Ενιαία Νοσηλευτική Ανα-ΓΕΝΝΗΣΗ – Εκλογική Διακήρυξη για τις εκλογές στην Ε.Ν.Ε

Τι είναι η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε) …?

Η Ε.Ν.Ε. αποτελεί τον ρυθμιστικό φορέα της Νοσηλευτικής στη χώρα μας με τη μορφή ΝΠΔΔ. Η δημιουργία του ρυθμιστικού φορέα του νοσηλευτικού επαγγέλματος (Ε.Ν.Ε.) υπήρξε μια απαίτηση ετών  για την Νοσηλευτική κοινότητα αλλά και για την κοινωνία εν γένει. Ως επάγγελμα, η άσκηση της Νοσηλευτικής έχει κοινωνική αναφορά και οφείλει να είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Σε όλες τις σύγχρονες υγειονομικά χώρες υπάρχει ένας φορέας που εκ μέρους της κοινωνίας ελέγχει το επάγγελμα (Regulatory Body) με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τον καθορισμό στάνταρ εκπαίδευσης και πρακτικής, τη θεσμοθέτηση  και τήρηση κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος, και την άσκηση  πειθαρχικής  δικαιοδοσίας.

Ιστορική πορεία της Ε.Ν.Ε. (2004 – …)

Από την νομοθέτηση της Ε.Ν.Ε. με τον νόμο 3252/2004 του Ν. Κακλαμάνη και τον διορισμό της προσωρινής διοικούσας επιτροπής το 2005, σχεδόν τίποτα κατά την άποψη μας δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της συντριπτικής πλειοψηφίας του κλάδου, καθώς η ηγετική της ομάδα (η ίδια από την ίδρυσή της), κάθε άλλο παρά λειτούργησε σύμφωνα με τα ανωτέρω οριζόμενα εκ της φύσης του φορέα. Αντιθέτως, η εκτίμησή μας είναι πως με την ανοχή διαχρονικά των εκάστοτε κυβερνήσεων  επέβαλε ένα στάτους στη λειτουργία της, τα κύρια χαρακτηριστικά της οποίας ήταν:

 • Εκλογικές διαδικασίες με πλειοψηφικό σύστημα και πλήρης έλεγχος των οργάνων που της εξασφάλιζε διαρκή επανεκλογή. Ακόμα κι όταν έγιναν εκλογές με απλή αναλογική το 2011 και εκλέχθηκαν 4  μέλη μειοψηφίας στο 15μελες ΔΣ, κατάφερε η ηγετική ομάδα κι άλλαξε εκ νέου το εκλογικό σύστημα σε πλειοψηφικό το 2014 πριν τις  εκλογές με το ιστορικό Άρθρο 25.
 • Η Ε.Ν.Ε. αντί να αγκαλιάσει όλους τους νοσηλευτές κι όλους τους φορείς της νοσηλευτικής κοινότητας και να αποτελέσει την καθολικά αποδεκτή «ομπρέλα» ΟΛΟΥ του κλάδου προάγοντας τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, επέλεξε να αποκλείσει τους πάντες πλην μιας συγκεκριμένης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας που η διοίκηση της αποτελούνταν από την ίδια ηγετική ομάδα. Επιλεκτική και απόλυτη σχέση λόγου, έργου και προσώπων με ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και εναλλαγή των ιδίων ανθρώπων ως συγκοινωνούντα δοχεία στα διοικητικά συμβούλια των δυο φορέων επί 15 χρόνια. Ως εάν ο στόχος της Ε.Ν.Ε. να είναι η ανάπτυξη και η στήριξη της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και το αντίστροφο.
 • Κανένας διάλογος, καμία δημοκρατική διεργασία, καμία δημιουργική σχέση με άλλους φορείς που να φέρει απτά αποτελέσματα για την Νοσηλευτική, πάρα επιλεκτικές σχέσεις με τους διαδρόμους των Υπουργείων και εξυπηρετήσεις ημετέρων
 • Επιλεκτικές συνεργασίες με αμφισβητούμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής αλλά και της αλλοδαπής για χορήγηση μεταπτυχιακών τίτλων.
 • Ασυλία από το Υπουργείο υγείας χωρίς κανένα έλεγχο και εποπτεία. Προγράμματα ΕΣΠΑ, KEK, σχέσεις με ΕΚΔΔΑ, προγράμματα με νοσοκομεία, χωρίς κάποιος να ελέγχει και να αξιολογεί την αναγκαιότητα ή την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυτών.
 • Κατάχρηση των πειθαρχικών μέσων με μηνύσεις και κυνήγι της άλλης άποψης με καταχρηστική άσκηση της εξουσίας σε κατεύθυνση ενάντια στη φύση και τους σκοπούς της.

