Καθολική απεργία για αξιοπρεπείς μισθούς αποφάσισαν οι σιδηροδρομικοί στη Βρετανία

Ως τη μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρομικών στη χώρα, εδώ και δεκαετίες, περιγράφουν τις κινητοποιήσεις που ψήφισαν οι εργαζόμενοι στον τομέα των μέσων μεταφοράς στη Βρετανία για τα μέσα Ιουνίου και παρά τις ανησυχίες, ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη τροφίμων.

Η ένωση εργαζομένων στις σιδηροδρομικές και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες (RMT) ανακοίνωσε ότι το προσωπικό που εργάζεται για την Network Rail στην οποία ανήκει η ιδιοκτησία και η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου στη Βρετανία, αλλά και το προσωπικό άλλων 14 ιδιωτικών εταιριών που διαχειρίζονται σιδηροδρομικές υπηρεσίες, έχουν υποστηρίξει απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με την ίδια ένωση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποδοχή ανάληψης συντονισμένης δράσης από την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων στη Βρετανία, που έγινε τη δεκαετία του 1990.

«Η σημερινή συντριπτική αποδοχή από τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο είναι μία επιβεβαίωση για την προσέγγιση της ένωσης και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα μέλη μας επιθυμούν μία αξιοπρεπή αύξηση του μισθού τους, εργασιακή ασφάλεια και όχι υποχρεωτικές απολύσεις», δήλωσε ο Μικ Λιντς, Γενικός Γραμματέας της RMT, με την ένωση των εργαζομένων να ανακοινώνει ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα αρχίσουν στα μέσα Ιουνίου.

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι οι υπουργοί θα ενθαρρύνουν την επιστροφή των εργοδοτών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενός λογικού διακανονισμού με την RMT», εκτίμησε ο Λιντς.

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, αγαθών και ενέργειας, στην περίπτωση που ξεσπάσουν εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αναδημοσίευση από efsyn