Αρνήθηκε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ να υποστηρίξει τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ στη Βουλή;

Με επιστολή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας εργαζομένων ΟΑΕΔ καλεί το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ να εξηγήσει τον λόγο άρνησης συμμετοχής της ΑΔΕΔΥ στη Βουλή στην ακρόαση των φορέων κατά την συζήτηση ν/σ ώστε να υποτρίξει την θέση που είχε πάρει με ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά η επιστολή:

Την Παρασκευή, 20/11/2020, συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το ν/σ με τίτλο: Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων.

Στο άρθρο 31 του ν/σ περιλαμβάνεται διάταξη που αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 π.μ εξολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ, πράγμα που σημαίνει τη μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ κατά 56% .Για το θεμελιώδες για την ύπαρξη του Οργανισμού αυτό θέμα, έχει πάρει θέση η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της.

Κατά τη συζήτηση του ν/σ στην Επιτροπή και συγκεκριμένα στην ακρόαση των φορέων αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι κλήθηκε η ΑΔΕΔΥ και αρνήθηκε να συμμετέχει. Όπως αντιλαμβάνεστε, η δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής της Βουλής προκάλεσε αμηχανία στους λοιπούς παραβρισκόμενους φορείς. Για την Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, η παρουσία της ΑΔΕΔΥ από τη στιγμή που είχε κληθεί αποτελούσε αυτονόητη πράξη.Το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο έχει υποχρέωση να εκφράζει γνώμη όταν τα θέματα αφορούν φορείς του Δημοσίου, αλλά και γενικότερα. Στην Επιτροπή της Βουλής οι θέσεις της Ομοσπονδίας στηρίχθηκαν από τη ΓΣΕΕ τη ΓΕΣΕΒΕ και φυσικά από την ίδια την Ομοσπονδία, από εκπροσώπους των ΔΣ, που είχαν κληθεί και συμμετείχαν.

Θα παρακαλούσαμε να μας εξηγήσετε τον λόγο άρνησης της συμμετοχής της ΑΔΕΔΥ, αν ισχύουν τα λεχθέντα του Προέδρου της Επιτροπής και σε διαφορετική περίπτωση να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες, γνωστοποιώντας, παράλληλα, την αλήθεια.