ΠΑΣΠΑΜΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Παίδων “Αγία Σοφία» για τις ελλείψεις αίματος

Όταν οι ασθενείς βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας το δικαίωμά τους να ζήσουν, τότε σίγουρα κάτι δεν γίνεται σωστά και την αποκλειστική ευθύνη γι΄ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση την έχει το υπουργείο Υγείας.

Οι ασθενείς με Μεσογειακή αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18 Αυγούστου στις 11.30 το πρωί, απαιτώντας τα αυτονόητα. Να λαμβάνουν τις απαραίτητες για τη ζωή τους μονάδες αίματος χωρίς εκπτώσεις, όπως τους έχει ενημερώσει η διοίκηση του νοσοκομείου.

Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν στην ανακοίνωση τους ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) : «Τις τελευταίες μέρες έχουμε πάλι έντονες ελλείψεις αίματος με αποτέλεσμα να μας ανακοινωθεί από την αιμοδοσία του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» ότι από αυτή την εβδομάδα θα λαμβάνουμε μειωμένες ποσότητες αίματος (1 μονάδα αντί 2 ή 3 που χρειάζονται ) ενώ ταυτόχρονα πιεζόμαστε έντονα να φέρουμε αιμοδότες γεγονός που μας έχει εξαντλήσει».

Να σημειωθεί ότι ελλείψεις αίματος υπάρχουν κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και όχι μόνο τον Αύγουστο: «και αυτό οφείλεται σε κακό προγραμματισμό τόσο του συγκεκριμένου νοσοκομείου, όσο και του ίδιου του Κρατικού μηχανισμού» καταγγέλλει ο σύλλογος και συνεχίζει:  «Επειδή καλούμαστε συνέχεια να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε αίμα και αναγκαζόμαστε να ζούμε εγκλωβισμένοι στα σπίτια μας και στο νοσοκομείο , προχωράμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18-8-2020 και ώρα 11.30 το πρωί έξω από το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Να σημειωθεί ότι ο ΠΑΣΠΑΜΑ  για το συγκεκριμένο νοσοκομείο αλλά και υπό την απειλή γενικότερης έλλειψης αίματος που πλήττει τους πάσχοντες κάθε Αύγουστο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, είχε ενημερώσει με επιστολή του, όλους τους αρμόδιους φορείς από τις αρχές του μήνα, ζητώντας αρχικά τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων όπως επείγον κάλεσμα του γενικού πληθυσμού, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο,  έχουν μία φυσιολογική ζωή και καλή υγεία ΜΟΝΟ όταν μεταγγίζονται συστηματικά με επαρκείς ποσότητες αίματος» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η έλλειψη αφορά και άλλες μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας & Δρεπανοκυτταρικής Νόσου ιδιαίτερα στον νομό Αττικής. Όμως οι πάσχοντες του Παίδων «Η Αγία Σοφία»  θα προβούν αρχικά σε αυτή τη μορφή κινητοποίησης, αφού εδώ έχει ελαττωθεί και το Ελβετικό αίμα που κάλυπτε αποκλειστικά τις ανάγκες αυτών των πασχόντων».

ygeia50plus.gr