«Αποκαθήλωση» του διαχρονικού αρχιφύλακα Α. Αραβαντινού για τον οποίο ξαφνικά προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία

Το γενικό αλαλούμ των διορισμών «ημετέρων» στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας με ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των προϊσταμένων, ακόμα και πολύ άξιων διευθυντών και αρχιφυλάκων με πολύχρονη εμπειρία, ανέδειξαν με χθεσινή τους ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και χωρίς τα απαραίτητα προσόντα διορίστηκαν προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων, ενώ αποπέμφθηκε μεγάλο μέρος Προϊσταμένων Διεύθυνσης ή Τμήματος, χωρίς καμιά ουσιαστική και νόμιμη αιτιολογία και χωρίς κανέναν συγκεκριμένο λόγο.

Η εν γένει αόριστη έννοια «συνεργασία» ως πρωτοφανής αιτιολογία αποπομπής ή πρόσληψης όπως και η… συνεργασία στη διάρκεια της πανδημίας (όταν όλοι οι κρατούμενοι απομονώθηκαν απολύτως) απλώς δημιούργησαν «χώρο» για το μοναδικό κριτήριο, δηλαδή την κομματική ταυτότητα.

Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) έκανε λόγο για «μνημείο αναξιοκρατίας και επιλογής ημετέρων», για «απόπειρα παλινόρθωσης των πλέον συντηρητικών πρακτικών της δεκαετίας του 1960 και της ΕΡΕ» αλλά και για «αδυναμία στις απαιτήσεις του χειρότερου κομματιού της κομματικής πελατείας».

Η δε εντυπωσιακή «αποκαθήλωση» του διαχρονικού αρχιφύλακα Α. Αραβαντινού για τον οποίο ξαφνικά προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία όταν ο ίδιος ήταν μόνιμα προσκεκλημένος στα κανάλια και στα ραδιόφωνα, εξαπολύοντας σφοδρή κριτική στις προσπάθειες της πρώην κυβέρνησης να εξανθρωπίσει τις φυλακές, δημιούργησε σειρά αναπάντητων ερωτημάτων. Πάντως ο Α. Αραβαντινός φαίνεται ότι τώρα παραδέχτηκε και τις δικές του μεγάλες ευθύνες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η προχειρότητα και η πελατειακή λογική δημιούργησαν ένα αλαλούμ και έπειτα από 4 ημέρες έγινε σειρά διορθωτικών κινήσεων με τη μέθοδο της «ορθής επανάληψης».

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, αφού οι νέοι προϊστάμενοι παραιτήθηκαν, μπήκαν στη θέση τους κάποιοι που λίγες ημέρες πριν είχαν αποπεμφθεί ή είχαν υποβιβαστεί. Με τέταρτη δε κατά σειρά απόφαση αντικαταστάθηκε ξανά ο διευθυντής του Κ.Κ. Κορίνθου, λόγω παραίτησης!

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κόρινθο (φυλακή νέων) παρατηρείται το τελευταίο διάστημα -και παρά την ειδική φροντίδα που ο νόμος προβλέπει για τα ανήλικα- μεγάλη αύξηση ανήλικων κρατουμένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ την 1η Ιουλίου του 2019 κρατούνταν εκεί 10 ενήλικες, 2 νεαροί ενήλικες και 4 ανήλικα (σύνολο 16), την 1η Ιουλίου του 2020 κρατούνται 21 ενήλικες, 2 νεαροί ενήλικες και 24 ανήλικα παιδιά. Το πιθανότερο δε είναι τα παιδιά αυτά να προέρχονται από διάφορα στρατόπεδα.

Η δραματική αυτή αύξηση ανήλικων κρατούμενων μέσα σε ένα χρόνο οφείλει να γίνει αντιληπτή από τον Συνήγορο του Πολίτη όπως φυσικά και από τον Συνήγορο του Παιδιού.

ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ – efsyn