Παλλήνη / Μπλόκο γονέων στις κάμερες σε σχολείο

Με δικαιολογία την αποτροπή βανδαλισμών, ο δήμαρχος της περιοχής πέρασε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης

Φρένο στην προσπάθεια του Δήμου Παλλήνης να τοποθετήσει κάμερες σε σχολεία με πρόσχημα την αποτροπή ενδεχόμενων βανδαλισμών έβαλε μια ομάδα γονέων. «Εναντιωθήκαμε γιατί η τοποθέτηση καμερών στο σχολείο είναι ενάντια στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων» λέει στην ΑΥΓΗ ο Γιάννης Κοέν, μέλος του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, όταν ο δήμος πήρε την απόφαση να τοποθετήσει κάμερες περιφερειακά στο 1ο Δημοτικό Παλλήνης. «Η τοποθέτηση των καμερών έγινε προκειμένου να μην γίνονται βανδαλισμοί στο σχολείο» λέει ο Γιάννης Κοέν. «Ο δήμαρχος έκλεισε μια σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης για να φυλάσσονται δημόσια κτήρια για τρία χρόνια. Ωστόσο, στην αρχική σύμβαση δεν αναφερόταν πουθενά η τοποθέτηση καμερών στα σχολεία. Στην τροποποιητική σύμβαση είδαμε ότι αναφέρθηκαν έξι σχολεία -σε Ανθούσσα, Γέρακα και Παλλήνη-, μεταξύ των οποίων και το 5ο Δημοτικό Παλλήνης, όπου προγραμματίστηκε να τοποθετηθούν 16(!) κάμερες για μόλις 135 παιδιά. Με ποια κριτήρια επέλεξε αυτά τα σχολεία; Για ποιο λόγο επιδίωκε να τοποθετήσει κάμερες προληπτικά, ενώ δεν υπάρχουν ζημιές και βανδαλισμοί;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση μιας ομάδας γονέων, οι οποίοι συντάχθηκαν κατά των καμερών στα σχολεία. «Προσπαθήσαμε να βρούμε πού εμπίπτει στον νόμο και συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που θέλει να κάνει ο δήμαρχος είναι ενάντια στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων» επισημαίνει ο Γ. Κοέν. «Επίσης, η νομοθεσία αναφέρει ότι η τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας είναι το έσχατο μέτρο όταν όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Προχώρησαν δηλαδή στο έσχατο μέτρο χωρίς καμία μελέτη και καμία αιτία». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, το καταγραφικό από τις κάμερες θα παρέμενε στην ιδιωτική εταιρεία και δεν θα μπορούσαν οι γονείς να έχουν πρόσβαση σε αυτό. «Δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε τι καταγράφεται και πότε. Ούτε να προστατέψουμε τα παιδιά μας».

Τη σφοδρή αντίθεσή τους στις κάμερες είχαν εκφράσει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Αλέξανδρος Δελμούζος” και η  Ένωση Γονέων Παλλήνης. Ωστόσο, παρά τις αντιρρήσεις εκπαιδευτικών και γονέων, η διευθύντρια του σχολείου εξακολουθούσε να τονίζει ότι θεωρείται ειλημμένη απόφαση.  Έτσι, σε μια περίοδο που οι γενικές συνελεύσεις δεν μπορούν να γίνουν διά ζώσης και λόγω της άρνησης της διευθύντριας για την πραγματοποίηση γενικού συμβουλίου, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου Δημοτικού δεν έχει κάνει ψηφοφορία για να λάβει απόφαση.

«Μάθαμε ότι τη Μεγάλη Τετάρτη θα πήγαινε συνεργείο στο σχολείο να τοποθετήσει κάμερες. Πήγαμε εκεί πολλοί γονείς.  Όταν κατέφθασε η διευθύντρια, της είπαμε ότι έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, καθώς δεν υπάρχει σχετική απόφαση γονέων και διδασκόντων.  Έφτασε στο σχολείο και ο αντιδήμαρχος Σχολικής Επιτροπής. Προσπάθησαν να μας παρακάμψουν.  Όμως η παρουσία μας εκεί τους απέτρεψε. Καταφέραμε -έστω και προσωρινά- να μην τοποθετηθούν κάμερες στο σχολείο αυθαίρετα» καταλήγει ο Γ. Κοέν. Τι μέλλει γενέσθαι παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, οι γονείς δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να υλοποιηθούν τα σχέδια του δήμου εις βάρος των προσωπικών δεδομένων ανήλικων μαθητών.

πηγή– Άντυ Κουκλάδα