Ο «πιστολέρο» προϊστάμενος

Με απόφαση του διευθύνοντος της ΟΣΥ Α.Ε. επιβραβεύεται με καθήκοντα προϊσταμένου στο συνεργείο των τρόλεϊ της Ν. Φιλαδέλφειας φύλακας αποσπασμένος στη Χρυσή Αυγή από το 2012 μέχρι πρόσφατα, ο οποίος είχε πυροβολήσει κατά πολιτών το 2015.

Ένοπλο χρυσαυγίτη με παρελθόν στις «μπαλωθιές» κατά πολιτών επέλεξε η ΟΣΥ Α.Ε. (Οδικές Συγκοινωνίες) για να αναθέσει καθήκοντα υπευθύνου στο συνεργείο φύλαξης, στο αμαξοστάσιο των τρόλεϊ στη Ν. Φιλαδέλφεια, «προσωρινά μέχρι την ολοκλήρωση των τακτικών κρίσεων του προσωπικού», όπως σημειώνεται στην απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΣΥ Α.Ε., Στέφανου Αγιάσογλου.

Ο Πέτρος Περράκης, που επιβραβεύεται με θέση προϊσταμένου, ήταν αποσπασμένος από τον Σεπτέμβριο 2012 στα γραφεία της Χρυσής Αυγής για «γραμματειακή υποστήριξη» (ο ίδιος δήλωνε ότι εκτελεί χρέη φρουρού) και το Σάββατο 13.6.2015 είχε πυροβολήσει τουλάχιστον 6 φορές στον αέρα κατά τη διάρκεια χρυσαυγίτικης επίθεσης σε αντιεξουσιαστές στα Πατήσια, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Οπλοφορεί κι όποιον πάρει ο χάρος», σε ρεπορτάζ του Γιάννη Μπασκάκη, 22 Ιουνίου 2015).

Η σχέση του με τα όπλα έχει μακρά ιστορία, καθώς δούλευε στην ΟΣΥ Α.Ε. ως προσωπικό ασφαλείας και φρούρησης. Το 2007 εκπαιδεύτηκε για περισσότερο από έναν μήνα στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Αστυνομίας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ειδικής Αστυνομικής Εκπαίδευσης Λαγονησίου και από τις 21 Απριλίου 2010 είχε λάβει άδεια οπλοφορίας για ένα από τα όπλα που κατέχει νόμιμα ο ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), με τον όρο όμως να οπλοφορεί μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του στον ΗΛΠΑΠ και μετά το πέρας της εργασίας του να παραδίδει το όπλο.

Μόλις δύο μέρες μετά την απόσπασή του στη ναζιστική οργάνωση, στις 3/9/2012, υποβάλλει αίτηση στο Τ.Α. Αγ. Βαρβάρας για χορήγηση άδειας αγοράς, κατοχής και οπλοφορίας πυροβόλου όπλου. Αν και αρχικά η αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας γνωμοδοτεί θετικά, το 3ο Τμήμα Οπλων και Εκρηκτικών της Αστυνομίας διαπιστώνει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής τελικά απορρίπτει την αίτηση του Περράκη, αλλά και την ένσταση που κατατέθηκε.

Ο ίδιος επανήλθε με νέα αναφορά, επικαλούμενος συνεργασία του ίδιου με τις αστυνομικές αρχές κατά το παρελθόν για τη σύλληψη εγκληματιών, και απειλεί τους επικεφαλής των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών που απέρριψαν την αίτησή του ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον τους σε περίπτωση που του συμβεί κάτι, ενώ τον επόμενο μήνα προχωρά σε νέα αίτηση για χορήγηση άδειας, η οποία όμως αυτή τη φορά δεν συνοδευόταν από θετική αξιολόγηση του Τ.Α. Αγ. Βαρβάρας.

Η άδεια οπλοφορίας

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών γνωμοδοτεί και πάλι υπέρ της χορήγησης άδειας κι αυτή τη φορά το 3ο Τμήμα Οπλων και Εκρηκτικών ξεχνά την αρχική του διαπίστωση ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και πλέον προτείνει να χορηγηθεί η αιτούμενη άδεια, η οποία τελικά δίδεται στις 13.6.2013 -σε μια εποχή που ο τότε γ.γ. της κυβέρνησης Σαμαρά καθοδηγούσε μέσω Κασιδιάρη το πώς θα ψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής (βλ. και «Εφ.Συν.», «Με εντολές Μπαλτάκου ψήφιζε η Χρυσή Αυγή», 18.9.2014).

Ετσι η Χρυσή Αυγή απέκτησε ακόμη έναν ένοπλο στη διάθεσή της (με καταγεγραμμένη ένοπλη δράση κατά πολιτών) και σήμερα, λίγους μήνες μετά την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση, ο «πιστολέρο των Πατησίων», ο οποίος στο μεταξύ είχε επιστρέψει στην ΟΣΥ Α.Ε., επιβραβεύεται με θέση προϊσταμένου, σε ένα «κλείσιμο του ματιού» από την κυβέρνηση στον σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής για… αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου στελέχους -κι όπως μαθαίνουμε, δεν είναι η μόνη ευνοϊκή απόφαση στην ΟΣΥ υπέρ στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης.

Γιάννης Μπαζαίος -www.efsyn.gr