Από τις 6/12/2018, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , με ΚΥΑ, μετά από 24 χρόνια(!!)  αδράνειας των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ, βελτίωσε το καθεστώς χορήγησης Ειδικής Άδειας, αυξάνοντας τον αριθμό των Τμημάτων και των εργαζομένων που θα τη δικαιούνταν. Είχε προηγηθεί βέβαια, στο άρθρο 51 Ν 4368/16, μια ουσιαστική παρέμβαση στο ισχύον τότε πλαίσιο, με την επέκταση του δικαιώματος σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους (πλην ιατρών) των τμημάτων που ήδη χορηγούνταν η Ειδική Άδεια. Τέλος με το Ν4600/19 το καθεστώς επεκτάθηκε και σε Τμήματα και κατηγορίες εργαζομένων της Α΄θμιας. Έτσι ένα ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ των Εργαζομένων στην Υγεία, μετά από 24 χρόνια αδράνειας και εμπαιγμού των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ , υλοποιήθηκε από τη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προς όφελος των Εργαζομένων.

Η υλοποίηση της Υπουργικής απόφασης, και η χορήγηση της Ειδικής Άδειας στα νέα Τμήματα, πέρασε από «χίλια-μύρια κύματα». «Αντιστάσεις» από τις Υπηρεσίες, «προβλήματα κατανόησης» από τις Διοικήσεις, δημιούργησαν σύγχυση και προστριβές προς τη χορήγηση τους, παρά το υπάρχον δοκιμασμένο πλαίσιο χορήγησης που ίσχυε στα παλαιά Τμήματα εδώ και 24 χρόνια. Ξαφνικά κάποιοι ανακάλυπταν την Αμερική, προφανώς για μικροκομματικές σκοπιμότητες…

Για τη διευθέτηση των «προβλημάτων» που προέκυψαν, το Υπουργείο Υγείας, στις 12/3/2019, εξέδωσε Εγκύκλιο που ξεκαθάριζε ΑΠΟΛΥΤΩΣ τα πράγματα και οριοθετούσε όλα τα προβλήματα που είχαν προκύψει. Λέει χαρακτηριστικά: «..Δηλαδή, όσοι εργαζόμενοι είχαν συμπληρώσει ένα έτος συνεχούς, πλήρους και αποκλειστικής υπηρεσίας στα συγκεκριμένα τμήματα και ειδικές μονάδας κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της εν λόγω απόφασης (σ. σ  από 6/12/2017 έως 6/12/2018) , δικαιούνται να κάνουν χρήση της άδειας έως και το πρώτο εξάμηνο του 2019». Έτσι δινόταν λύση για το 2018 και έμενε η χορήγηση 10 ημερών για το 2019. Δηλαδή, η πρόθεση και η απόφαση του Νομοθέτη, όπως αποτυπώθηκε στην Εγκύκλιο, ήταν να δοθούν 20 ημέρες το 2019 (10 του 2018, αυτό γιατί από 6/12/18 έως 31/12/18, δεν επαρκούσε ο χρόνος σε ΟΛΑ τα Νοσοκομεία, παρότι υπήρχαν λίγα Νοσοκομεία που δόθηκαν εντός του 2018, για τη χορήγηση της Ειδικής Άδειας)  και 10 του 2019, με στόχο να υπάρξει ομαλοποίηση  της κατάστασης το 2020. Όσο δε αφορά, τη χορήγηση των 10 ημερών του 2019, ο προφανής χρόνος, όπως αποτυπώθηκε και στην ερμηνευτική,  θα ήταν το 2ο εξάμηνο του 2019.

Αυτή ήταν και είναι και η Θέση της ΠΟΕΔΗΝ, δηλαδή για χορήγηση 20 ημερών εντός του 2019, όπως αποτυπώνεται και στα έγγραφα της. Χαρακτηριστικά:  «Σε εξέλιξη η διαδικασία χορήγησης της ειδικής άδειας των 10 ημερών κατ’ έτος στους δικαιούχους. ΑΘΗΝΑ 13/11/2019ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2290   ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ   Συνάδελφοι, Σας επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία που σας κοινοποιήσαμε και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία χορήγησης, μέχρι το τέλους του έτους 2019, η ειδική άδεια των 10 ημερών κατ’ έτος στους δικαιούχους. Ως εκ τούτω θα πρέπει να παρέμβετε στις Διοικήσεις να χορηγηθεί η εν λόγω άδεια. Όπου υπάρχουν προβλήματα να μας ενημερώσετε να παρέμβουμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                        ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, αρκετά Σωματεία, δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να δοθούν οι 10 ημέρες Ειδικής Άδειας έως 31/12/2019, παρά τη ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ της ΠΟΕΔΗΝ.Η «χαλαρή» αυτή αντιμετώπιση θα ήταν κατανοητή, εάν ήταν αποτέλεσμα αδυναμίας παρέμβασης και δυναμικής των Σωματείων προς τις Διοικήσεις. Δυστυχώς όμως, δεν είναι έτσι..

 

Σύμφωνα με ενημέρωση, Συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, αμφισβητούν τη Θέση της ΠΟΕΔΗΝ για χορήγηση της Άδειας του 2019 έως 31/12/2019 και υποστηρίζουν ότι: Η χορήγηση των 10 ημερών του 2019, αρχίζουν από 6/12/2019 και μπορούν να χορηγηθούν έως 6/12/2020(!!). Δηλαδή, υποστηρίζουν ότι οι 10 ημέρες του 2018, που έχουν ήδη δοθεί, αφορούν το διάστημα από 6/12/2018 έως 2019. Άρα, για αυτούς, δεν μπορεί να χορηγηθεί άλλη άδεια εντός του 2019 και θα χορηγηθεί το 2020. Ποιος άλλος υποστηρίζει αυτή τη θέση; Μα φυσικά οι γνωστοί υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας της Ν.Δ, η ΕΝΕ(!!!).

Μάλιστα, σε Σωματεία όπως το ΨΝΘ και τα Γεννηματάς, Άγιος Δημήτριος επίσημα υιοθετούν τη θέση της ΕΝΕ και απορρίπτουν τη Θέση της ΠΟΕΔΗΝ(!!), αφήνοντας ακάλυπτους τους Εργαζόμενους, εξυπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες με το σύνθημα «φταίει ο Πολάκης, που δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα!!» Και εντάξει. Από τους Υπάλληλους του Γεωργιάδη και του Κικίλια, την ΕΝΕ, δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό. Όμως προβεβλημένα στελέχη της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, μέλη της Διοίκησης και της Εκτελεστικής (!!) της ΠΟΕΔΗΝ, να συντάσσονται μαζί της και να αμφισβητούν τις αποφάσεις  της ΠΟΕΔΗΝ, που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει(!!) δείχνει ότι η συνεργασία ΠΑΣΚΕ-ΕΝΕ στο Συνέδριο του 2018, δεν ήταν ευκαιριακή αλλά έχει ριζώσει γερά στα πλαίσια των πολιτικών συναλλαγών και της ανταλλαγής χρήσιμων ψήφων..

Το σοβαρό όμως πρόβλημα, που προκύπτει από την «αυθαίρετη θέση» που υποστηρίζουν, είναι ότι με τη θέση αυτή, υπονομεύει το υπάρχον καθεστώς με το οποίο χορηγούνται οι άδειες εδώ και 24 χρόνια(!!) στα Τμήματα. Μια εμπειρία χρήσιμη για όλους, που ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΝΕ, δεν βλέπουν λόγω «κομματικής μυωπίας». Χαρακτηριστικά: Είναι προφανές ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι για να χορηγηθεί η Ειδική Άδεια  πρέπει να συμπληρωθεί ο χρόνος. Τι πραγματικά γινόταν μέχρι τώρα;

Έστω διοριζόταν ένας Νοσηλευτής σε μια Μονάδα το Νοέμβριο του 2011. Μόλις συμπλήρωνε το χρόνο, Νοέμβρη του 2012, έπαιρνε τις 10 ημέρες έως 31/12/2012. Μόλις έμπαινε το 2013, αυτό που γινόταν εδώ και 24 χρόνια, η Υπηρεσία μέσα στο 2013, χορηγούσε τις 10 ημέρες άδειας έως 31/12/2013. Δηλαδή, πέρα από το πρώτο χρόνο, η χορήγηση γινόταν με βάση το τρέχον ημερολογιακό έτος, όπου η άδεια δινόταν υποχρεωτικά, μια και δεν μεταφέρεται στο επόμενο έτος. Αυτό γινόταν, γίνεται και θα γίνεται σε όλα τα Τμήματα. Εκτός εάν υπάρχει κάποιος και πιστεύει, ότι σε ένα Τμήμα που εργάζονται 30 Νοσηλευτές( π. χ χειρουργείο) η Προϊσταμένη  χορηγεί τις Ειδικές Άδειες με βάση τη συμπλήρωση  κάθε φορά της ημέρας-μήνα-χρόνο διορισμού κάθε εργαζόμενου. Όσοι το πιστεύουν αυτό, μάλλον δεν έχουν σχέση με τη πραγματικότητα…

Το ίδιο ισχύει και για τα Νέα Τμήματα. Επειδή ο χρόνος των 24 ημερών( με γιορτές..) δεν επαρκούσε για να χορηγηθεί η 10 ημέρες του 2018, έως 31/12/2018, η Εγκύκλιος  έδωσε το δικαίωμα, μόνο για το 2018, να δοθεί η άδεια έως 30/6/2019. Αυτή η ρύθμιση διαψεύδει πανηγυρικά ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΝΕ, αφού άμα ίσχυε αυτό που υποστηρίζουν, η άδεια του 2018 χορηγείται έως 6/12/2019(!!)  η Εγκύκλιος , σύμφωνα με αυτούς παρανομεί. Δεν είδαμε πουθενά να υποστηρίζεται αυτό ΕΠΙΣΗΜΑ.. Έτσι, προκαλεί εντύπωση, πως Σωματεία και Συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, δεν αξιοποιούν τη συσσωρευμένη εμπειρία χορήγησης των Ειδικών Αδειών εδώ και 24 χρόνια, και από τη μια προκαλούν με τις αποφάσεις τους εργαζόμενους και από την άλλη εκθέτουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της ΠΟΕΔΗΝ, όταν αμφισβητούν τόσο απροκάλυπτα μια ξεκάθαρη και απόλυτα τεκμηριωμένη θέση της, για τη διαδικασία χορήγησης, μέχρι το τέλους του έτους 2019, η ειδική άδεια των 10 ημερών κατ’ έτος στους δικαιούχους, συνολικά 20 ημέρες εντός του 2019.

Εμείς δεσμευόμαστε, το επόμενο διάστημα, θα ζητήσουμε από τη Διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ  να υπάρχουν συσκέψεις Σωματείων- εργαζομένων, όπου υπάρχουν «τέτοιες απόψεις», για την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ του Θέματος προς όφελος των Εργαζομένων,  με βάση την ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ  ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ.  Έτσι για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και κάθε «κατεργάρης πονηρός πολιτευτής» στο πάγκο του…

Υ.Γ : Πάντως, η πλειοψηφία των Νοσοκομείων, ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ  20 ημέρες Ειδικής Άδειας…

via ΑΡΜΑ