Όλα τα παραπάνω  είχαν ως  αποτέλεσμα οι Νοσηλευτές να γυρίσουν την πλάτη στην Ε.Ν.Ε. να την απαξιώσουν  και να μην συμμετέχουν. Από το σύνολο των 40.000 Νοσηλευτών, μόλις οι 6.000 ψήφισαν το 2017 (το 15% του σώματος), ενώ πολύ μικρός έως ελάχιστος, είναι ο αριθμός των οικονομικά τακτοποιημένων  μελών ανάμεσα στους εργαζόμενους Νοσηλευτές του  ΕΣΥ.

Το σήμερα…

Εκτιμούμε πως βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε ένα ρυθμιστικό όργανο θεωρητικά υποχρεωτικής εγγραφής, που το έχει απαξιώσει η συντριπτική πλειοψηφία των Νοσηλευτών και η διοίκηση του έχει εκλεγεί από το 13% αυτών….

Εκτιμούμε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρηκμασμένη και κουρασμένη ηγετική ομάδα, με Βυζαντινά χαρακτηριστικά στην άσκηση εξουσίας που κυριαρχούν  εσωτερικές έριδες και συγκρούσεις και διαγραφές, ανάμεσα και σε στενούς συνεργάτες. Μια ηγετική ομάδα που δεν μπορεί να αρθρώσει αυτόνομη νοσηλευτική άποψη και θέση ακόμη και σε κυβερνήσεις φιλικές με τις πρακτικές και τις εκφρασμένες ιδεολογικές της αναφορές και απλά περιφέρεται στα νοσοκομεία για να επιβάλλει την ατζέντα της. Οι ιδεοληψίες και η ανεπάρκειά της οδήγησαν σε γκάφες οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη από την εποχή ακόμη του Βορίδη, αλλά και πρόσφατα  επί εποχής Κικίλια, ενώ επί  εποχής Ξανθού έκανε πολιτική διαδρόμου, απαξίωνε την συμμετοχή στον διάλογο όσες φορές εκλήθη, καλούσε σε κινητοποιήσεις ενάντια στο Υπουργείο Υγείας  και έκαιγε πτυχία.

Εκτιμούμε πως βρισκόμαστε μπροστά  σε μια κατάσταση που η Νοσηλευτική τρώει τα χαστούκια το ένα πίσω από το άλλο και η ηγετική ομάδα της Ε.Ν.Ε. τα ονομάζει  χειροκροτήματα και μοιράζει επιταγές. Μισθολογική αναβάθμιση, Νοσηλευτικός κλάδος, Προσλήψεις, Νοσηλευτικά πρωτόκολλα, ΒΑΕ, Νοσηλευτικές ειδικότητες, Διαδικασίες ενοποίησης του εκπαιδευτικού χώρου κλπ βρίσκονται εκεί που τα αφήσαμε πριν 15 χρόνια, με εξαίρεση την  δράση του ΕΣΑΝ την περίοδο 2016-2019 που επανάφερε τα Νοσηλευτικά ζητήματα στην επικαιρότητα, με μικρές κατακτήσεις μετά από χρόνια απραξίας, πλην όμως και δυσκολίες σε ουσιαστικές προτάσεις του, να βρουν το δρόμο προς την υλοποίηση.

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που αναδείχτηκαν από την δράση της Ε.Ν.Ε. μέχρι σήμερα ως άμεση κι επείγουσα αναγκαιότητα.

 • Ο εκδημοκρατισμός της με οριοθέτηση του καταστατικού της  ρόλου
 • Η Αναγέννησή της με την καθολική συμμετοχή όλων των Νοσηλευτών

Τι μπορεί να γίνει..?

