Το συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας Alecta έχασε περίπου 1,9 δισ. δολ. από το πρόσφατο τραπεζικό κραχ στις ΗΠΑ

Σχεδόν 2 δισ. δολάρια έχασε το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας Alecta, εξαιτίας της πρόσφατης κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών στις οποίες είχε «τζογάρει» αποθεματικά.
Η χρεωκοπία των αμερικανικών τραπεζών προκάλεσε μεγάλες απώλειες στο ταμείο. Η Alecta είχε ζημιά 670 εκατομμύρια ευρώ από την First Republic Bank, 780 εκατομμύρια ευρώ από την Silicon Valley Bank και 280 εκατομμύρια ευρώ από την Signature Bank.
Το ταμείο αναγκάστηκε να καθησυχάσει με ανακοίνωσή του, τους αποταμιευτές την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αντιμετωπίζει οικονομική δυσπραγία, χωρίς όμως να κατευνάσει τους φόβους και τις αντιδράσεις. Άλλωστε το fund, απέλυσε τον επικεφαλής, Μάγκνους Μπίλινγκ, επειδή είχε καυχηθεί για την αντισυμβατική επενδυτική του στρατηγική σε πολλές συνεντεύξεις.
Ο Μπίλινγκ, είχε προσπαθήσει να ενισχύσει τις αποδόσεις του ταμείου, εγκαταλείποντας την επένδυση του σε μια συντηρητική σουηδική τράπεζα και επενδύοντας σε εξειδικευμένες τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank καθώς και η κατάρρευση της First Republic Bank προκάλεσαν απώλειες στους Σουηδούς συνταξιούχους καθώς το σουηδικό ταμείο είχε επενδύσει μαζικά σε αυτές τις τράπεζες.
Το μέγεθος των ζημιών από τα χαρτιά των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έγινε ορατό αφού η Alecta πούλησε τις μετοχές της First Republic Bank με ζημιά 7,5 δισ. κορώνες, δηλαδή 670 εκατ. ευρώ. Το ταμείο έχασε 8,9 δισεκατομμύρια κορώνες, (780 εκατομμύρια ευρώ), λόγω της Silicon Valley Bank και 3,2 δισεκατομμύρια κορώνες,(280 εκατομμύρια ευρώ), λόγω της Signature Bank.
Η σουηδική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή ερευνά τώρα την Alecta λόγω των ζημιών. Η Alecta διαχειρίζεται επενδύσεις 1,2 τρισεκατομμυρίων κορωνών (περίπου 120 δισ. ευρώ) για 2,6 εκατομμύρια ιδιώτες πελάτες και 35.000 εταιρείες. Αυτό καθιστά την Alecta ένα από τα 19 μεγαλύτερα ταμεία αυτού του είδους στην ΕΕ.
πληροφορίες https://www.naftemporiki.gr/ – Μιχάλης Ψύλος
Στην Ελλάδα έχει θεσπιστεί αντίστοιχα το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) από την κυβέρνηση της ΝΔ, το οποίο βασίστηκε πάνω στο σουηδικό μοντέλο, εξού και ο περιβόητος «ατομικός κουμπαράς» όπως ονομάστηκε, όπου ο ασφαλισμένος ενημερώνεται με μία ματιά για τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ίδιος ή/και ο εργοδότης του, καθώς και για το κέρδος από τις αποδόσεις των επενδύσεών του…