Προσωπικός γιατρός / Άφησαν εκτός τους ανασφάλιστους

Τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων πολιτών και από τη δυνατότητα εγγραφής σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΠΥ για τον «προσωπικό τους γιατρό», ανέδειξαν με έρώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου. 

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η νέα διάταξη για τους ανασφάλιστους και τον προσωπικό γιατρό αφήνει πολλά ερωτηματικά και σημειώνουν ότι ήδη ανασφάλιστοι πολίτες της Μαγνησίας που επιχείρησαν να εγγραφούν σε ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ για τον προσωπικό τους γιατρό αποκλείστηκαν.

Το 2016 (ν.4368), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία εμβληματική παρέμβαση στο χώρο της υγείας, ώστε μετά από μία 10ετία πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οι ανασφάλιστοι πολίτες να μπορούν να καλύπτονται για τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες τους δωρεάν από τις δημόσιες δομές υγείας. 

Το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε σαφώς τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους πολίτες και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το 2021, εν μέσω πανδημίας, η ΝΔ αποφάσισε να βάλει εμπόδια στη δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, καταργώντας τη σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε τη δυνατότητα συυνταγογράφησης και από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων από τους ιδιώτες γιατρούς δημιουργεί πραγματικό πρόβλημα εξυπηρέτησης και στο πλαίσιο του νέου «προσωπικού γιατρού», καθώς η νέα ρύθμιση δεν διασαφηνίζει αν τελικά οι ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται και σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ για τον προσωπικό τους γιατρό ή αν θα εξυπηρετούνται μόνο από γιατρούς των δημοσίων δομών.

«Οι δύσκολες υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν, καλούν σε λήψη μέτρων διευκόλυνσης και συμπερίληψης των πολιτών και ειδικότερα των ευάλωτων κοινωνικών μονάδων», τονίζουν οι βουλευτές και καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να μην αποκλείσει τους ανασφάλιστους από τη δυνατότητα εγγραφής σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ για τον προσωπικό τους γιατρό.

ΠΗΓΗ: avgi.gr