ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ: Ζητούν δηλώσεις για βεβαίωση χρήσης αναπηρίας από… νεκρούς γονείς

Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Η ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ ζητά υπεύθυνες δηλώσεις υποψηφίων του Ν. 2643/98 ότι οι γονείς τους, που απεβίωσαν προγενέστερα της απόκτησης ιδιότητας αναπηρίας, δεν έκαναν χρήση του ευεργετήματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αναγκαιότητα για αυτή την υπεύθυνη δήλωση δεν αναγράφονταν ούτε στην κεντρική προκήρυξη, αλλά ούτε και στην Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε με ακρίβεια όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό μονίμων.

Η μοναδική αναφορά υπήρξε στις συνοδευτικές προσκλήσεις των ΚΠΑ ΟΑΕΔ.

Πάνω στη σημαντική έλλειψη της προκήρυξης στήθηκε «φάμπρικα» απορρίψεων χιλιάδων υποψηφίων από τη διεκδίκηση της μόνιμης θέσης.

Είναι βέβαιο ότι πέραν της υποβολής ενστάσεων που θα καθυστερήσουν υπέρμετρα την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων – ανοίγει το γαϊτανάκι των δικαστικών προσφυγών για τη δικαίωση των υποψηφίων.

Αναφέρουμε χαρακτηριστική περίπτωση για να γίνει κατανοητός ο τραγέλαφος:

Υποψήφια της οποίας ο πατέρας απεβίωσε το 2004 και η ίδια απέκτησε την ιδιότητα της αναπηρίας το 2011 απορρίφθηκε γιατί δεν «απέδειξε» με υπεύθυνη δήλωση ότι ο νεκρός πατέρας της δεν έκανε χρήση του δικαιώματος προστασίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Στην περίπτωση αυτή που αναφέρουμε χαρακτηριστικά βλέπουν τον εαυτό τους χιλιάδες υποψήφιοι που απορρίφθηκαν.

Έγκυροι νομικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινώνησε το workenter.gr χαρακτήριζαν την υπεύθυνη δήλωση που ζητάει η ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ «άκυρη και ανυπόστατη«, δεδομένου ότι «δεν υπήρχε η κτήση αναπηρίας τη χρονική περίοδο που ήταν εν ζωή ο γονιός«.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι εάν οι υποψήφιοι δεν δικαιωθούν μέσω των ενστάσεων θα ανοίξει ο δρόμος των δικαστικών προσφυγών με αποτελέσματα ευνοϊκά για τους προσφεύγοντες.

Σημείωση workenter.gr: Η ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ οφείλει να πάρει θέση για το ζήτημα που καίει χιλιάδες υποψηφίους. Να επανεξετάσει τους πίνακες, διαφορετικά: ο διαγωνισμός δύσκολα θα «κλείσει», ενώ παράλληλα στον ΟΑΕΔ θα μείνει η… ρετσινιά των χιλιάδων απορρίψεων και ενστάσεων.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από https://workenter.gr/