ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π.: Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ. Ο αγώνας των εργατών του κόσμου, οδηγός στους δικούς μας σύγχρονους αγώνες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π.

Το Σωματείο μας, ΕΝΕΔΕΠ καλεί κάθε συνάδελφο, κάθε εργαζόμενο στο λιμάνι του Πειραιά, να είναι παρών στη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ που θα ικανοποιεί τις δικές μας ανάγκες. Οι εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά, 136 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, δίνουμε τη δική μας μάχη για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τα ελάχιστα.

Οι δολοφονημένοι εργάτες του Σικάγο, της γειτονιάς μας του Πειραιά, μας δείχνουν τον δρόμο. Η δικής τους θυσία, η δική τους μάχη για το 8ωρο για μισθούς και ΣΣΕ επιβεβαίωσε για τους εργάτες όλου του κόσμου ότι οι διεκδικήσεις ικανοποιούνται μόνο με αγώνες και μάχες, δεν κερδίζονται με ευχολόγια, με παρακάλια και επικλήσεις σε κάποιον «μεσσία», πολύ περισσότερο δεν κερδίζονται μέσα σε κλειστά γραφεία της εργοδοσίας.

Συνάδελφοι, τα οικονομικά αποτελέσματα της “COSCO” μόνο πείσμα πρέπει να μας γεμίζουν, εδώ και 12 χρόνια βγάζει δεκάδες εκατομμύρια κέρδη, πλούτη κτισμένα πάνω στα δικά μας κορμιά. Τρέλα κέρδη την ίδια στιγμή που η εργοδοσία ζητάει από εμάς να αρκεστούμε σε ψίχουλα, όταν ακόμη και ο πληθωρισμός που τρέχει με τα μπούνια εξανεμίζει ακόμη και τις αυξήσεις που ζητάμε.

Η φετινή λοιπόν Πρωτομαγιά δένει τους αγώνες του χθες, με τους αγώνες του σήμερα και δείχνει τον δρόμο για το αύριο. Τα αιτήματα παραμένουμε επίκαιρα και αποκτούν μεγαλύτερη σημασία γιατί σε μια εποχή που πληρώνουμε με αίμα τα κέρδη της “COSCO” με τους δικούς μας νεκρούς εργάτες, πληρώνουν με αίμα οι αδελφοί εργάτες στη περιοχή της Ουκρανίας από τη σύγκρουση μεταξύ των συμφερόντων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με Ρωσίας-ΚΙΝΑΣ, εμείς δίνουμε τη μάχη να μην κουβαλήσουμε όπλα για να δολοφονηθούν αδέλφια εργάτες όπως έκαναν οι συνάδελφοι Ιταλοί Λιμενεργάτες, αλλά ταυτόχρονα μια μάχη για την υπογραφή μιας ΣΣΕ που θα περιλαμβάνει τα εξής:

 Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου. Οι συνάδελφοι που απασχολούνται μέσω του δουλεμπορικού που έχει στηθεί με ευθύνη της COSCO, DPORT, και ΟΦΕ να ενταχθούν στη παρούσα ΣΣΕ. Να σταματήσει η ομηρία 100δων συναδέλφων που στο σύνολο τους είναι περίπου 900 άτομα

 Να αποτυπωθούν μέσω της παρούσας ΣΣΕ και να καταβληθούν όλες οι νόμιμες προσαυξήσεις για Νυχτερινή εργασία , για εργασία Σ/Κ και αργιών.

 Να εφαρμοστεί η ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ, που καταχρηστικά δεν εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία.

Συνάδελφοι,

Η μάχη μας στο λιμάνι του Πειραιά κόντρα σε κυβέρνηση , σε εργοδοσία “COSCO”-DPORT -εργολάβους, σε κατασταλτικούς μηχανισμούς, έχει γίνει μάχη όλων των εργαζομένων του Πειραιά και της χώρας. Αυτό που τους φοβίζει, όλους αυτούς, είναι να μη γενικευτεί η μάχη μας για υπογραφή ΣΣΕ και σε άλλους κλάδους, τρέμουν μη γίνει όλη η Ελλάδα μια “COSCO”. Με την αλληλεγγύη 100ντάδων σωματείων και ομοσπονδιών από Ελλάδα και όλο το κόσμο κάνουμε πράξη το «ένα για όλους και όλοι για έναν».

Από τα ξημερώματα δίνουμε τη μάχη της απεργίας στο λιμάνι ενώ Όλοι μαζί συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση του Πειραιά, δένουμε τους αγώνες μας με τους αγώνες όλων των εργαζομένων στο Πειραιά που κτυπιόμαστε το ίδιο από εργοδοσία και το κράτος, που υποφέρουμε όλοι από την ακρίβειά. Τιμούμε όλοι μαζί τους δολοφονημένους εργάτες του 1923. Τα «πορτοκαλί σακάκια» θα αφήσουν το αγωνιστικό στίγμα τους στο Πειραιά.

Την ίδια ημέρα τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, την σημασία που έχει σήμερα η εργατική αλληλεγγύη με αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι, με συγκρότημα από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο στις 13:30 στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

Καλούμε κάθε εργάτη-τρια , άνεργο, αυτοαπασχολούμενο , συνταξιούχο, τη νεολαία της χώρας για να κλιμακώσουμε τον αγώνα, μέσα από την ενότητα και αλληλεγγύη να δώσουμε ένα τέλος στη πολιτική τους, που μας θέλει να ζούμε μέσα στην ανέχεια, την αβεβαιότητα, το άγχος και τη μιζέρια, το πόλεμο τους, θα τους τη γυρίσουμε πίσω.

Συνάδελφοι, τη Κυριακή 1η του Μάη, θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στο λιμάνι του Πειραιά στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι στις 20:00 όπου θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μας.