Κρήτη: Φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν για την Παιδεία

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Χανιά ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και τη λειτουργία των σχολείων.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς ενώ προς διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών είχε κηρυχθεί τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι από την ΕΛΜΕ Χανίων.

Οι φοιτητές αναφερόμενοι στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, το χαρακτήρισαν έκτρωμα καθώς φέρνει τις δυνάμεις καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια.

Συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράςkriti24.gr

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί των Χανίων, με αίτημα την λήψη περισσότερων μέτρων προστασίας έναντι της πανδημίας μέσα στα σχολεία.  about:blank

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία έγινε υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ενώ μετά το τέλος της πορείας ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Πορεία φοιτητών στα Χανιά

Σημειώνεται ότι οι συγκεντρωμένοι και κατά τη διάρκεια της πορείας φρόντισαν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας κατά της διάδοσης της πανδημίας, κρατώντας αποστάσεις και φορώντας την προστατευτική μάσκα. Μάλιστα φοιτητές και εκπαιδευτικοί δεν έκαναν βήμα πίσω όταν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τις αστυνομικές δυνάμεις, που επιχείρησαν να απαγορεύσουν την πραγματοποίηση της πορείας που είχε ξεκινήσει από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν φοιτητές και στο Ηράκλειο, με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, αλλά και εκπαιδευτικοί που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Βραδινή πορεία στα Χανιά

Βραδινή δυναμική πορεία,χωρίς δημόσιο κάλεσμα, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Αμπεριά Χανίων από την συνέλευση αλληλεγγύης στην Κατάληψη ROSA NERA, και με μέτρα προστασίας της υγείας των διαδηλωτών.

Από τους συμμετέχοντες στην πορεία, μοιράστηκαν τα κείμενα της συνέλευσης (αποσπάσματα κειμένου παρακάτω), ενώ ακούγονταν συνεχώς συνθήματα ενάντια στην αστυνομική καταστολή, κατά του ρατσισμού αλλά και συνθήματα για την διαχείριση της πανδημίας και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Αποσπάσματα από το κείμενο της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στην Κατάληψη ROSA NERA:

«…Η διαχείριση της πανδημίας καταδεικνύει αδιαμφισβήτητα τη δολοφονική και αντικοινωνική πολιτική του κράτους. Ενώ παρουσιάζει τα μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων και πολιτικών δράσεων ως μέτρα προστασίας από τον ιό, ταυτόχρονα νομοθετεί μια σειρά από αντεργατικές, αντιπεριβαλλοντικές, αντιεκπαιδευτικές διατάξεις εν μέσω καραντίνας.

(…)Την ίδια στιγμή που δαιμονοποιεί και απαγορεύει τις συναθροίσεις, στοιβάζει εργαζόμενες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα εργασιακά κάτεργα, αρνείται την αποσυμφόρηση των φυλακών, ανοίγει τις εκκλησίες (χωρίς να πει κουβέντα για τη «θεία κοινωνία»), ενώ συνεχίζει τη δολοφονική του πολιτική εις βάρος χιλιάδων ψυχών στα σύνορα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών που επιβιώνουν σε συνθήκες φρίκης.

(…)Όταν τα κονδύλια για τη δημόσια υγεία μειώνονται (ο προϋπολογισμός για το 2021 είναι μειωμένος κατά 600 εκ. ευρώ), αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30% και υλοποιείται κονδύλι ύψους 31 εκ. ευρώ για να εξοπλίσει με ακόμα περισσότερα μέσα την ελληνική αστυνομία

(…)Δεν θ’ αφήσουμε την υγεία μας, τα εργασιακά και πολιτικά δικαιώματά μας και τις ζωές μας βορά στους δυνάστες μας. Με συσπείρωση στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές για να μην συνεχίσει η υποτίμηση της εργασιακής μας δύναμης…».

EFSYN