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αντιστροφή αυτού του αρνητικού κλίματος ώστε να μπορέσουν να αναδειχτούν οι ευκαιρίες για την σύγχρονη Νοσηλευτική στην υπηρεσία της κοινωνίας με την ενεργή συμμετοχή όλης της νοσηλευτικής κοινότητας. Μια Ε.Ν.Ε. δημοκρατική, πλουραλιστική που θα δρα και θα συνεργάζεται με όλους τους φορείς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστικές τομές στην Νοσηλευτική προς όφελος του κοινωνικού συνόλου όπως:

 1. Νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας στην Ε.Ν.Ε., που θα περιλαμβάνει εκλογές με απλή αναλογική, μείωση της συνδρομής, καθολική συμμετοχή και την υπαγωγή της στην εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας.  Το σχέδιο νόμου του 2017 αποτελεί μια καλή βάση διαλόγου για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές.
 2. Δημιουργία ενιαίου Νοσηλευτικού κλάδου που θα συμπεριλαμβάνει τις διακριτές κατηγορίες Νοσηλευτών (ΠΕ-ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Β. Νοσηλευτών (ΔΕ). Ένταξη στα ΒΑΕ και μισθολογική αναβάθμιση στο σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού
 3. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ενιαίου χώρου Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Νοσηλευτική, με τις απαραίτητες μεταβατικές διατάξεις για εξομοίωση των πτυχίων παλαιότερων πτυχιούχων και πρόσβαση σε αυτήν με προϋποθέσεις τόσο των ΤΕ Νοσηλευτών, όσο και των ΔΕ Β. Νοσηλευτών εφόσον το επιθυμούν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θέσπιση ενός εκπαιδευτικού συνεχούς ανέλιξης χωρίς αποκλεισμούς. Το Εθνικό πλαίσιο προσόντων ίσως μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη κατεύθυνση.
 4. Αναμόρφωση  Νοσηλευτικών ειδικοτήτων σύμφωνα και με τις προτάσεις του Ε.Σ.Α.Ν. (νέες Νοσηλευτικές ειδικότητες συνδυαστικά με  εξειδικεύσεις, αμέσως μετά την λήψη του πτυχίου) με αντίκρισμα για όλους τους κατόχους.
 5. Εφαρμογή ενοποιημένων Νοσηλευτικών πρωτοκόλλων και οδηγιών εργασίας στα Νοσηλευτικά τμήματα και στα Νοσοκομεία της χώρας και εφαρμογή δεικτών ποιότητας που θα προκύψουν από τον διάλογο των ακαδημαϊκών και θεσμικών φορέων
 6. Μόνιμες προσλήψεις Νοσηλευτών σε σταθερή ετήσια βάση για σταδιακή κάλυψη των υπαρχόντων κενών, ώστε σταδιακά να πλησιάσουμε στο μέσο ορό αναλογίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυναμική αποτύπωση της στελέχωσης για τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό.
 7. Έλεγχος και Κοινωνική Λογοδοσία

Όλα τα παραπάνω δεν εξυπηρετούν μια συντεχνιακή λογική, ή ένα συνδικαλιστικό αίτημα, καθώς οδηγούν στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας και απελευθερώνουν την ΕΝΕ από ιδεοληψίες. Αποτελούν απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας που θα πρέπει ο φορέας που ελέγχει το επάγγελμα να προσπαθήσει να τα κατακτήσει για το καλό του κοινωνικού συνόλου και να εγγυηθεί για αυτά.

Στη σημερινή συγκυρία, όπου αναδείχτηκε στην πράξη ο ρόλος των ηρώων πίσω από τις μάσκες, ένας σχεδιασμός της επόμενης μέρας, που θα περιλαμβάνει τις παραπάνω ενότητες, αποτελεί αναγκαία αλλά και δυνατή συνθήκη για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσα από την ενδυνάμωση και την αναγνώριση του ρόλου των νοσηλευτών στην πράξη. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες των διαδρόμων και χτυπήματα στην πλάτη.

 • Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ασκούντες τη Νοσηλευτική θωρακισμένους με γνώσεις και μέσα και όχι από ήρωες.
 • Η Νοσηλευτική έχει ανάγκη από μια Αναγεννημένη Ε.Ν.Ε. που θα συμβάλλει με διαφάνεια κι επιστημονική γνώση στην κατάκτηση όλων των παραπάνω.

Ποιοι είμαστε και γιατί τώρα..

 • Είμαστε το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα της Νοσηλευτικής που όλα τα χρόνια απείχε και θα πρέπει να απολογηθούμε για αυτό. Κάναμε λάθος που επιτρέψαμε με την αποχή μας να φτάσουν τα πράγματα στο μη περαιτέρω. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές.
 • Είμαστε αρκετοί από αυτούς που μίλησαν και διώχθηκαν ποινικά από την διοίκηση της Ε.Ν.Ε. Είμαστε αρκετοί από αυτούς που πάλεψαν μέσα από άλλες θεσμικές οντότητες και είμαστε περήφανοι για όσα προσφέραμε και προσφέρουμε. Είμαστε πολλοί από αυτούς, που μέσα από τη δράση μας στα σωματεία και στους χώρους δουλειάς αγωνιούμε για το αύριο και θέλουμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Και είμαστε όλοι εμείς που αγαπάμε αυτό που κάνουμε, και δεν θέλουμε να το αφήσουμε στα χέρια τυχοδιωκτών και ανίκανων.
 • Είμαστε όλοι εμείς που πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Πως δεν πάει άλλο. Αρκετά ο φόβος, η απάθεια, η αποστασιοποίηση. Έχουμε την γνώση, έχουμε και την δύναμη. Και είμαστε πολλοί για να ανεχόμαστε 30 ανθρώπους να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας.
Το όραμα μας..

Όραμα μας να δούμε την νοσηλευτική να παίρνει την αυτόνομη θέση που της αξίζει στο σύστημα υγείας της χώρας μας και τους πολίτες αυτής της χώρας να απολαμβάνουν υψηλής στάθμης Νοσηλευτικές υπηρεσίες.

Όραμά μας, οι Νοσηλευτές της χώρας να εργάζονται σε ένα περιβάλλον που θα απελευθερώνει το δυναμικό τους, σε ένα περιβάλλον ευθυκρισίας και δικαιοσύνης και όχι του άκρατου κομματισμού.

Όραμά μας να κάνουμε το επάγγελμά μας ζηλευτό για τους νέους και να είμαστε οι πραγματικοί ήρωες της ζωής τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλα αυτά όμως δεν γίνονται με ευχολόγια για αυτό και θα πρέπει:

 • Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας για μια άλλη δημοκρατική πορεία. Να διεκδικήσουμε και να αγωνιστούμε  για μια άλλη – Νέα Ε.Ν.Ε.: Μια Ε.Ν.Ε. δημοκρατική, πλουραλιστική που θα δρα ως ομπρέλα όλων των φορέων του χώρου, θα επανακαθορίσει το ρόλο της ως ρυθμιστικός φορέας και θα μπορεί να ελέγχει το επάγγελμα και όσους ασκούν την Νοσηλευτική, όπου και να την ασκούν με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
 • Να αναλάβουμε  πρωτοβουλίες για την αποτελμάτωση της Νοσηλευτικής και την με σχεδιασμό, στρατηγική και πολιτική ανάπτυξη της στο μέλλον για το καλό της κοινωνίας αλλά και όσων την ασκούν.

 

ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΧΤΕΣ

ΠΛΕΟΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ. ΔΕΝ ΑΠΕΧΩ!

ΏΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

 

Να συμμετέχουμε στις εκλογικές διαδικασίες της Ε.Ν.Ε.  το Φθινόπωρο του 2020, ανανεώνοντας τη συνδρομή μας με χρήση της ρύθμισης και  με υποψηφίους από όλη την Ελλάδα και στα 5 περιφερειακά τμήματα, που αποδέχονται την λογική και το πλαίσιο της  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ μας.

 

 

 

Ενιαία Νοσηλευτική Ανα-ΓΕΝΝΗΣΗ