Εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο ανακοινώνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ – Στα υψηλά 29 ετών

Επέστρεψε σε αλματώδεις ρυθμούς επιτάχυνσης η ακρίβεια στην Ελλάδα μετά από ένα «διάλειμμα» δύο μηνών το καλοκαίρι, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε την Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο.
Αναλυτικά, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ Σεπτεμβρίου 2022 με τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου 2021 προκύπτει αύξηση
12% τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου έναντι 2,2% τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν. Στα αξιοσημείωτα της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να αναφερθεί το παράδοξο σε σχέση με την πεπατημένη, ότι η ελληνική ανακοίνωση αποδίδει χαμηλότερη τιμή πληθωρισμού από ότι η εναρμονισμένη με τους κανόνες της Eurostat.
Στα τρόφιμα, ξεχωρίζουν οι πολύ μεγάλες ανατιμήσεις κατά:
- 332% στο Φυσικό αέριο
- 65,1% στο Πετρέλαιο θέρμανσης
- 30,5% στον Ηλεκτρισμό
- 17,7% σε Καύσιμα και λιπαντικά
- 16,1% στα Στερεά καύσιμα
Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις του άλματος στο κόστος μεταφοράς και στα τρόφιμα, όπως και γενικότερα στα χρειώδη για τα νοικοκυριά:
- 23,3% σε Γαλακτοκομικά και αυγά
- 18,4% σε Ψωμί και δημητριακά
- 17,6% στα Κρέατα
- 17% σε Έλαια και λίπη
- 14,6% στα Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού
Ταυτόχρονα, προκαλούνται πολύ μεγάλες ανατιμήσεις σε όλες τις μεταφορές:
- 58,7% στην Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο
- 32,9% στην Μεταφορά επιβατών με ταξί
- 25,4% στην Μεταφορά επιβατών με πλοίο
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τις απελπισμένες προσπάθειές να σκεπάσει επικοινωνιακά αυτές τις τρομακτικές ανατιμήσεις με επικοινωνιακά τρικ. Στο τελευταίο εξ αυτών, παρουσιάστηκε ως παρέμβαση στην αγορά μετονομασία των προσφορών στις οποίες προχωρούν τα σούπερ μάρκετ.
Όπως εξήγησε αναλυτικά ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης, πρακτικά «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους μεγάλους ομίλους σουπερμάρκετ την μη περαιτέρω αύξηση τιμών σε ορισμένα προϊόντα που θα επιλέξουν οι ίδιοι» και ζήτησε ξανά μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και επαναφορά της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία.
ΠΗΓΗ: http://www.avgi.gr