O Πολιτισμός δεν θα φιμωθεί, δεν θα υποκύψει!

Με μια δυναμική κινητοποίηση, με παλμό, μεγάλη συμμετοχή και φυσικά όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, οι άνθρωποι του πολιτισμού διαδήλωσαν σήμερα Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, στις 18.00, στο Σύνταγμα, ζητώντας από την κυβέρνηση της ΝΔ να μεριμνήσει για τα αυτονόητα, όπως έχει υποχρέωση και επιβάλλει το άρθρο 2 του Συντάγματος: «O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας».

«Οι χώροι Πολιτισμού και οι εκδηλώσεις στοχοποιούνται διαρκώς ως εστίες μετάδοσης του ιού. Αδιαμφησβήτητα, αυτός ο μεθοδικός αποκλεισμός με ακυρώσεις και σφραγίσεις δεν φαίνεται να σταμάτησε τη διάδοση του ιού. Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν ευθύνονται οι παραστάσεις ή οι συναυλίες για τη διασπορά του ιού. Παρ’ όλα αυτά, ο Πολιτισμός είναι ο πρώτος που «κλείνει» και είναι ο τελευταίος που ”ανοίγει”. Το εύκολο θύμα και αυτό που ίσως ”χρησιμοποιεί” η κυβέρνηση για να δείξει ότι ”κάτι κάνει”. Είναι λοιπόν θέμα πολιτικής βούλησης και ξεκάθαρου κυβερνητικού σχεδίου για συνολική υποβάθμιση του Πολιτισμού. …. Δεν είναι τυχαία η μείωση του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟΑ για το 2020, η έξωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίες οι συμβάσεις και οι αναθέσεις σε Ιδρύματα και Ιδιωτικούς φορείς ως «σωτήρες» του Πολιτισμού, οι παράνομοι διαγωνισμοί που, τελικά, ματαιώνονται, τα ακέφαλα μουσεία, οι εξαγγελίες προγραμμάτων που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, η απίστευτη καθυστέρηση καταβολής όσων λίγων υποσχέθηκαν. Δεν είναι, τελικά, τυχαίος ο από την Υπουργό χαρακτηρισμός των καλλιτεχνών ως ”φοροφυγάδων” και «μαύρα» εργαζόμενων, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία του κλάδου του πολιτισμού, που ζητούν άμεσα:

 • Να επιστρέψουμε στους χώρους εργασίας μας.
 • Υγειονομικό πρωτόκολλο όχι μόνο για τη λειτουργία των χώρων, αλλά και για τους εργαζόμενους
 • Διαρκή στήριξη με αποζημίωση 534 ευρώ σε όλους όσοι δεν θα απασχοληθούν
 • Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία, Τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά μας.
 • Ασφαλιστική ικανότητα για όλους.
 • Μείωση για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας.
 • Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.
 • Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.
 • Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου.
 • Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.
 • Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ(π.χ. τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις) να κινηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες για την δημιουργία τους. Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι της ειδικότητας να επιδοτηθούν με βεβαίωση από το επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.
 • Κατάργηση του Φόρου Επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
 • Δωρεάν τεστ COVID-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.
 • Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν.
 • Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του Θεάματος – Ακροάματος, σύμφωνα με την εξαγγελία της Υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε – φυσικά πρόσωπα – ζώντες καλλιτέχνες (για τους εικαστικούς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς.
 • Κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης «έξωσης» των Τεχνών από το Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών «κενών» της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
 • Γενναία αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟΑ

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ ΑΣΜΑ 450+, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Ο.Τ., ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ & ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΚΛΟΠΑΙΧΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ UNIMA ΕΛΛΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧ/ΝΩΝ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΠΤΙΚ/ΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΟΡΟΥ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ, ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ “Ο ΑΡΙΩΝ”, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΙΚΩΝ ΑΣΜΑΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “Η ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ”, ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ “Ο ΑΡΙΩΝ”, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ “Ο ΑΠΟΛΛΩΝ”, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ “Σ.Ε.Μ.”, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΧΙΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ “Ο ΔΑΥΙΔ”, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ “Η ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ”, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΛΑΜΙΑΣ “Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ”, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ “ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ”, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΩΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ.