Εργατική Πρωτομαγιά – Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν αποφασίσει να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά την Κυριακή με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Άμεσα δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα για την αντιμετώπιση του παρατεταμένου κύματος ακρίβειας προκειμένου να αποτραπεί η φτωχοποίηση του πληθυσμού και κυρίως των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και των χαμηλά αμειβόμενων και επισφαλών εργαζόμενων θέτουν ως άμεσο διεκδικητικό στόχο τα συνδικάτα ενόψει και του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς την προσεχή Κυριακή 1η Μαΐου.

Παρά τη μεταφορά της επίσημης αργίας για τη Δευτέρα 2 Μαΐου, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν αποφασίσει να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά την Κυριακή. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος (11 π.μ.). Λίγο νωρίτερα (10.30 π.μ.) θα ξεκινήσει η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στις 11 π.μ. στα Προπύλαια καλούν ορισμένα πρωτοβάθμια σωματεία και οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Εξανεμίζεται η αύξηση

Ημερολογιακά την ίδια ημέρα θα αρχίσει να «τρέχει» και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5%, όπως ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα. Μια αύξηση όμως που, όπως αποτιμούν συνδικάτα και εργαζόμενοι, δεν είναι μόνο ανεπαρκής, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις θα απορροφηθεί από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις που έχουν προκαλέσει οι δυσθεώρητες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας του τελευταίου τετραμήνου, χωρίς σ’ αυτόν τον υπολογισμό να χωρούν οι ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής και ο πληθωρισμός, που «καταπίνουν» σχεδόν το 20% της αγοραστικής δύναμης των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Για τον λόγο αυτόν τα συνδικάτα ζητούν άμεσα δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, των δαπανών στέγασης και των βασικών καταναλωτικών αγαθών. «Απαιτούμε προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το σοκ της ακρίβειας, μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας» αναφέρει στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

«Η κυβέρνηση διαλύει τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους, Υγεία, Παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή» σημειώνει στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά της η ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι «πρόεδροι δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστικά στελέχη σύρονται στα δικαστήρια προκειμένου να καμφθεί κάθε είδους αντίδραση στην πολιτική της κυβέρνησης».

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα συνδικάτων και εργαζομένων, όπως αποτυπώνονται στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά τους, έχουν ως εξής:

* Επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό, με άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ, ρύθμισή του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισή του με πρόσθετους οικονομικούς όρους ως καθολικά κατώτατα όρια προστασίας.

* Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

* Συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση και βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις, απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαιτησία και τη διαδικασία κήρυξης των ΣΣΕ ως γενικά υποχρεωτικών.

* Προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων. Κατάργηση του μέτρου της πολιτικής κινητοποίησης και άμεση άρση των «επιτάξεων» που είναι ακόμα σε ισχύ.

* Κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στον στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων και στην ευελιξία με σκοπό την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και του εργοδοτικού πλουτισμού.

* Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του εθνικού πλούτου και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

* Κοινωνικό έλεγχο του κράτους για λογοδοσία και διαφάνεια με κατοχυρωμένη θεσμική συλλογική συμμετοχή και εκπροσώπηση των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση.

* Δημόσιο και καθολικό σύστημα Υγείας, πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

* Δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, με κρατική εγγύηση στη χρηματοδότησή του και στις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές. Επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Αναδημοσίευση από avgi.gr – του Ανδρέα Πετρόπουλου