Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το 2015, η Ελλάδα ήταν μία αναξιόπιστη και ανυπόληπτη χώρα. Το πολιτικό της σύστημα ήταν διεφθαρμένο (Siemens, εξοπλιστικά κλπ) και οι Έλληνες ήταν οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας, που μας έτρεφε ο «εργατικός» Βορράς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα άλλαξε όλα αυτά τα αρνητικά, με μία αυτόνομη και περήφανη εξωτερική πολιτική. Συνήψε σχέσεις διπλωματικές και οικονομικές αξιοπρέπειας, ως ίσος προς ίσο με Αμερική, Ρωσία και Κίνα.

Πήρε πρωτοβουλίες οικονομικές και πολιτικές και πρωταγωνίστησε στα φόρουμ συνεργασίας των χωρών του Νότου που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που ελλείψει του Τσίπρα σήμερα ανέλαβε να το κάνει ο Μακρόν.

‘Ενωσε τις Βαλκανικές χώρες με κοινές συμφωνίες και σε αυτή την πρωτοβουλία ήταν η ηγετική δύναμη. Το ίδιο έκανε με τις χώρες της Μεσογείου, που υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας.

Σε διμερές επίπεδο δημιούργησε σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά δεν απεμπόλησε τις θέσεις μας για ανεξάρτητο  Παλαιστινιακό κράτος, που τις ανέφερε και στο Τελ Αβίβ. Έκανε συμφωνίες με τους Αιγύπτιους για το πέρασμα του αγωγού.

Έλυσε το πρόβλημα δεκαετιών με την Βόρεια Μακεδονία, αιτία που ο Σαμαράς ανέτρεψε από πρωθυπουργό τον πατέρα Μητσοτάκη. Με τη συμφωνία αυτή η ελληνική αεροπορία έχει την ευθύνη του εναέριου χώρου της. Αυτό που επεδίωκε να πετύχει η Τουρκία και να μεταφέρει στρατό στη γείτονα χώρα και τους σταματήσαμε.

Έκανε συναντήσεις με τον Ερντογάν, αλλά τόλμησε να θέτει θέμα παραβιάσεων της Τουρκίας και όταν κατέβασαν το γεωτρύπανο στη Μεσόγειο, το 2018 το εμπόδισε ελληνικό πολεμικό πλοίο και το έδιωξε.

Με αυτές τις πολιτικές η Ελλάδα έγινε αξιόπιστη χώρα και οι Ευρωπαίοι μας ζήτησαν συγγνώμη για τη ζημιά που μας έκαναν οικονομικά. Ο Τσίπρας ήταν ένας ηγέτης που τον σέβονταν όλοι .

Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει την εξουσία, όχι μόνο την κυβέρνηση, και στην πρώτη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Τραμπ, το πρώτο που έκανε ο Μητσοτάκης ήταν να του δηλώσει δεδομένος και τους δεδομένους ξέρετε που τους έχουν γραμμένους. Επόμενο είναι οι σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Επίσης σταμάτησε όλες τις πρωτοβουλίες για τις σχέσεις που είχαν δρομολογηθεί με τις χώρες του Νότου, τις Βαλκανικές χώρες και τις Μεσογειακές.

Εμφανίζει η Τουρκία το απαράδεκτο Τουρκολυβικό μνημόνιο, η κυβέρνηση της ΝΔ το πήρε στην πλάκα, γιατί ποντάρισε στην αντιπολίτευση της Λιβύης και έχασε. Οι Τούρκοι έστειλαν χιλιάδες μισθοφόρους στη Λιβύη και άφθονο πολεμικό εξοπλισμό, άλλαξαν την πορεία του εμφυλίου και εξασφάλισαν φυσικά τα μελλοντικά συμβόλαια. Αλλά κάποια στιγμή από την αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη το Τουρκολιβυκό μνημόνιο θα έχει νομικά αποτελέσματα.

Ξεκινάει ο Ερντογάν την υπόθεση να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και εμείς αδρανήσαμε. Αύριο θα γίνει η πρώτη λειτουργία της ως τζαμί και καμία κύρωση δεν πέτυχε η δική μας κυβέρνηση εναντίον της Τουρκίας. Μόνο κάτι τηλέφωνα και πολλά λόγια.

Ξεκίνησε η Τουρκία τις παραβιάσεις στη Μεσόγειο, ανακοίνωσαν γεωτρήσεις στο Καστελόριζο και με την αδράνειά μας, επιτρέψαμε στους  Αμερικάνους να μιλάνε για γκρίζες ζώνες , προετοιμάζοντας φυσικά την συνεκμετάλλευση, με όρους συμφερόντων Αμερικής και διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της Τουρκίας που είναι ο ατίθασος γείτονας.

ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ; Δυστυχώς επιστρέψαμε στη λογική της Ψωροκώσταινας και του «γιες μεν» . Με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν σε τραγωδία.

του Παναγιώτη Ιωακειμίδη