Συγκέντρωση στο ΣΤΕ: OΧΙ στο φακέλωμα των σωματείων

Πραγματοποιήθηκε χθες συγκέντρωση σωματείων μελών του ΕΚΑ έξω από το ΣτΕ με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής του Εργατικού Κέντρου ενάντια στον νόμο 4808 που προβλέπει το ηλεκτρονικό “φακέλωμα” των εργατικών σωματείων.

Όπως υποστήριξαν οι νομικοί σύμβουλοι του ΕΚΑ, ο νόμος είναι γραμμένος με σκοπό την διάλυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όχι κάποιου είδους ψηφιακό μετασχηματισμό.

Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει την κατάθεση στο ΓΕΜΗΣΟΕ του πρακτικού ψηφοφορίας των αρχαιρεσιών κ΄άθε σωματείου, στο οποίο περιέχονται όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι όμως εάν δεν εκλεγούν δεν προστατεύονται από το νόμο.

Περιέχει τους υποψήφιους για την εξελεγκτική επιτροπή και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που επίσης δεν προστατεύονται. Επιπλέον, επειδή στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, στα σωματεία δραστηριοποιούνται παρατάξεις, το πρακτικό ψηφοφορίας περιέχει και πολιτικά φρονήματα των υποψηφίων!

Οι κυρώσεις που προβλέπονται για τα σωματεία, – στην περίπτωση που δεν εγγραφούν στο ΓΕΜΗΣΟΕ – είναι παρά πολύ αυστηρές και ουσιαστικά οδηγούν στην διάλυσή τους, αφού τους αφαιρείται το δικαίωμα διαπραγμάτευσης. Δεν υπάρχει αντίστοιχη κύρωση για την μη εγγραφή στα μητρώα των αντίστοιχων εργοδοτικών οργανώσεων!

Έτσι η μη τήρηση μιας κανονιστικής διάταξης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε επιμέρους παραλείψεις, έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

Τέλος αν το Υπουργείο πράγματι στόχευε στον ψηφιακό μετασχηματισμό γιατί δεν ψηφιοποιούσε τις υπηρεσίες των πρωτοδικείων στις οποίες καταγραφόντανε μέχρι τώρα (31/12/21) οι συνδικαλιστικές οργανώσεις;

πηγή: ergasiasimera.gr