Συμβασιούχοι Πυροσβέστες: Στην Κυβέρνηση βασίζουν το οξυγόνο της χώρας στο φιλότιμο των εθελοντών

Στην Κοινωνία Ώρα Press ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών αλλά κι έναν ακόμα πυροσβέστη για το αν το πάθημα μας έχει γίνει μάθημα και ο μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει φετινά πύρινα μέτωπα. «Τα πραγματικά κενά στην Πυροσβεστική είναι πάνω από 9.000, επίσημα αυτά που βγαίνουν είναι 4.000 οργανικά κενά» λέει ο Αλ. Καραδελής που παρατηρεί την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει πυροσβέστες, ενώ δέχεται τη βοήθεια των ξένων πυροσβεστών και «το οξύμωρο είναι ότι οι ξένοι που έρχονται, έχουν έξοδα που δεν τα πληρώνουν οι χώρες τους, αλλά εμείς και καλά κάνουμε, αλλά κοστίζουν». Ο Παύλος Ανδρέου είναι πυροσβέστης κι έχει βρεθεί στα πιο πρόσφατα καταστροφικά πύρινα μέτωπα. «Το δύσκολο είναι να γίνει η οργάνωση. Δε μπορεί να έρχεται κάποιος από γραφείο πολιτικό κι επειδή είναι πολιτικός και «είναι παραπάνω από τους αξιωματικούς μας» να έχει εκείνος τον πρώτο λόγο» λέει. Προσθέτει επίσης, σε σχολιαστικό τόνο, πως «από το 2019, έχουμε δει πεντέμισι χιλιάδες προσλήψεις αστυνομικών, ενώ πυροσβεστών…».

«Για ακόμη μία φορά, φέτος, το περσινό πάθημα δε μας έγινε μάθημα» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Αλέξανδρου Καραδελή, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Press για το κατά πόσο είναι έτοιμος ο μηχανισμός για να αντιμετωπίσει φέτος το καλοκαίρι ενδεχόμενες πυρκαγιές -μιας και η Ελλάδα έχει καταστροφικό παρελθόν σ’ αυτό το κομμάτι. «Αντί για ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος, έχουμε και πάλι αποδυνάμωση» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναφέροντας φυσικά πως για φέτος «έχουμε μια ενίσχυση στα εναέρια μέσα -έχουμε γύρω στα 50 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα, ενώ πέρυσι είχαμε περίπου 40 45 εναέρια συνολικά-», εξηγεί πως «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούν όλα να επιχειρούν ταυτόχρονα. Κάποια πρέπει να γεμίζουν, κάποια να επιχειρούν αλλά και κάποια είναι σε συγκεκριμένες περιοχές τα οποία δεν μετακινούνται, δηλαδή πιάνει μία φωτιά στην Αθήνα, δε θα μπορεί να έρθει το ελικόπτερο που είναι μόνιμα εγκατεστημένο στη Σάμο».

……

Τα προβλήματα στο πυροσβεστικό σώμα, οι ελλείψεις, είναι γνωστά στο υπουργείο. Για το καλοκαίρι που έρχεται κι ενώ φωνάζουμε να γίνουν προσλήψεις, «η απάντηση που παίρνουμε είναι ότι θα φέρουν 250 πυροσβέστες από το εξωτερικό και εθελοντές» λέει ο κ. Καραδελής. Η κυβέρνηση βασίζει το οξυγόνο της χώρας στο φιλότιμο του κάθε εθελοντή. Όσο για τις ενισχύσεις από το εξωτερικό, ο κ. Καραδελής παρατηρεί την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει πυροσβέστες, ενώ δέχεται τη βοήθεια των ξένων πυροσβεστών και «το οξύμωρο είναι ότι οι ξένοι που έρχονται, έχουν έξοδα που δεν τα πληρώνουν οι χώρες τους, αλλά εμείς και καλά κάνουμε και τα πληρώνουμε εμείς -ξενοδοχεία, μετακινήσεις, φαγητό-, ορθώς τα πληρώνουμε, αλλά όλα αυτά κοστίζουν».

Δείτε ολόκληρο το άρθρο thepressproject.gr