέωσης του κράτους για δωρεάν σύγχρονη δημόσια εκπαίδευση.

Το ότι μέσα στην πανδημία ψήφισε την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, άφησε στην τύχη το άνοιγμα και τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, το ότι βλέπει την δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση ως τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα των ιδιωτικών ΙΕΚ, είναι κάποιες από τις πολλές πολιτικές επιλογές που επιβεβαιώνουν το σχέδιό τους για την υποβάθμιση και απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Τα ίδια κάνουν και στην Υγεία. Από το χειροκρότημα για τους ανθρώπους που εργάζονται στην υγεία, γρήγορα, και πριν «αλέκτωρ λαλήσει» πέρασαν στο «ξυλοκόπημα» και φανέρωσαν τις επιλογές τους. Και στην υγεία μεριμνούν πρωτίστως πώς θα εμπλέξουν όλο και περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα στο σύστημα υγείας με όρους αγοράς. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της μη προμήθειας αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του covid-19 για στα εργαστήρια των δημόσιων δομών υγείας για να «δουλέψουν» τα ιδιωτικά εργαστήρια μεγάλων εταιριών με πολλαπλάσιο μάλιστα κόστος για τους πολίτες και το κράτος και όλα αυτά με τις ευλογίες υπουργών. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν υποβαθμίσει και τη λειτουργία των δημόσιων πρωτοβάθμιων δομών υγείας.

Ως κυβέρνηση η Ν.Δ. λοιπόν κάνει συνειδητή πολιτική επιλογή, για τον ρόλο της αγοράς και στα κοινωνικά αγαθά, ώστε τα πάντα να έχουν ένα «κόστος» και ένα κέρδος, ακόμα και όταν πρόκειται για την Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική ασφάλιση (σύστημα Πινοσέτ)!

Η διαφορά της Ν.Δ. με άλλες με άλλες συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο που εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι ότι την ώρα που θέλει λιγότερο κράτος για την Υγεία την Παιδεία, τα κοινωνικά αγαθά, την ίδια ώρα και στιγμή γίνονται «κρατιστές» για ένα ισχυρό κράτος-μεσάζοντα που θα εξυπηρετεί την κομματικοκρατία, την ελεγχόμενη και δοσμένη πληροφορία, τους ημέτερους, την εξουσία τελικά. Προκειμένου να έχουν ένα τέτοιο ισχυρό κράτος δεν διστάζουν να ανατρέχουν στην εργαλειοθήκη της δεξιάς ακόμα και της δεκαετίας του 60, σε εκείνη που κράτος, αστυνομία, βία, «ασφάλεια» και «τάξις» γίνονται ένα.

Με ένα μείγμα άκρατου νεοφιλελευθερισμού, παλαιοκομματισμού, κρατισμού στις εξυπηρετήσεις μικρών και μεγάλων συμφερόντων και με το δόγμα «έλεγχος» και «τάξις» να προπαγανδίζεται από τα πρόθυμα ΜΜΕ πορεύεται η κυβέρνηση της Ν.Δ., χωρίς να αναλογίζεται ότι οδηγεί τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση από αυτή του 2014.

Πολλές από τις παραπάνω πολιτικές τις «φανέρωσε» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και προεκλογικά η Ν.Δ.. χωρίς να συνειδητοποιηθεί από μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος τι θα σημάνει μια διακυβέρνηση της Ν.Δ. μια διακυβέρνηση που αυτή τη φορά θα προχωρούσε σε νεοφιλελεύθερη εφαρμογή πολιτικής μνημονίων χωρίς μνημόνια. Χωρίς να συνειδητοποιηθεί από που στελέχη της είχαν πει: «Αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια έπρεπε να εφεύρουμε».

Όμως κάποιες κρίσιμες πολιτικές επιλογές τις απέκρυψε και άλλες όπως με τη συμφωνία των Πρεσπών τις «έπαιξε» ως προεκλογικό χαρτί με στόχο την υφαρπαγή των ψήφων.

Μεγάλο μέρος της προεκλογικής της καμπάνιας ήταν υποτίθεται υπερ των μικρομεσαίων και μόλις προχθές «ξεδίπλωσε» οριζοντίως και καθέτως την πραγματική της πολιτική για τα μεσαία και φτωχά στρώματα με τον νόμο του «Νέρωνα» νομοθετεί την πτώχευση και την υφαρπαγή περιουσιών στοχεύοντας να αποτελειώσει του «μη έχοντες» και όλους τους αδυνατούντες. Προς χάρη των πιστωτών-Τραπεζών νομοθετεί τη διαδικασία κήρυξης πτώχευσης απέναντι σε οποιοδήποτε έμπορο, αγρότη, νοικοκυριό, μισθωτό, συνταξιούχο, μικροεπιχειρηματία. Πτώχευση που θα οδηγεί στην ρευστοποίηση-πλειστηριασμό οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, συμπεριλαμβανόμενης και της πρώτης κατοικίας. Για τον νόμο αυτό με περισσή ειλικρίνεια ο κ. Χατζιδάκης δήλωσε ότι «ο νόμος αυτός βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.» και απλά τώρα «υλοποιούν την πολιτική τους» , μόνο που προεκλογικά όχι μόνο τον απέκρυψαν, αλλά στήριξαν την πολιτική τους σε εκφωνήσεις υπερ των «μεσαίων στρωμάτων»!

