Εισαγγελέας για τα πλαστά δάνεια στο υπουργείο Πολιτισμού – Να δικαστούν 14 άτομα για κακουργήματα

Την παραπομπή σε δίκη 14 κατηγορουμένων αναφορικά με την περιβόητη υπόθεση των πλαστών και αγύριστων δανείων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού, προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr στην εισήγησή της προς το Δικαστικό Συμβούλιο η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Σιδέρη. Πρόκειται για τη σκανδαλώδη υπόθεση των εικονικών δανείων που χορηγούσε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, κατά την περίοδο 2012-2014 σε υπαλλήλους του υπουργείου, τα οποία όμως όπως αποδείχτηκε ουδέποτε οι ίδια είχαν λάβει. Μία υπόθεση από την οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο κατά 282.000 ευρώ.

Δείτε επίσης: Στον ανακριτή 17 για πλαστά δάνεια και η Μενδώνη ούτε πειθαρχικό

Είναι μία ακόμη «αμαρτωλή» υπόθεση που εμπλέκονται συγκεκριμένοι συνδικαλιστές του υπουργείου οι οποίοι απολαμβάνουν της εύνοιας της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Δείτε επίσης: Βαριές καταγγελίες κατά διάταξης της Μενδώνη για το αμαρτωλό Ταμείο του υπουργείου

Πρόσωπα τα οποία χαρακτήριζαν και αυτοί την υπόθεση ως «σκευωρία τύπου Novartis από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο οι εξελίξεις δεν τους δικαιώνουν και παράλληλα εκθέτουν και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Η εισαγγελέας Σιδέρη εισηγείται προς το Δικαστικό Συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη 14 συνολικά κατηγορουμένων. Μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΠΟ και πρόεδρος στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ από το 2002 μέχρι και το 2017 Ιωάννης Τσακοπιάκος, ο διευθυντής του Ταμείου Γιώργος Βλαντής, μέλη των διοικήσεων του Ταμείου αλλά και συνδικαλιστές.

Τα αδικήματα τα οποία τους αποδίδονται κατά περίσταση σε βαθμό κακουργήματος αφορούν σε «συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση», «πλαστογραφία», «ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία», «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» και «υπεξαίρεση».

Τα δάνεια φέρονται να είχαν δοθεί σε 133 υπαλλήλους του υπουργείου. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε από την εισαγγελική έρευνα οι υπάλληλοι ουδέποτε έλαβαν αυτά τα δάνεια, ούτε και γνώριζαν για την ύπαρξη τους.

Δείτε επίσης: Πλαστά δάνεια ΤΑΥΠΥΠΠΟ: Περιοριστικοί όροι από την ανακρίτρια σε έναν από τους 17 κατηγορούμενους

Σε εξέλιξη δίκη Τσακοπιάκου – Βλαντή με πρόταση ενοχής

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με κατηγορούμενους τους Τσακοπιάκο, Βλαντή και άλλα τέσσερα μέλη πρώην διοικήσεων του Ταμείου. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν αφορά σε υπεξαγωγή εγγράφων και συγκεκριμένα ότι αφαίρεσαν από το γραφείο του Ταμείου τα βιβλία πρωτοκόλλου των ετών 2015, 2016 και 2017, καθώς και τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του πρότεινε την ενοχή των Τσακοπιάκου – Βλαντή, ενώ ζήτησε την αθώωση των μελών του ΔΣ.

Δείτε επίσης: Πλαστά κι αγύριστα δάνεια στο υπουργείο Πολιτισμού

 «Κάποια έγγραφα χάθηκαν, ήταν κρίσιμα. Τα πιο κρίσιμα ήταν αυτά που αφορούσαν τις μη νομότυπες άδειες του Ι. Τσακοπιάκου», σημείωσε ο εισαγγελέας αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο επί δεκαπενταετίας πρόεδρος του Ταμείου έλειπε αδικαιολογήτως από την υπηρεσία για περισσότερο από οκτώ μήνες το 2017. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος είχε συμφέρον να εξαφανιστούν τα βιβλία πρωτοκόλλου για να μην είναι δυνατό να αποδειχθούν οι ατασθαλίες του.

Ο εισαγγελέας δεν άφησε αναπάντητους τους ισχυρισμούς του Ι. Τσακοπιάκου ότι πρόκειται για «σκευωρία τύπου Novartis», ούτε του Γ. Βλαντή ότι «πήγαν να κάνουν ένα μικρό ΚΕΕΛΠΝΟ» και όπως χαρακτηριστικά σχολίασε: «Το δικαστήριο αποφασίζει με βάση πραγματικά περιστατικά, όχι με βάση πολιτικές αντιδικίες».

πηγή: https://www.documentonews.gr/Βαγγέλης Τριάντης