Ενημέρωση για την συνάντηση με τον ΥΠΕΣ για τον e- ΕΦΚΑ του Χαράλαμπου Λυμπερά

Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση της Ε.Ε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΣΕ -ΕΦΚΑ με τον Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη , ως τον κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργό για την εφαρμογή της νομιμότητας στην Δημόσια Διοίκηση και την εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Όλοι όσοι πήραμε τον λόγο σε αυτή την συνάντηση θέσαμε υπόψη του Υπουργού όλα τα επίδικα ζητήματα που περιέχει το νομοσχέδιο για τον e-ΕΦΚΑ, δίχως να λάβουμε όμως και ικανοποιητικές για μας απαντήσεις .

Αυτό που έγινε με βεβαιότητα ξεκάθαρο από την χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό, είναι ότι το νομοσχέδιο για τον e-ΕΦΚΑ που βρίσκεται σε διαβούλευση δεν αποτελεί μια ιδιοτροπία ή μια ατομική πρωτοβουλία του Υπουργού ξεπουλήματος Κ. Χατζηδάκη, αλλά αποτελεί μια συνολική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και της κυβέρνησης της ΝΔ.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

Ο e-ΕΦΚΑ ΩΣ ΜΙΑ ΙΔΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ο υπουργός Μ.Βορίδης μας μετέφερε την άποψη του Χατζηδάκη ότι για τον ΕΦΚΑ κρίθηκε ότι χρειάζεται να ληφθούν ειδικά μέτρα, καθώς αποτελεί δήθεν μια «ειδική περίπτωση». Επισημάναμε στον Υπουργό ότι πάνω από 11 ολόκληρα χρόνια (πριν από το 2010) το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει δεχτεί διορισμούς νέων εργαζομένων. Το αποτέλεσμα αυτής της στέρησης χρησιμοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση και τον Χατζηδάκη, ως βασικό εργαλείο αιτιολόγησης για να παραδώσει τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ στους ιδιώτες και να χρυσοπληρώσει -με τις εισφορές των ασφαλισμένων – δεκάδες μετακλητούς ημετέρους. Όλο αυτό θυμίζει το ανέκδοτο, που αφού σκότωσε κάποιος τους γονείς του, ζήτησε από το δικαστήριο επιείκεια καθώς είναι και ορφανός. Ο φορέας του e-ΕΦΚΑ και οι εργαζόμενοι σε αυτόν δεχόμαστε καθημερινά συκοφαντικές και άγριες επιθέσεις από τον υπουργό, αλλά και από μερίδα πολιτών, σαν να φταίμε εμείς για τις πολλές και χρόνιες ελλείψεις του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα. Για τα απαράδεκτα οργανογράμματα από την ίδρυση του ΕΦΚΑ, για την αδυναμία ολοκλήρωσης της μηχανογράφησης του φορέα, μέχρι και για τις αδυναμίες του ιδιώτη παρόχου.

ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ & ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Ειπώθηκε στον Υπουργό ότι το νομοσχέδιο αυτό, εκτός του ότι εγείρει μια σειρά συνταγματικά και νομικά προβλήματα, είναι απαράδεκτο και στην ουσία του. Από το Σύνταγμα του 1911 κρίθηκε η ανάγκη θέσπισης της μονιμότητας, όχι μόνο και όχι κυρίως για την προστασία των δικαιωμάτων των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά πρωτίστως των δικαιωμάτων της κοινωνίας και των πολιτών. Κι αυτό για να εξασφαλιστούν, η συνέχεια λειτουργίας της διοίκησης, η εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση και εμπειρία και η δυνατότητα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης ανεξαρτήτως κυβερνητικών εναλλαγών. Η ανάθεση για πρώτη φορά από τότε σε ιδιώτες καθηκόντων διευθυντών (από τριμελή επιτροπή διορισμένη από την κυβέρνηση), κυριολεκτικά κουρελιάζει σύνταγμα και νόμους και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την δημιουργία εστιών διαφθοράς και συναλλαγών. Επίσης το νομοσχέδιο αυτό, στερεί και την καθ όλα νόμιμη και θεμιτή προοπτική κάθε εργαζομένου να κάνει καριέρα Διευθυντή και Γενικού στην υπηρεσία του, βάζοντας ως οροφή στην καριέρα αυτή την θέση του τμηματάρχη. Είναι έτσι φανερό ότι στερεί ένα σημαντικό κίνητρο απόδοσης από τους εργαζόμενους. Εκτός αν ο Χατζηδάκης θεωρεί ότι την έλλειψη κινήτρου θα την αντισταθμίσει η εσωτερική τρομοκρατία που έχει την ψευδαίσθηση ότι θα επιβάλει στον e-ΕΦΚΑ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ e-ΕΦΚΑ

