Φοιτητές και εκπαιδευτικοί μαζί στο συλλαλητήριο 8/3: Δεν ζούμε με το «πάμε κι όπου βγει»

Δεν μπορούμε να ζήσουμε με το «πάμε και όπου βγει» λένε και δηλώνουν συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων

Φοιτητές, μαθητές, γονείς, πανεπιστημιακοί, δάσκαλοι και καθηγητές μαζί στα αυριανά συλλαλητήρια – Τετάρτη 8 Μαρτίου, ημέρα απεργίας της ΑΔΕΔΥ- ζητούν δικαίωση για τους νεκρούς στα Τέμπη απαιτώντας να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη. «Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα», δηλώνουν όλοι εκφράζοντας την οργή τους αλλά και αναδεικνύοντας τα προβλήματα μέσα στα πανεπιστήμια και τα σχολεία.

«Ο λαός δεν μπορεί να γίνει ξανά μάρτυρας σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, Ο «εκσυγχρονισμένος» και «απελευθερωμένος» σιδηρόδρομος όλων των κυβερνήσεων τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν συρμοί θανάτου. Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις», τονίζουν σε ανακοίνωσή του οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) και υπογραμμίζουν ότι: Oι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να ζήσουμε με το «πάμε και όπου βγει».

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι φοιτητές έχουμε ζήσει τους λέβητες που εκρήγνυνται σε σχολείο και αφαιρούν ζωές, τα αμφιθέατρα που δεν χωράνε τους φοιτητές, εκατοντάδες ακατάλληλα σχολεία που πλημμυρίζουν και πέφτουν σοβάδες. Και όλα αυτά όταν δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στα περισσότερα σχολεία. Αντιθέτως, είναι διαρκής, με ευθύνη των κυβερνήσεων, η υποχρηματοδότηση για τις σχολικές μονάδες (1,8 δις λιγότερα τα τελευταία 11χρόνια).

Η ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας

Θέλουμε την τεχνολογία να υπηρετεί την ασφάλεια των πολιτών στις μεταφορές και τις υποδομές.Οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά, έχουν δείξει ότι με τον οργανωμένο αγώνα μπορούν να αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική. Οι εκπαιδευτικοί με τον συνεχή αγώνα μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, σε ένα σύγχρονο, ασφαλές, δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης για σχολεία κατηγοριοποιημένα που θα αναζητούν χορηγούς, με εκπαιδευτικούς που θα ζουν στην ένδεια, χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία. Δεν θα περιμένουμε, άπραγοι, το επόμενο τραγικό δυστύχημα. Τώρα είναι η ώρα να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά: Καμία συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη. Και να παλέψουμε για:

  1. Σύγχρονες δημόσιες, και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο τον λαό, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.
  2. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με άρτια εκπαίδευση, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας σε όλα τα ΜΜΜ και άμεση υλοποίηση των διεκδικήσεων των συνδικάτων.
  3. Ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε δημόσιες υποδομές και χώρους δουλειάς.
  4. Σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για μας και τα παιδιά μας.
  5. Επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
  6. Κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία και τοπική διοίκηση να πάρουν τις ευθύνες τους για όλα τα ζητήματα λειτουργίας και ασφάλειας των σχολείων.
  7. Να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους.
  8. Να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία, από κρατικό φορέα και πρωτόκολλα ενεργειών που αφορούν τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και ασφάλειας των σχολικών μονάδων.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου φοιτητές από δεκάδες σχολές πανεπιστημίων της Αθήνας θα λάβουν μέρος σε συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι στα προπύλαια. Οι φοιτητές δηλώνουν ότι θα «γίνουν η φωνή των νεκρών» για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα και υπογραμμίζουν ότι: Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

Δεν θα περιμένουμε άλλη τραγωδία. Θα παλέψουμε τώρα για ασφαλείς μεταφορές και υποδομές. Βράζουμε από οργή για το πως είναι δυνατόν το 2023 να συμβαίνει ένα τέτοιο τραγικό γεγονός. Γι’ αυτό δηλώνουμε ότι τώρα ήρθε η ώρα να ακουστεί η αλήθεια. Η αλήθεια που θάβουνε καθημερινά στα δελτία των ειδήσεων.

Το χρωστάμε στους νεκρούς συναδέλφους μας, το χρωστάμε στις μανάδες που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους. Δε θα αφήσουμε να περάσει η σχεδιασμένη προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του εγκλήματος. Όλοι τους ήξεραν και σήμερα κάνουν τους ανήξερους. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν για την θανατηφόρα κατάσταση στα τρένα, αλλά αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση και την εταιρεία.

Ούτε ατύχημα ήταν, ούτε «η κακιά στιγμή», ούτε «ανθρώπινο λάθος». Γι’ αυτό υπάρχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, για να μην εξαρτώνται οι ανθρώπινες ζωές από «ανθρώπινα λάθη». Αλλά αυτά τα συστήματα δεν μπήκαν ποτέ σε λειτουργία από καμία κυβέρνηση, από καμία εταιρεία, γιατί «αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές». Για το έγκλημα αυτό υπάρχουν ένοχοι! Όλες οι κυβερνήσεις, το κράτος, η εταιρία της Hellenic Train.

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/