Η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται για εξαίρεση των εταιριών από την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με την οποία διαμαρτύρεται για τις προβλέψεις του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου για  το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μ.Μ.Ε. και την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες» των φυσικών προσώπων που τα ελέγχουν. Στην ανακοίνωση αυτή τονίζει το παράδοξο οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ΜΜΕ να  είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες», ακόμη και αν είναι απλήρωτοι, εν επισχέσει ή άνεργοι ενώ οι εργοδότες τους όχι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Διαμαρτυρόμαστε για τις προβλέψεις του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται για τις προβλέψεις του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου για  το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μ.Μ.Ε. και την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες» των φυσικών προσώπων που τα ελέγχουν.

Η επέκταση της εξαίρεσης ονομαστικοποίησης των μετοχών και για τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων (funds) καθίσταται προβληματική, όπως προβληματική έως και προκλητική είναι  η απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες» των φυσικών προσώπων που ελέγχουν τα Μ.Μ.Ε.
Η εξαίρεση των εταιριών προσκρούει στην κοινωνική απαίτηση για διαφάνεια. Προκαλεί δε την κοινή λογική, αφού  οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ΜΜΕ είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες», ακόμη και αν είναι απλήρωτοι, εν επισχέσει ή άνεργοι.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