Τελικά το «πολιτικοί απατεώνες» που ειπώθηκε δεν αφορά μόνο τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και άλλες πολιτικές που εφαρμόζουν τώρα, όπως αυτή με τον ο πτωχευτικό νόμο, νόμος του «Νέρωνα» για τα μεσαία στρώματα, για τους μη έχοντες!

Και για να μη ξεχνάμε. Είναι νωπή η στάση τους για τη συμφωνία των Πρεσπών προεκλογικά και η αλλαγή 180 μοιρών που έκαναν με το που έγιναν κυβέρνηση. Το «πολιτικοί απατεώνες» αποτελεί τον ορισμό της έννοιας αποδίδοντας πλήρως την προεκλογική στάση τους στη συγκεκριμένη συμφωνία αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα διότι:

  • Η Ν.Δ. -ακόμα και του Σαμαρά- είχε προτείνει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία το 2014 στον ΟΗΕ.
  • Την ίδια θέση είχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λίγους μόνο μήνες πριν τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης στη βουλή μίλησε για «αποδεκτή λύση» σύνθετης ονομασίας, υπενθυμίζοντας μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα την «εθνική γραμμή»! «Η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes). Ευχόμαστε να κυριαρχήσουν στη γειτονική χώρα, οι φωνές της σύνεσης και της κοινής λογικής και να βρεθεί λύση» έλεγαν μέσα στη ελληνική βουλή!

Όμως την κρίσιμη στιγμή όλα αυτά σκόπιμα τα ξέχασαν και προεκλογικά και μόνο άλλαξαν τη θέση τους. Επέλεξαν να διχάσουν τον ελληνικό λαό παίζοντας ένα κρίσιμο εθνικό θέμα σαν τραπουλόχαρτο σε παιχνίδι μπλόφας με στόχο τη συλλογή ψήφων. Και βέβαια αμέσως και χωρίς να χάσει χρόνο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνο συνέπλευσε με τη συμφωνία των Πρεσπών αξιοποιώντας την μάλιστα για τα πρόσφατα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψαν, αλλά την χαρακτήρισε και ιστορική και σημαντική!

Την εθνική πολιτική την χρησιμοποίησαν όμως προεκλογικά και για τα ελληνοτουρκικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ως κυβέρνηση κατάφεραν να υπάρξει η συμφωνία της Τουρκίας Λιβύης, να διαχειρίζονται το θέμα των θαλάσσιων συνόρων κατά τρόπο απίστευτο επιλέγοντας να οδηγηθούν σε ένα διάλογο που μονομερώς και από πριν να αποδέχονται θέσεις της Τουρκίας.

Με όλες αυτές τις επιλογές η Ν.Δ., με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στην Παιδεία , στην υγεία, στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στην αντιμετώπιση του Κορωνοιού που εναπόθεσε την πολιτική της στην «ατομική ευθύνη» και – ειδικά από αρχές του καλοκαιριού και δώθε- με διαδοχικές αλλοπρόσαλλες και χείριστες επιλογές, όπως αυτή της αύξησης των μαθητών να τμήμα, είναι βέβαιο ότι η χώρα και λαός της -δυστυχώς- για άλλη μια φορά θα πληρώσει ακριβά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.

<p style="line-height:1.5" value="<amp-fit-text layout="fixed-height" min-font-size="6" max-font-size="72" height="80"><a href="https://www.facebook.com/thodwrisbalt"></a>*Ο Θοδωρής Μπαλτάς είναι: Γραμματέας του Η΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσ-νικης – Μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ με την ΕΑΕΚΟ Θοδωρής Μπαλτάς είναι:Γραμματέας του Η΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσ-νικης – Μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ με την ΕΑΕΚ*Ο Θοδωρής Μπαλτάς είναι: Γραμματέας του Η΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσ-νικης – Μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ με την ΕΑΕΚΟ Θοδωρής Μπαλτάς είναι:Γραμματέας του Η΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσ-νικης – Μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ με την ΕΑΕΚ