Δίχρονη προσχολική: Χιλιάδες παιδιά σε κοντέινερς και αυτοσχέδιες «αίθουσες»

Το πρώτο κουδούνι για χιλιάδες παιδιά προσχολικής αγωγής τα βρίσκει μέσα σε προκάτ αίθουσες, και σε μικροσκοπικά κοντέινερς που έχουν τοποθετηθεί μέχρι και σε ακάλυπτους πολυκατοικιών (!)

Μπορεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση να έχει νομοθετηθεί εδώ και τρία χρόνια, όμως οι Δήμοι, οι οποίοι έχουν επωμιστεί το βάρος της εύρεσης χώρων στέγασης, φαίνεται ότι αποτυγχάνουν

Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα που έτσι κι αλλιώς η σχολική στέγη αποτελεί ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια, η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης συνοδεύεται από προχειροκατασκευές και ακατάλληλους χώρους.

Ενδεικτικά στον Δήμο Αθήνας, ο οποίος ήταν από τους τελευταίους δήμους που εφάρμοσε το μέτρο της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις αλλά και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών συλλόγων καταλογίζουν ευθύνες και στη δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη για «1,5 χρόνο απραξίας» και «έλλειψη σχεδιασμού», γεγονός το οποίο οδηγεί στην υποβάθμιση της προσχολικής εκπαίδευσης, με τον δήμο Αθηναίων από την άλλη να προσπαθεί να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι πρόκειται για «μεταβατική λύση».

Κοντέινερς σε οικόπεδα του δημοσίου και σε προαύλια σχολείων αλλά και αυτοσχέδιες κατασκευές εντός ήδη λειτουργούντων σχολικών δομών, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ότι δηλαδή οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν σοβαρά να βρουν βιώσιμη λύση για τα χιλιάδες παιδιά που φοιτούν στην προσχολική εκπαίδευση παρόλο που είχαν τρία ολόκληρα χρόνια για να οργανωθούν.

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες συλλόγων εκπαιδευτικών, γονέων και δημοτικών παρατάξεων που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας.

Κοντέινερς σε πάρκο

Για αυθαίρετη κοπή δέντρων από οικόπεδο, με σκοπό την εγκατάσταση κοντέινερ όπου θα στεγαστούν νήπια, στο πλαίσιο της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη η Ανοιχτή Πόλη 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών.

Σύμφωνα με την καταγγελία, «στο οικόπεδο των οδών Αναπαύσεως και Ραζηκότσικα, στο οποίο η δημοτική αρχή Μπακογιάννη σχεδιάζει να τοποθετήσει κοντέινερ για την προσχολική εκπαίδευση, η διοίκηση του Δήμου προχώρησε εντελώς αυθαίρετα και αδικαιολόγητα σε κοπή πάνω από 10 δέντρων».

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά η παράταξη: «Κι ενώ το τελευταίο διάστημα όλες και όλοι κατανοούμε με τον πιο τραγικό τρόπο πόσο πολύτιμη είναι η μοναδική σπιθαμή πρασίνου, ο κ. Μπακογιάννης συνεχίζει «ακάθεκτος» να κόβει δέντρα όπου βρει, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανάγκη να λειτουργήσει η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που στο λεκανοπέδιο η αναλογία τετραγωνικών μέτρων πρασίνου ανά κάτοικο υπολογίζεται ότι αγγίζει μόλις τα 4 τ.μ. ενώ ως όρος βιωσιμότητας διεθνώς θεωρούνται τα 9 τ.μ. ανά κάτοικο…».

kommena_dentra_kentriki.jpg

Η Ανοιχτή Πόλη 2ης Δημοτικής Κοινότητας αντιτίθεται στην αναίτια κοπή δέντρων και δηλώνει ότι στηρίζει την εφαρμογή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσηςόχι σε κοντέινερ και πρόχειρες ακατάλληλες υποδομές, αλλά σε χώρους ανθρώπινους (σχολεία, κτίρια του Δήμου, αχρησιμοποίητα κτίρια κλπ.), «τους οποίους είμαστε σίγουρες/οι ότι η δημοτική αρχή θα βρει, αν έχει την πολιτική βούληση να αναζητήσει».

Σε αυλές σχολείων

Επίσης, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 24ου Γυμνασίου και 24ου ΓΕΛ Αθηνών διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση κοντέινερς για να στεγάσει νήπια και προνήπια, εντός των σχολείων. 

Η ανακοίνωση των Συλλόγων

Πίσω από την υπόθεση του 24ου Λυκείου κρύβονται τεράστιες και διαχρονικές ευθύνες. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουν και αποσιωπούν  το πρόβλημα και συνειδητά με τις επιλογές τους απαξιώνουν τη μαθητική κοινότητα και υποβαθμίζουν την περιοχή.

Τον Ιούλιο του 2003 το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφασίζει τη δέσμευση 41 οικόπεδων για την ανέγερση σχολείων μεταξύ αυτών και το Ο.Τ. 51 που περικλείεται από τις οδούς Σούκα, Κουρμά, Παπαρσένη και προορίζεται για την ανέγερση του 24ου Λυκείου. Το 2015 χαρακτηρίζεται εκ νέου το οικόπεδο από το Δημοτικό Συμβούλιο ωστόσο από το αρχικό οικόπεδο έχουν «χαθεί» 1.200τμ.

Οι συζητήσεις σε Νομαρχιακά, Δημοτικά και Διαμερισματικά Συμβούλια, ακόμα και στη Βουλή έχουν καταλήξει στην αναγκαιότητα ανέγερσης κτιρίου για το 24ο Λύκειο, το Δημόσιο μέσω του ΟΣΚ έχει διαθέσει €2.895.006 για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, αλλά κτίριο δεν υπάρχει ακόμα.

