Οριστικά τίθενται εκτός Ταμείου Ανάκαμψης οι Δήμοι της χώρας

Τον αποκλεισμό των Δήμων από το Ταμείο Ανάκαμψης επιβεβαιώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2022, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Την ίδια ώρα, ενώ οι ανάγκες των Δήμων εν μέσω συνεχιζόμενου κύματος της πανδημίας φαίνεται να είναι ενισχυμένες, αυτό δεν αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνοντας υπερβολικούς υπολογισμούς, με βάση τα δεδομένα της φοροδοτικής ικανότητας του μέσου πολίτη, για την είσπραξη φόρων, δεν κατευθύνει αντίστοιχα στην αυτοδιοίκηση από τα προϋπολογισθέντα φορολογικά έσοδα. Κι αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν συνάδει με τις κατά περιόδους διακηρύξεις της περί οικονομικής ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης.

Για μια ακόμη χρονιά και εν μέσω γενικευμένης κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προϋπολογίζει ότι το 2022 οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα διαμορφώσουν πλεόνασμα 149 εκατ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο υπενθυμίζει, μάλιστα, ο αρχικός στόχος για την διαμόρφωση πλεονάσματος ήταν 230 εκατ. ευρώ. Ισχυρίζεται δε ότι κατεβάζει τον στόχο λόγω ενισχυμένων μισθολογικών δαπανών και λοιπών εξόδων!

Πρόκειται για έναν υπέρμετρα υψηλό στόχο, τη στιγμή που για το 2021, σύμφωνα με το προσχέδιο του προσχέδιο του προϋπολογισμού οι ΟΤΑ φαίνεται να έχουν καταγράψει έλλειμμα ύψους 127 εκατ. ευρώ, λόγω υψηλότερων δαπανών εξαιτίας του κορωνοΐου. Το δε προϋπολογισθέν πλεόνασμα δεν φαίνεται να προκύπτει ούτε από ενίσχυση της τακτικής επιχορήγησης. Επίσης, οι ΟΤΑ δεν φαίνεται να καρπώνονται τίποτα από τους αυξημένους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που φέτος ανέρχονται στο 1,2 δισ. ευρώ ή του Ταμείου Ανάκαμψης!

Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ προς τρίτους τον Ιούλιο του 2021 έφτασαν τα 153 εκατ. ευρώ μειωμένες έναντι 252 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2020. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επετεύχθη λόγω της επιδότησης από το ΥΠΕΣ ύψους 72 εκατ. ευρώ! Διευκρινίζεται ότι για αυτό το ποσόν οι Δήμοι δεν έχουν την υποχρέωση να το επιστρέψουν. Ωστόσο, αυτό δεν αφορά την νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα τα εντάσσει σε σύστημα ισόποσης παρακράτησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους!

πηγή: ilektrav.gr byΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