ΚΥΑ για το Ανθυγιεινό Επίδομα: Κατώτερο των αναγκών, με διχαστικές μεθοδεύσεις, εξυπηρετήσεις και αποκλεισμούς. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ (ανά κατηγορία) ΕΔΩ και ΤΩΡΑ… ΑΡΜΑ

Εκδόθηκε (;) η ΚΥΑ που αφορά την αναμόρφωση του Ανθυγιεινού Επιδόματος, λαμβάνοντας υπόψιν, όπως αναφέρει, τις Γνωμοδοτήσεις της σχετικής Επιτροπής. Μια ΚΥΑ που έκανε 1 ½  χρόνο να εκδοθεί και αποτυπώνει και τις προσαρμογές που έγιναν με σαφώς προεκλογικό άρωμα. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση φάνηκε όχι μόνο κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών των Υγειονομικών, αλλά αποτυπώνονται  και «περίεργες» διαφοροποιήσεις  που αλλοιώνουν κατηγορίες και Ειδικότητες. Αναλυτικά: 

– Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ προβλέπεται διαφορετικό Ανθυγιεινό για όλη τη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Ενώ μέχρι τώρα ήταν ενιαίο Α Κατηγορία (150€) τώρα διαμορφώνεται Α Κατηγορία: 200€ για τους Νοσηλευτές, Β΄ Κατηγορία:(165€) για τις Μαίες, Τραυματιοφορείς, Β. Θαλάμου και Γ΄ Κατηγορία:(150€) για τους Επισκέπτες Υγείας. Έτσι έχουμε το οξύμωρο, σε μια Κλινική ή σε μία ΜΕΘ ή στην Αιμοδοσία να εργάζονται Μαίες, Νοσηλευτές και Επισκέπτες, να έχουν διαφορετικό Ανθυγιεινό. Μάλιστα σε νέους φορείς που επεκτείνεται ή χορηγούνταν ήδη(ΕΚΑΒ), οι Νοσηλευτές εντάσσονται στη Β’ Γ’ ή Δ’ Κατηγορία. 

– Για πρώτη φορά δεν είναι στην Α΄ Κατηγορία τα Εργαστήρια, αλλά κάποια είναι στη Β΄ Κατηγορία ή στη Γ΄. Είναι δε εκπληκτικό ότι για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ έχουμε στον ίδιο εργασιακό χώρο  διαφορετικό Ανθυγιεινό με ΜΟΝΟ κριτήριο  το πτυχίο(!!). Έτσι οι ΠΕ-ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας εντάσσονται στη Β’ Κατηγορία(165€) ενώ ΟΛΟΙ οι ΔΕ του Ακτινολογικού χώρου εντάσσονται στη Γ’ Κατηγορία(150€). Προφανώς και η Ακτινοβολία και οι επιπτώσεις της τους αντιμετωπίζει διαφορετικά λόγω πτυχίου… Ενώ τα υπόλοιπα Εργαστήρια θα είναι στη Γ’ Κατηγορία, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Η ένταξη κατηγοριών της Ιατρικής Υπηρεσίας ( Φυσιοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών. Β. Φαρμακείου, Φαρμακοποιών, Οδοντοτεχνικών ) μοιάζει ημιτελής  από τον αποκλεισμό των Λογοθεραπευτών, Κοινωνικών Λειτουργών, Διαιτολόγων, Ψυχολόγων. Και είναι ΠΡΟΚΛΗΣΗ , σε φορείς που επεκτείνεται το Επίδομα να εντάσσονται οι Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι στη Δ΄ Κατηγορία, ενώ μένουν απέξω από τα Νοσοκομεία- Κ.Υ- Κ.Ψ.Υ. 

Ενώ αποκλείονται από την Α’ Κατηγορία οι εργαζόμενοι στη καθαριότητα, μένοντας στη Γ’ Κατηγορία, χωρίς οικονομικό όφελος. Παρά δε τη οικονομική αναβάθμιση Ειδικοτήτων της Τεχνικής Υπηρεσίας, και εκεί υπάρχουν  Ειδικότητες να διαφοροποιούνται με βάση το πτυχίο (!!).

Όσο αφορά την οικονομική αναβάθμιση, παρά τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης( Χαρακτηριστικό είναι ότι για τους Νοσηλευτές αναφέρει αύξηση 2400€/έτος(!!), «παραβλέποντας» ότι ήδη παίρναμε 1800€ και η αύξηση είναι 600€/έτος..) τα μεγέθη είναι αποκαλυπτικά: Ένα 2% των εργαζομένων  θα έχει μια αύξηση 5,3€/την ημέρα. Ένα 3,5% θα έχει μια αύξηση 2,7€/ημέρα. Ένα 10% θα έχει μια αύξηση 0,5€/ημέρα(!!). Ενώ ένα 50% θα έχει μια αύξηση 1,7€/ημέρα. Εννοείται μικτά βεβαίως. Για το υπόλοιπο 15% δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή αφού παραμένουν στο ίδιο ύψος επιδόματος, ενώ ένα 20% παραμένει εκτός Ανθυγιεινού. Και ας μη ξεχνάμε. Ότι πριν τα Μνημόνια παίρναμε 340-310€ Νοσοκομειακό Επίδομα ΟΛΟΙ οι Υγειονομικοί, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις…

 Είναι γελασμένοι στη Κυβέρνηση να πιστεύουν ότι με μια αύξηση από 0,5 έως 5,3€/ημέρα σε κάποιους, χωρίς περικοπές σε  άλλους και αποκλείοντας πάνω από το 20% των εργαζομένων ότι πείθει τους Υγειονομικούς για τις «αγαθές» της προθέσεις. Η αλλαγή της θέσης «Ο υπουργός επιβεβαίωσε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και κάποιες κατηγορίες εργαζομένων να ενταχθούν και κάποιες να απενταχθούν» στην εύρεση του απαραίτητου Κονδυλίου για να καλύψει τις αλλαγές του Επιδόματος χωρίς περικοπές είναι χαρακτηριστική των στοχεύσεων που επιδιώκει η Κυβέρνηση 2 μήνες πριν τις εκλογές.  

Και αυτά  παρά το ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας πήρε αποφάσεις και μέτρα (υποχρεωτικός εμβολιασμός, ράπιντ τεστ, χρήση μάσκας) για το ΣΥΝΟΛΟ των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία χωρίς να εξαιρέσει καμιά ειδικότητα αναγνωρίζοντας έτσι ότι πρόκειται για έναν αμιγώς ανθυγιεινό χώρο εργασίας, με κίνδυνο έκθεσης για όλους. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι ειδικότητες που εξαιρούνται, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς ή εργάζονται σε χώρους διασποράς μικροβίων και ασθενειών.

Απέναντι, στις μεθοδεύσεις, παλινωδίες και αποκλεισμούς της Κυβέρνησης, το κυρίαρχο αίτημα πλέον των Υγειονομικών, των Σωματείων και του Συνδικαλιστικού Κινήματος για το Ανθυγιεινό Επίδομα είναι ΜΟΝΟ ένα:

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ(ανά κατηγορία)