Αντιθέτως οι 400 μαθητές του 24ου Γυμνασίου & του 24ου Λυκείου στοιβάζονται σε ένα κτίριο που είναι σχεδιασμένο για 200 και που ο Δήμος με απαράδεκτες παρεμβάσεις έχει δημιουργήσει αίθουσες κουτιά χωρισμένες με γυψοσανίδες, αίθουσες που αχρήστευσαν το 2ο κλιμακοστάσιο του κτιρίου, ενώ οι μαθητές προαυλίζονται σε μπαλκόνια και  κάνουν γυμναστική σε ακατάλληλους χώρους.

Το  2017 η ΚτΥπ ΑΕ καταγράφει τις παράνομες παρεμβάσεις στο κτίριο που επηρεάζουν την παθητική του πυροπροστασία και επειγόντως ζητά από το Δήμο να επαναφέρει το κτίριο στην αρχική του κατάσταση. Μέχρι σήμερα ο Δήμος Αθηναίων διατηρεί όλες οι παράνομες παρεμβάσεις που στόχο έχουν να στοιβάξουν δύο σχολεία σε ένα κτίριο ενώ  δεν έχει υποβάλει αίτημα ανέγερσης του κτιρίου για το 24ο Λύκειο στην ΚτΥπ.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώνεται ότι η απαλλοτρίωση του οικοπέδου δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο η ΚτΥπ το ίδιο διάστημα παραχωρεί στο Δήμο το εν λόγω οικόπεδο, για τις ανάγκες της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης.

Αναρωτιόμαστε βεβαίως ποιος έχει την ισχύ και το δικαίωμα να ανατρέψει τις αποφάσεις Δημοτικών και Νομαρχιακών συμβουλίων και αντί να να δώσει λύση στο κτιριακό πρόβλημα που επηρεάζει τις οικογένεις 400 μαθητών για πάνω από 30 χρόνια, μας «φορτώνει» μία ακόμη προσωρινή λύση με την τοποθέτηση «προκάτ ελαφρού τύπου» για τα παιδιά του Νηπιαγωγειου;

Αρνούμαστε να ξεχωρίσουμε τα παιδιά μας και να διαλέξουμε ποια χρειάζονται πιο πολύ ένα σχολείο γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών η πρόσβαση στη Δημόσια & Δωρεάν Παιδεία, σε περιβάλλον που θα εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια τους και θα καλύπτει τις ανάγκες τους.

Μας έχουν καταστήσει σαφές με τις επιλογές του ότι προτεραιότητα τους αποτελούν έργα όπως η ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, ο «Μεγάλος Περίπατος», η «Διπλή Ανάπλαση» και όχι η κάλυψη των πραγματικών αναγκών των δημοτών, τις οποίες προκλητικά πια αντιμετωπίζουν μόνο ως κόστος και όχι ως υποχρέωση.

Οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, ο ίδιος ο Δήμαρχος, ακόμα και η διεύθυνση του 7ου διαμερίσματος επέλεξαν να μας αγνοήσουν ωστόσο τα ερωτήματα είναι πολλά.

  • Γιατί από το 2003 έχει χαθεί κομμάτι της σχολικής έκτασης εφόσον σχολείο δεν έχει χτιστεί;
  • Ποια κρίσιμη ανάγκη μπήκε μπροστά από την προτεραιότητα ανέγερσης ενός σχολικού συγκροτήματος και τελικά ποια συμφέροντα υπερίσχύουν  έναντι των αναγκών των μαθητών της περιοχής μας και της  ‘’Δημόσιας ωφέλειας’’;
  • Σκοπεύει ο Δήμος να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο εν λόγω χώρος να αξιοποιηθεί βάσει του χαρακτηρισμού του;
  • Ποιο είναι το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος συστέγασης του 24ου Γυμνασίου – Λυκείου;

Δεν θα ανεχτούμε άλλες «προσωρινές» λύσεις, αποκλεισμούς και τεχνητά διλήμματα. Απαιτούμε:

 -Να υλοποιηθούν άμεσα οι από χρόνια ρητές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση ανέγερση του 24ου Λυκείου, στο Ο.Τ. 51, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

– Nα μην τοποθετηθούν τροχόσπιτα/ κοντέινερ, προκατ, για να στεγάσουν προνήπια δίχρονης εκπαίδευσης (αξίζουν πολλά περισσότερα από μια δήθεν προσωρινή λύση)

– Να καταργηθούν άμεσα οι παράνομες παρεμβάσεις στο κτίριο του 24ου Γυμνασίου και να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

… και σε ακάλυπτους πολυκατοικιών

Ρεπορτάζ του Mega, ανέφερε ότι στην περιοχή του Ζωγράφου 74 μαθητές νηπιαγωγείου θα στεγαστούν σε κοντέινερ, που στήθηκαν σε ακάλυπτο πολυκατοικίας.

«Οι υπάρχουσες δομές στο Δήμο μας δεν αρκούν για να εφαρμοστεί η προσχολική αγωγή», δήλωσε στο Mega ο Κώστας Γιαννόπουλος, πατέρας μαθήτριας.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο δήμος Ζωγράφου πέρυσι δεν εφάρμοσε τη δίχρονη προσχολική αγωγή και φέτος βρήκε τη λύση με τα κοντέινερ.

«Ο χώρος είναι άκρως ακατάλληλος. Τα παιδιά είναι αρκετά που πρέπει να έρθουν και να στεγαστούν σε αυτά τα υποτιθέμενα κτίρια», είπε η Πόπη Μακρυγιάννη, μητέρα μαθητή.

nea-smyrnh-gia-prosxoliki-2.jpg

ΠΗΓΗ: alfavita.gr