Διονύσης Τεμπονέρας: Εκκρεμείς συντάξεις – Ψέματα σε ζωντανή μετάδοση

Αν στις 67.680 εκκρεμείς κύριες συντάξεις αθροίσουμε τις διεθνείς και επιπλέον 30.000 λανθασμένες συντάξεις που θα πρέπει να τις δουν οι υπάλληλοι ξανά ,τότε φτάνουμε στις 100.000 έως 110.000 συντάξεις, σε ουσιαστική εκκρεμότητα.

«Οι συντάξεις πλέον, εκδίδονται πιο γρήγορα από ό,τι στη Γερμανία ή τη Γαλλία», ισχυρίστηκε με υπερηφάνεια, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκης, στην προεκλογική φιέστα, που διοργάνωσε μέσα στην εβδομάδα, στο Μέγαρο Μουσικής.
Πανηγυρίζοντας δήθεν ότι, έλυσε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, ο Υπουργός μοίραζε συγχαρητήρια στους κομματικούς του φίλους, επιδεικνύοντας τα «επιτεύγματά» του.

Η αλήθεια είναι, πως δεν είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει το πολιτικό θράσος, να κοροϊδεύει τους πολίτες σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Και δεν το κάνει και για πρώτη φορά.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει, τον πρώην Υπουργό Εργασίας κ.Βρούτση, ο οποίος τον Δεκέμβρη του 2021, δήλωνε ευθαρσώς ότι, από εδώ και εφεξής «το 85% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται, με το πάτημα ενός κουμπιού»;

Φτάσαμε αισίως στα μέσα του 2023 και η πραγματικότητα μάλλον …διαψεύδει τον κ. Βρούτση. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τον κ.Χατζηδάκη, αλλά και με τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά.
Για την ακρίβεια ψεύδονται συνειδητά και επανειλημμένα. Και εξηγούμαστε:

Στις 11 Νοεμβρίου του 2022, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, συμμετέχει σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να «γιορτάσει» την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης είναι: «ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. ΚΑΝΑΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΑΜΕ» ! Ο Πρωθυπουργός σε πανηγυρικούς τόνους, ισχυρίζεται ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων και χιλιάδων συνταξιούχων ότι, πλέον η χώρα τελείωσε με τις εκκρεμότητες και «βγάζει πιο γρήγορα συντάξεις από τη Γερμανία». Η «εικόνα» που έβγαινε από την εκδήλωση αυτή, πριν από περίπου 6 μήνες ήταν ότι, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν περαιωθεί και ότι, πλέον η χώρα κατάφερε να επιλύσει μια χρόνια παθογένεια. Φυσικά η επικοινωνία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανατρέψει την αλήθεια, που ήρθε μόλις πριν από λίγες ημέρες, να εκθέσει ανεπανόρθωτα, όχι μόνο τον αρμόδιο υπουργό, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Αυτό προκύπτει από την «Έκθεση Δ Τριμήνου 2022» του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο υπερκομματικό κοινοβουλευτικό φορέα, που δεν υπόκειται στα «μαγειρέματα» των υπουργείων και των γραφείων Τύπου, αλλά αντλεί στοιχεία από αυτά στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δηλαδή οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΕΦΚΑ (Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών) στέλνουν τα επίσημα στοιχεία και το αρμόδιο Γραφείο της Βουλής, συντάσσει την τριμηνιαία έκθεσή του.

Σύμφωνα με την Έκθεση λοιπόν, «ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης τον Δεκέμβριο του 2022 (δηλαδή ένα μήνα μετά την εκδήλωση και τους πανηγυρισμούς!) είναι 67.680 και ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής συνταξιοδότησης, εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένος στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2022, από 127.479 εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικής σύνταξης, σε 130.096».

Αυτό σημαίνει ότι, την ώρα που ο Πρωθυπουργός κορόιδευε τους πολίτες, πανηγυρίζοντας ότι, έλυσε το θέμα με τις εκκρεμότητες, πάνω από 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, εκκρεμούσαν προς έκδοση και μάλιστα οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, αντί να μειώνονται …αυξάνονται!

Η εικόνα γίνεται ακόμα χειρότερη, αν αθροίσει κανείς τις διεθνείς συντάξεις(συντάξει εξωτερικού) αλλά κυρίως τις λανθασμένες fatstrack συντάξεις (συντάξεις αυτοματοποιημένης πλατφόρμας) που έχουν τρομακτικά λάθη και ναι μεν φαίνεται να έχουν εκδοθεί ,χωρίς να υπολογίζονται στις εκκρεμότητες αλλά πρέπει να ελεγχθούν ξανά και ξανά, σε βάθος χρόνου για να πάρουν οι συνταξιούχοι τα χρήματα που δικαιούνται(οι αποκλίσεις δεν είναι των 5 και 10 ευρώ αλλά πολλές φορές ένα συνταξιούχος, συμβαίνει να λαμβάνει 100 και 200 ευρώ το μήνα λιγότερα, από τα χρήματα που δικαιούται).

Αν λοιπόν στις 67.680 εκκρεμείς κύριες συντάξεις αθροίσουμε τις διεθνείς και επιπλέον 30.000 λανθασμένες συντάξεις που θα πρέπει να τις δουν οι υπάλληλοι ξανά, τότε φτάνουμε στις 100.000 έως 110.000 συντάξεις, σε ουσιαστική εκκρεμότητα.
Το παράδοξο είναι ότι τον Ιούλιο του 2019, τόσες ήταν επίσημα οι κύριες εκκρεμείς συντάξεις που παρέδωσε στην ΝΔ, η προηγούμενη κυβέρνηση. Κοινώς, 4 χρόνια η κυβέρνηση έκανε «μια τρύπα στο νερό» και ενέπλεξε τους συνταξιούχους σε ένα απίστευτο γραφειοκρατικό κυκεώνα, με ενστάσεις και προσφυγές, που θα περαιωθούν σε ένα άγνωστο χρονικό ορίζοντα(ο νόμος δίνει την δυνατότητα επανελέγχου, σε βάθος πολλών ετών).

Αν στις παραπάνω αιτήσεις προσθέσουμε τις παράλληλες συντάξεις, που δεν έχουν εκδοθεί(παρά το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ ισχυρίζεται ότι έλυσε το θέμα του λογισμικού που ήταν σε εκκρεμότητα) και τα εφάπαξ, οι πραγματικές εκκρεμότητες φτάνουν και ξεπερνούν τις 300.000.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει …μισή μόνιμη πρόσληψη στον ΕΦΚΑ, που χάνει συνεχώς προσωπικό λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων των υπαλλήλων. Αντίθετα επέλεξε να προσλάβει 1.000 αστυνομικούς στα Πανεπιστήμια και όχι 1.000 υπαλλήλους στα ταμεία που θα είχαν λύσει το πρόβλημα σε 3-4 μήνες(ένας υπάλληλος στον ΕΦΚΑ εκδίδει 80-100 συντάξεις το μήνα).

Συνεπώς η κυβέρνηση οφείλει ένα μεγάλο συγνώμη από τους συνταξιούχους για τις διαδοχικές εξαπατήσεις (κατάργηση 13ης σύνταξης, αναδρομικά κλπ.) αλλά κυρίως οφείλει να σταματήσει τα ασύστολα ψεύδη, που υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών.
Η αλήθεια είναι πως δεν περιμένει κανείς να το πράξει διότι, είναι στρατηγική πολιτική επιλογή το ψέμα και η αλλοίωση της πραγματικότητας με όρους επικοινωνίας.

Και αυτός τελικά είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει να τιμωρηθεί στην κάλπη.

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/