Γκάγκα: Μετά τις αντιδράσεις αποσύρει την εγκύκλιο για τις εφημερίες ανεξαρτήτως ειδικότητας

Όπισθεν ολοταχώς απ’ την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, που τελικά αποσύρει την επίμαχη εγκύκλιο για εφημερίες γιατρών στα νοσοκομεία ανεξαρτήτως ειδικότητας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στον ιατρικό κόσμο.

Υπενθυμίζεται πως η εγκύκλιος που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα την περασμένη Παρασκευή, εισήγαγε το καθεστώς «εφημερίας τομέα», δηλαδή τη δυνατότητα συμμετοχής στην εφημερία μιας κλινικής όλων των γιατρών του τομέα.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι σε μία π.χ. καρδιολογική κλινική μπορεί να εφημερεύει οποιοσδήποτε γιατρός παθολογικής ειδικότητας, και σε μία π.χ. ορθοπεδική κλινική οποιοσδήποτε γιατρός χειρουργικής ειδικότητας.

Η αλλαγή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών που ζήτησαν άμεση απόσυρση της εγκυκλίου, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της μπορεί να εκθέσει τους ασθενείς σε κίνδυνο.

Σε νέα εγκύκλιο επισημαίνεται πως το θέμα επανυποβάλλεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), προκειμένου να εκδώσει νέα γνωμοδότηση.

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Μετά τις αντιδράσεις και το εξώδικο των γιατρών κατά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, η Μίνα Γκάγκα πήρε πίσω άρον άρον την εξωφρενική απαίτησή της να εφημερεύουν οι γιατροί όχι μόνο σε περιστατικά της ειδικότητάς τους, αλλά και σε περιστατικά που δεν είναι της ειδικότητας τους.

Ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν την ήττα τους επιχείρησαν να ασκήσουν πολιτική για την Υγεία όπως έκαναν τέσσερα χρόνια, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια γιατρούς και ασθενείς, με μόνο στόχο την απαξίωση της δημόσιας Υγείας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Αυτή τη φορά λόγω εκλογών η κα Γκάγκα έκανε πίσω και έκρυψε την απόφασή της πίσω στο συρτάρι. Όμως την κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία δεν θα μπορέσει να την κρύψει» υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

πηγή: https://www.aftodioikisi.gr/