Τράπεζα Πειραιώς: 147 εκατ. ευρώ για πολυτελή γραφεία, αλλά απέρριψε ως «πολυτέλεια» πρόταση εργαζομένων

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς απέρριψε την πρόταση εργαζομένων της για την εφαρμογή τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, κάνοντας λόγο για «πολυτέλεια» όπως κατήγγειλε στην aftodioikisi.gr, ο  Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) Ισίδωρος Γοίλιας.

Σύμφωνα με τον Ισ. Γοίλια, η διοίκηση της τράπεζας υποστήριξε ότι απαιτεί ένα υπέρογκο κόστος η μετάβαση στην τετραήμερη εργασία. Σύμφωνα με τον ίδιο «πολυτέλεια» δεν είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας «αλλά η συμφωνία της Τράπεζα Πειραιώς με τη Lamda Development για την απόκτηση γραφείων στο Επιχειρηματικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έναντι  147 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο Ισ. Γοίλας σημείωσε επίσης ότι η τετραήμερη εργασία είναι επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό που στήριξαν την τράπεζα σε δύσκολες εποχές που ταυτόχρονα εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας  και αποτελεί απάντηση στα αδιέξοδα που δημιουργεί η βίαιη συρρίκνωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΕΥΤΠΕ στην συνάντηση που είχε με τη Διοίκηση της Τράπεζας, υπέβαλε επισήμως αίτημα​​ εφαρμογής 4ήμερης εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών και στην σχετική ανακοίνωση που γνωστοποιούσε τις κινήσεις του σημείωνε:

Απέναντι στην επιλογή της συρρίκνωσης που προβλέπει το​​ Business​​ Plan​​ 2022-25 και τη δυσαρέσκεια των τοπικών κοινωνικών από το κλείσιμο καταστημάτων και την απώλεια θέσεων εργασίας, η εφαρμογή ενός καινοτόμου μοντέλου 4ήμερης απασχόλησης μπορεί να δώσει μια νέα προοπτική, σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε ευρωπαϊκές εταιρείες αιχμής.

Τόσο η διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όσο και οι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας που προσεγγίζουν την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας με μια νέα οπτική, συνηγορούν υπέρ της πιλοτικής εφαρμογής του μοντέλου που στοχεύει σε​​ 100% αποδοχές, 80% απασχόληση, 100% παραγωγικότητα.​​ 

Με τον τρόπο αυτό, η Τράπεζα μπορεί να οδηγηθεί έξω από το φαύλο κύκλο της συρρίκνωσης, να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας, να υπηρετήσει το ζητούμενο της ανάπτυξης και να ενισχύσει το κύρος και τη φήμη της ως ηγετική Τράπεζα της χώρας.​​ 

Ταυτόχρονα:

  • Θα αξιοποιήσει πλήρως τις παραγωγικές ικανότητες των εργαζόμενων.
  • Θα αναβαθμίσει την εταιρική της ταυτότητα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία του επιχειρηματικού γίγνεσθαι.
  • Θα δώσει νέο όραμα εταιρικής διακυβέρνησης που θα προάγει την σταθερότητα και την ανάπτυξη.
  • Θα ευθυγραμμισθεί με τις νέες τάσεις στην αγορά εργασίας που έχουν δημιουργηθεί μετά την ενεργειακή κρίση, αναβαθμίζοντας την εικόνα της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας στα μάτια εργαζόμενων και των πελατών.

Η εφαρμογή της 4ήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών είναι η απάντηση στα αδιέξοδα που δημιουργεί η βίαιη συρρίκνωση της Τράπεζας Πειραιώς.

πηγή: https://www.aftodioikisi.gr/