Χαράλαμπος Λυμπεράς: Η λύση στο ασφαλιστικό δεν είναι η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα

Να απαιτήσουμε ο e- ΕΦΚΑ να προσλάβει άμεσα εκατοντάδες νέους υπαλλήλους και να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα, εξοπλισμό και εκπαίδευση, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα και ικανοποιητικά στις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών.

Αυτό που έχει πραγματική ανάγκη σήμερα ο e- ΕΦΚΑ είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών του, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί άμεσα και αποτελεσματικά τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Αυτή είναι και η αδιάκοπη έγνοια και επιθυμία όλων όσων προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Η αναβάθμιση αυτή, απαιτεί άμεση και μαζική πρόσληψη προσωπικού στον e- ΕΦΚΑ, ( καθώς η δημόσια ασφάλιση παραμένει πάνω από 12 χρόνια χωρίς καθόλου προσλήψεις) και επαρκείς επενδύσεις, σε εκπαίδευση, δίκτυα, τεχνολογικό και μηχανογραφικό εξοπλισμό. Κυρίως όμως, απαιτεί στήριξη και εμπιστοσύνη από την πολιτική ηγεσία και την διοίκηση στο έμψυχο δυναμικό του φορέα.

Αντί όλων αυτών όμως, η κυβέρνηση των Μητσοτάκη- Χατζηδάκη επέλεξε την πολιτική στρατηγική της πλήρους απαξίωσης και συκοφάντησης των υπαλλήλων και των υπηρεσιών της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο, να ξεπουληθούν οι υπηρεσίες αυτές στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο ίδιος μάλιστα ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης, χρησιμοποιεί ως υπόδειγμα των προθέσεων που έχει για τον e- ΕΦΚΑ, την περίπτωση της ΔΕΗ. Δεν θα μπορούσε να βρει βέβαια πιο δύσκολη περίοδο για αυτόν τον συσχετισμό από την σημερινή, καθώς όποιος τολμάει σήμερα να ανοίξει φάκελο με λογαριασμό της ΔΕΗ, δοκιμάζει ταυτόχρονα και την κράση του, καθώς αναμετριέται με ένα επικείμενο έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Αυτή την στρατηγική ιδιωτικοποίησης εξυπηρετούν και οι διατάξεις του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα μονάχα από την κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ για την επιλογή – για πρώτη φορά κατά την μεταπολιτευτική περίοδο- γαλάζιων golden boys για Διευθυντές και Γενικούς Διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα. Τα «ημέτερα» αυτά στελέχη θα είναι με τριετείς συμβάσεις, εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και με αμοιβές πρωτόγνωρα υψηλές για τον δημόσιο τομέα. Μια ρύθμιση, που όπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί, παραβιάζει Σύνταγμα και δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Νομοθετήθηκε επίσης η δημιουργία μιας ξεχωριστής εταιρίας Α.Ε με δικό της Δ.Σ και υπαλλήλους που θα αναλάβει να «τακτοποιήσει» ολόκληρη την ιδιαίτερα σημαντικής αξίας ακίνητη περιουσία του e- ΕΦΚΑ.

Είχαν προηγηθεί από αυτή την κυβέρνηση και δυο ακόμη νομοθετικές ρυθμίσεις – επίσης πρωτοφανείς για την μεταπολιτευτική περίοδο. Η μια, αφορούσε την δυνατότητα έκδοσης συντάξεων αποκλειστικά από ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους, και η άλλη, την ανάθεση διαχείρισης των 70-110 δις αποθεματικών κεφαλαίων της επικουρικής ασφάλισης στα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Ο e- ΕΦΚΑ διαθέτει σήμερα άξια και ικανά στελέχη που εδώ και χρόνια, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, διατηρούν όρθιο τον οργανισμό και τις υπηρεσίες του. Η κοινωνία μπορεί και πρέπει να απαιτήσει και να επιβάλει την κατάργηση όλων των πρόσφατων νόμων της κυβέρνησης ΝΔ για το ασφαλιστικό και η κοινωνική ασφάλιση να λειτουργήσει ξανά προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας, ως σύστημα δημόσιας καθολικής κοινωνικής ασφάλισης.

Να απαιτήσουμε ο e- ΕΦΚΑ να προσλάβει άμεσα εκατοντάδες νέους υπαλλήλους και να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα, εξοπλισμό και εκπαίδευση, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα και ικανοποιητικά στις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών.

(Ο Χαράλαμπος Λυμπεράς είναι Αντιπρόεδρος ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) και μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ)

πηγή: ieidiseis.gr