Θέσαμε στον Υπουργό ότι οι εκπρόσωποί μας στα Πειθαρχικά Συμβούλια είναι εκλεγμένοι από το σύνολο των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και κατά συνέπεια, η κατάργησή τους σημαίνει την απαξίωση στην πράξη της ψήφου και της επιλογής όλων των εργαζομένων του φορέα. Ότι οι εκπρόσωποί μας στα Πειθαρχικά έχουν ακολουθήσει μια πλήρως υπεύθυνη στάση, που σε καμιά περίπτωση δεν συγκαλύπτει παρανομίες και παραβατικές συμπεριφορές, καθώς οι εργαζόμενοι οι ίδιοι είμαστε αυτοί που έχουμε διάθεση και συμφέρον να υπερασπίζουμε την επαγγελματική μας τιμή έναντι οιουδήποτε αποφασίσει να ακολουθήσει τυχόν παραβατικές συμπεριφορές.

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ e-ΕΦΚΑ ΜΕΣΩ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΗΜΕΤΕΡΩΝ

Θέσαμε στον υπουργό ότι η ακίνητη περιουσία του φορέα χτίστηκε με τον κόπο, το αίμα και τις εισφορές του ελληνικού λαού, γι αυτό δεν είναι για ξεπούλημα και κερδοσκοπικά παιχνίδια και ότι η διαχείριση της πρέπει να παραμείνει στον ΕΦΚΑ και όχι σε μια ιδιωτική Α.Ε. Όταν μάλιστα αυτό θέτει σε εργασιακό κίνδυνο και μέρος των συναδέλφων μας, όπως τους εργαζόμενους στις τεχνικές υπηρεσίες του φορέα και τους συναδέλφους με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Σε ότι αφορά τις αιτιάσεις μας, ότι με το νέο αυτό νομοσχέδιο με τους ιδιώτες διευθυντές θα εγκαθιδρυθεί ένα κομματικό σύστημα ελέγχου στην κοινωνική ασφάλιση, ο Υπουργός απάντησε ότι … δεν θεωρεί τον φίλο του Κωστή Χατζηδάκη έναν άνθρωπο με τέτοιες προθέσεις. Αν είναι ποτέ δυνατόν οι προθέσεις κάθε Υπουργού να αποτελούν την ασφαλιστική δικλίδα για την κομματική ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης. Η ασφαλιστική δικλίδα αυτή είναι το σύνταγμα και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, που η κυβέρνηση αυτή μέσω τέτοιων νομοθετημάτων επιχειρεί να κουρελιάσει.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ο Μ.Βορίδης είπε ότι οι διατάξεις που βρίσκονται σε αυτό το νομοσχέδιο αποτελούν διατάξεις «εξαίρεσης» και ότι δεν θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο δημόσιο. Ήδη όμως οι ίδιες ακριβώς διατάξεις, εκτός από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση και για την «Επιτροπή Ανταγωνισμού». Το επισημάναμε αυτό στον Υπουργό, αλλά δεν λάβαμε καμιά απάντηση. Θεωρούμε βέβαιο ότι οι διατάξεις για τον ΕΦΚΑ αποτελούν εμπροσθοφυλακή διατάξεων που η κυβέρνηση αυτή σκοπεύει να τις εφαρμόσει και σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα. Σε όλα τα παραπάνω ο Υπουργός δεν αντέταξε κανέναν ουσιαστικό αντίλογο, και περιορίστηκε στην διάρκεια της ομιλίας του να αναπτύξει γενικές ιδέες και προβληματισμούς.

Αυτό το νομοσχέδιο, όπως και το προηγούμενο που έφερε αυτή η κυβέρνηση για ανάθεση έκδοσης συντάξεων του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές, δεν είναι απαράδεκτα μόνο για εμάς τους εργαζόμενους στον οργανισμό. Διαλύει τον ιδρώτα, τον κόπο και τις εισφορές δεκαετιών των ανθρώπων της δουλειάς, και γι αυτό, ακόμη και αν ψηφιστεί στην Βουλή, δεν θα έχει μέλλον και η κοινωνία θα το καταργήσει.

Όλοι μας, με την καθολική μας συμμετοχή στις απεργίες, τις συγκεντρώσεις, τις πορείες της επόμενης περιόδου, στην πράξη θα αποδείξουμε ότι η δημόσια κοινωνική ασφάλισης δεν είναι για τα δόντια των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, όσα κοφτερά και αν είναι αυτά..

Χαράλαμπος Λυμπεράς Μέλος Ε.Ε ΑΔΕΔΥ