ΟΔΥΠΤΕ – Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο Πέμπτη 4 Φλεβάρη -Απεργία την ημέρα ψήφισης του Ν/Σ

Συναδέλφισσες –συνάδελφοι,Το Σάββατο 30/1 κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα εισαχθεί για επεξεργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την ερχόμενη Τρίτη. Τις προηγούμενες βδομάδες, εργαζόμενοι και φοιτητές, με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, προχώρησαν σε δράσεις ενημέρωσης, συντονισμού και κινητοποιήσεις. Σημαντικός σταθμός ήταν τα μαζικότατα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την Πέμπτη 28 Γενάρη. Παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και τις απειλές, χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους για ν’ απαιτήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενός νομοσχεδίου που είναι ήδη καταδικασμένο στις συνειδήσεις εργαζομένων και φοιτητών!

Όταν για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται πώς η κυβέρνηση αξιοποιεί ως πρόσχημα την πανδημία για να νομοθετήσει την κατάργηση των δικαιωμάτων μας, του ενός μετά του άλλου,έχει θράσος να κατηγορεί όσους αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ότι τάχα διασπείρουν τον ιό. Δεν μπορεί να επικαλείται την προστασία της δημόσιας υγείας για να δικαιολογήσει τις απαγορεύσεις της. Δεν είναι εγκληματίες όσοι κινητοποιούνται. Εγκληματική πράξη είναι η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η κατάσταση στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το παζάρι των εμβολίων. Για τα οποία η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο, γι’ αυτό είναι εγκληματικές οι ευθύνες της!

Δε διαμορφώνει προϋποθέσεις για ν’ ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές για τους φοιτητές. Αντίθετα, περικόπτει επιπλέον 8% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανώτατη εκπαίδευση και δίνει εκατομμύρια ευρώ για να ενισχυθεί η καταστολή στα πανεπιστήμια.

Δεν είναι ζήτημα ανικανότητας. Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, η «πανεπιστημιακή αστυνομία» -ανεξαρτήτως που θα υπάγεται-, τα νέα μέσα και μηχανισμοί καταστολής, οι πειθαρχικές διώξεις φοιτητών έχουν στόχο την περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων και το χτύπημα της οργανωμένης συλλογικής αγωνιστικής δράσης φοιτητών και εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών, της μόρφωσης και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Γιατί, όσο και να αλλάζουν οι κυβερνήσεις, η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η τσακισμένη φοιτητική μέριμνα, οι ανεπαρκείς υποδομές ζουν και βασιλεύουν. Όπως ζουν και βασιλεύουν η επιχειρηματική δράση, η αξιολόγηση με τα κριτήρια της αγοράς, τα βήματα αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα, η κατηγοριοποίηση πτυχίων και τμημάτων. Αυτό το πανεπιστήμιο είναι ξένο με την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και γι’ αυτό θέλουν να το προστατεύσουν από τις συλλογικές διεκδικήσεις.

Την παραπάνω κατεύθυνση εξυπηρετούν και τα όρια φοίτησης. Δεν στοχεύουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών, όπως είναι η αδυναμία πολλών οικογενειών να υποστηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους. Όπως και οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στο ίδιο νομοσχέδιο που δεν έχουν σχέση με την αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αλλωστε, οι επιδόσεις στις εξετάσεις αντανακλούν τις ανεπάρκειες και την υποβάθμιση του μορφωτικού περιεχομένου του σχολείου, που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει σε εξεταστικό κέντρο. Μόνο επιπλέον φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών θέλουν να βάλουν!

Εμείς, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, τα θέλουμε ανοιχτά, δημόσια και δωρεάν. Πανεπιστήμια της επιστημονικής γνώσης και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων των λίγων. Πανεπιστήμια ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, συζήτησης και προβληματισμού και όχι καταστολής και αυταρχισμού!

Η Ομοσπονδία συμμετέχει στο συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, στη 1μ.μ. στα Προπύλαια και προκηρύσσει στάση εργασίας την ίδια μέρα από τις 12μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Καλούμε τους Συλλόγους να αποφασίσουν και να συντονίσουν την συμμετοχή των συναδέλφων σε αυτά.Καλούμε τους συναδέλφους να δώσουμε μαζική απεργιακή απάντηση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ!ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Υπόμνημα στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων