ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Εκλεκτικές συγγένειες και επιλεκτικές ευαισθησίες από τους “αγγέλους της κάθαρσης”

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος – φωτιά των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το σκάνδαλο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ο κύριος Μάκης Σπαθής, μέλος κι αυτός στο παρελθόν της διοίκησης του Ιδρύματος, αντί να απολογείται ή έστω να δικαιολογείται για τα «τέρατα» που έρχονται σταδιακά στο φως, επέλεξε να θριαμβολογήσει, μέσω της «Εποχής», για την «ανέλπιστη νίκη» που συνιστά η καταδίκη μου από το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο για τη «συκοφαντική δυσφήμιση» των κυριών Μαυρουδή και Δημητρακοπούλου.
Αντιπαρέρχομαι το ότι ο κ. Σπαθής αποσιώπησε τόσο το γεγονός ότι η ποινή επιβλήθηκε με αναστολή, όσο και την άσκηση έφεσης από την πλευρά μου, κάτι το οποίο ουσιαστικά «καταργεί» την ποινή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Είναι δικαίωμά του να θέλει να παίξει το παιχνίδι των εντυπώσεων, όχι όμως και να δημιουργεί στους αναγνώστες την πεποίθηση ότι μου επιβλήθηκε φυλάκιση (!) δεκαπέντε μηνών. Αλλού, ωστόσο, βρίσκεται η ουσία του θέματος.
Πρέπει όσοι παρακολουθούν την υπόθεση ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αλλά δεν ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου, να γνωρίζουν ότι στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι κυρίες Μαυρουδή και Δημητρακοπούλου επιβεβαίωσαν πλήρως το -δήθεν συκοφαντικό- ρεπορτάζ μας. Ομολόγησαν τις διπλοπληρωμές σε ιδιωτικές εταιρείες και τις απευθείας αναθέσεις, 20 χιλιάδων ευρώ η καθεμία, ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, στην εταιρεία «Σώμα Ορκωτών Λογιστών». Ομολόγησαν ότι το καρνέ των επιταγών του Ιδρύματος εξαφανίστηκε και, όταν βρέθηκε, το είχε κλειδωμένο στο συρτάρι της η κ. Μαυρουδή. Ομολόγησαν την κομματική συνδιαλλαγή με το ναξιώτη ξενοδόχο, κύριο Κάβουρα. Τον κομματάρχη της κ. Μαυρουδή στη Νάξο -όταν ήταν υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες- που ξαφνικά έγινε ειδικός στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης και μέσω της ατομικής επιχείρησης που έστησε στο σπίτι του, έπαιρνε πολλές, καλές δουλειές από την «παραδιοίκηση» των διαφόρων «User 45», που είχε εγκατασταθεί δίπλα στην επίσημη, θεσμική λειτουργία του Ιδρύματος και έκανε κουμάντο στο λογιστήριο, στη νομική υπηρεσία κ.λπ. Ένα μόνο ερώτημα έμεινε αναπάντητο: Γιατί, εφόσον αυτό που έπρατταν οι κυρίες Μαυρουδή και Δημητρακοπούλου συνιστούσε «κάθαρση», εντέλει αποπέμφθηκαν από τον τότε υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, που ο ίδιος τις είχε τοποθετήσει;
Ο κ. Σπαθής, βεβαίως, «υποβάλλει» την απάντηση στο ακροατήριό του, παρουσιάζοντας και πάλι ουσιαστικά ως διαπλεκόμενους -ή στην καλύτερη περίπτωση ανεκτικούς στη διαπλοκή- τόσο τον πρώην υπουργό, όσο και το γενικό γραμματέα Δια Βίου Μάθησης, Παυσανία Παπαγεωργίου. Και εδώ, ανακύπτει ένα επιπλέον ερώτημα: ως πότε οι δυο τους θα ανέχονται αυτή τη στοχοποίηση και πότε, επιτέλους, θα πάρουν δημόσια θέση.
Η «νίκη» που συνιστά η καταδίκη μου, κ. Σπαθή, είναι όντως «ανέλπιστη» για έναν και μόνο λόγο: Επειδή στο δικαστήριο το μόνο που αποδείχθηκε είναι η αλήθεια των γραφομένων μου. Τα όσα φέρνει στο φως το πόρισμα, το οποίο βρίσκεται πλέον στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δικαιώνουν απόλυτα τον αγώνα που δίνει δημοσιογραφικά η «F&M Voice», εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, για να αποκαλύψει τις σκοτεινές πτυχές του φαινομένου ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Ενός οργανισμού του Δημοσίου, με προϋπολογισμό εκατομμυρίων ευρώ, που αντί να επιτελεί έργο, έχει μετατραπεί σε «αρένα» που φιλοξενεί τον «πόλεμο των συνιστωσών» του ΣΥΡΙΖΑ. Μια άχαρη μεταφορά, δηλαδή, του κόμματος και των εσωτερικών του αντιπαραθέσεων, στο ίδιο το κράτος.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το πόρισμα αφορά τη συνολική λειτουργία του Ιδρύματος, από το 2011 έως το 2017, όλες οι παρελθούσες διοικήσεις (Λέντζα-Μανούρη, Μαυρουδή-Δημητρακοπούλου, Μπλίκα-Πιλάλη) καλούνται, πλέον, να δώσουν πειστικές απαντήσεις για το πώς ο φορέας αποτέλεσε διαχρονικά πεδίο πλιάτσικου και καταλήστευσης του δημόσιου χρήματος. Μπορεί ο κ. Σπαθής να θεωρεί ότι το δίδυμο Μαυρουδή-Δημητρακοπούλου αποτέλεσε τους «άγγελους της κάθαρσης», που έγιναν σάντουιτς ανάμεσα στους διαπλεκόμενους, προηγούμενους και επόμενους. Το βάρος της απόδειξης δεν πέφτει σε εμένα, αλλά στις ίδιες.
Εμείς θα επιμείνουμε, όπως εξαρχής κάνουμε, στην ανάδειξη της αλήθειας για τα όσα συνέβησαν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, χωρίς φόβο και πάθος. Και το κυριότερο, από σαφώς αντικειμενικότερη θέση, αφού δεν ανήκουμε σε καμία «συνιστώσα», ούτε του Ιδρύματος, ούτε του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ. Και είμαι βέβαιος ότι, στο τέλος, η Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της.

* Δημοσιογράφος, εκδότης της εβοδομαδιαίας εφημερίδας «Finance & Markets Voice».

ΠΗΓΗ: epohi.gr