Με κουπόνια επιχειρεί η κυβέρνηση να κατευνάσει την κοινωνική δυσφορία

Μία επιδότηση, ένα επίδομα και ένα κουπόνι για βενζίνη. Με αυτά τα τρία μέτρα επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ακρίβεια εδώ και δεκαετίες, αλλά και να κατευνάσει την κοινωνική δυσφορία.

Τρία νέα μέτρα οικονομικής στήριξης με «φόντο» την ακρίβεια και τις ιλιγγιώδεις τιμές στην ενέργεια και τα καύσιμα αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση από ημέρα σε ημέρα. Η κυβέρνηση έθεσε εδώ και καιρό «εκτός κάδρου» του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα ώστε να περιοριστούν οι υπέρμετρες αυξήσεις ιδίως της τιμής της βενζίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα αφορούν ενισχύσεις που θα δοθούν στους πολίτες με τη μορφή δύο επιδομάτων και ενός κουπονιού. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

 • Επιδότηση νοικοκυριών για ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο
 • Έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2022» που θα δοθεί σαν επίδομα
 • Κουπόνι βενζίνης

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του iEidiseis, γίνεται προσπάθεια να διευρυνθούν τα κριτήρια της νέας δέσμης μέτρων εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αριθμό των δικαιούχων που θα καταφέρουν τελικά να καλυφθούν και να πάρουν μία μικρή οικονομική ανάσα.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που θα υιοθετηθούν θα είναι ιδιαίτερα στενά, ενώ τα μέτρα αναμένεται να κοστολογούνται γύρω στο 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Επιδοτήσεις για ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Το νέο πακέτο που θα ανακοινωθεί περιλαμβάνει παράταση ή και ενίσχυση των έκτακτων επιδομάτων σε νοικοκυριά για ρεύμα, φυσικό αέριο και επίδομα θέρμανσης, ενίσχυση των βιομηχανιών -ιδιαίτερα των πιο ενεργοβόρων- καθώς και στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Πόσα χρήματα είναι το έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2022»

Ο δεύτερος άξονας των νέων μέτρων περιλαμβάνει το έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2022» που θα δοθεί με τη μορφή επιδότησης. Ωστόσο, ενώ οι αρχικές διαρροές έκαναν λόγο για επίδομα της τάξης των 300 ευρώ, τα κυβερνητικά σχέδια φαίνεται πως άλλαξαν, καθώς το τελικό του ύψος δείχνει να κινείται από 200 έως 300 ευρώ. Τα Χριστούγεννα δόθηκαν 250 ευρώ.

Δικαιούχοι αναμένεται να είναι περίπου 1 εκατ. οικονομικά αδύναμοι πολίτες, όπως:

 • Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα
 • Χαμηλοσυνταξιούχοι
 • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 • Άτομα με αναπηρία

Πάντως, δεν πρέπει να ελπίζουν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι θα μείνουν εκτός.

Όσον αφορά στην ημερομηνία καταβολής, αυτή προσδιορίζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα και πάντως πριν τις 24 Απριλίου, οπότε πέφτει φέτος το Πάσχα.

Τι θα γίνει με το «κουπόνι βενζίνης»

Τέλος, ο τρίτος άξονας των νέων μέτρων αφορά στο γνωστό και ως «κουπόνι βενζίνης», το οποίο, ωστόσο, δεν θα αφορά όλους τους πολίτες, καθώς θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά «πιο διευρυμένα», σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Τα πέντε μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν οι τιμές

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε για μέτρα κοροϊδία του κ. Μητσοτάκη που απλά θα συνεχίσουν την αισχροκέρδεια. Να πέσουν οι τιμές για να μείνει η κοινωνία όρθια» υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, και ξεδίπλωσε τα πέντε μέτρα στήριξης που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «να πέσουν οι τιμές».

«Η κρίση ακρίβειας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η κυβέρνηση αφού έκανε ότι μπορούσε για μείνει ανοχύρωτη η χώρα, σήμερα απλά παρακολουθεί και στηρίζει την αισχροκέρδεια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την άρνηση της να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης, επιλέγει την ακρίβεια» επισήμαινε.

Ο κ. Ηλιόπουλος παρέθεσε τα μέτρα μέτρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αυτά είναι:

 • Μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα και φυσικό αέριο
 • Πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας
 • Μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής
 • Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας
 • Αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ

«Ναι» σε στοχευμένα μέτρα από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Υπέρ της λήψης στοχευμένων και όχι οριζόντιων μέτρων για την στήριξη της κοινωνίας, τάχθηκε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Φραγκίσκος Κουτεντάκης, κατά την διάρκεια παρουσίασης της Έκθεσης για την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ότι δεν θα πρέπει να είναι βασική επιδίωξη τα οριζόντια μέτρα ειδικά στο θέμα των καυσίμων και αυτό διότι, όπως σημείωσε θα ευνοούνταν άνθρωποι που δεν το έχουν ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνεται σημαντικά ο προϋπολογισμός, χωρίς να είναι σίγουρο ότι τα μέτρα θα φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για την κοινωνία.

Ανέφερε επίσης ότι μεγαλύτερη αναγκαιότητα προκύπτει για μέτρα στήριξης αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης και έπονται τα καύσιμα.

πηγή: ieidiseis.gr – φωτο: Dimitris Kapantais/SOOC