ΑΡΜΑ: Χωρίς Μόνιμες Προσλήψεις, και τις Συμβάσεις Επικουρικών από 2ετεις σε 1ετεις, με ημερομηνία Λήξης το «πραγματικό» σχέδιο της Κυβέρνησης της Ν.Δ για την «Ενίσχυση» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιες Δομές Υγείας, από την υποστελέχωση και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, το Υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν λαμβάνει πρόσθετα αναγκαία μέτρα Μόνιμου χαρακτήρα, αλλά με Νομοθετικές πρωτοβουλίες επιβεβαιώνει ότι ο σχεδιασμός του είναι να υπάρξει Ημερομηνία Λήξης σε όσους Συμβασιούχους ήδη εργάζονται ή ενισχύουν σήμερα τις Δημόσιες Δομές.

Μετά τη διαβεβαίωση, του αρμόδιου Υπουργού στη Βουλή, ότι «το 2021 δεν προβλέπονται μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ( π. χ προσλήψεις)» παίρνουν μάλλον, εκτός απροόπτου, αναβολή για το 2022, οι «υποσχέσεις» των κ. Μητσοτάκη- Κικίλια για «μονιμοποίηση 4000 Νοσηλευτών με Μοριοδότηση…» αφήνοντας εκτός τους υπόλοιπους 3000 Επικουρικούς, ενώ δεν υπάρχει ακόμα «φως» για το θέμα των 4000 εργαζομένων του ΟΑΕΔ, παρά τις διαβεβαιώσεις για ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση από τη Κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Εάν σε αυτό προσθέσουμε το ότι η 2Κ/19 με 1116 Θέσεις, μετά από 20 μήνες εκκρεμεί η ολοκλήρωση της για τους πρώτους μήνες( ελπίζουμε..) του 2021,  ενώ για τη 6Κ/2020 για 1209 Θέσεις πιθανόν να έχουμε αποτελέσματα στα μέσα του 2022, κατανοούμε ΟΛΟΙ το πραγματικό «ενδιαφέρον» της Κυβέρνησης για την ενίσχυση για μόνιμο Προσωπικό του ΕΣΥ τα επόμενα χρόνια. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός, ότι μετά από 18 μήνες στην εξουσία, η Κυβέρνηση της Ν.Δ και το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν ανακοινώσει ένα σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ με Μόνιμο Προσωπικό για το 2020-21-22, υλοποιώντας μέχρι σήμερα τις Προκηρύξεις (2Κ/19, 6Κ/2020) που είχε εγκρίνει, με ΠΥΣ,  η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. ΔΙΚΗ της Προκήρυξη, ακόμα δεν είδαμε…

Μάλιστα, ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα τις επέκτασης των Συμβάσεων των Επικουρικών του 2018, είναι χαρακτηριστικός για το μέλλον των συγκεκριμένων εργαζομένων. Κατά από τις ανάγκες που επέβαλε το 2ο κύμα της Πανδημίας «υποχρεώθηκε», μετρώντας και τη κοινωνική κατακραυγή, να επεκτείνει τις Συμβάσεις για 1 έτος, όχι 2ετής, όπως των υπολοίπων, μετά από καθυστερήσεις και πιέσεις,  βάζοντας ουσιαστικά μια πρώτη Ημερομηνία Λήξης στις 31/10/2021. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο, ότι πλέον και οι νέες Συμβάσεις, μετά από Νομοθετική ρύθμιση, είναι 1ετής, λήγοντας κοντά χρονικά με τις συμβάσεις που ήδη έχουν ανανεωθεί. Είναι προφανές, ότι ο προγραμματισμός για λήξη αρκετών Συμβάσεων τέλος του 2021, δεν είναι άσχετος για το μέλλον που τους επιφυλάσσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ, αφού σύμφωνα με τους Ειδικούς, πιθανόν να έχει «αντιμετωπιστεί» η Πανδημία του Κορωνοϊού και οι ανάγκες στελέχωσης των Δημόσιων Δομών με Προσωπικό.

Και όποιος διατηρεί αμφιβολίες, ας δει πως η Κυβέρνηση διαχειρίζεται το Θέμα των Ατομικών Συμβάσεων. Παρά τη δεδηλωμένη της επιθυμία να επανέλθουν «οι καλοί Εργολάβοι», για αυτό δεν έχει επεκτείνει το Θεσμικό πλαίσιο των Ατομικών Συμβάσεων που έχει λήξει το 2019, κάνοντας την «ανάγκη φιλοτιμία» έδωσε παρατάσεις αρχικά έως 31/06/2021 και μετά έως 31/12/2021, αφήνοντας όμως κενά που αξιοποιούν κατά το δοκούν οι Διοικήσεις. Μέχρι και εκεί υπάρχουν πλέον 1ετής συμβάσεις με Ημερομηνία Λήξης Ορόσημο την 31/12/2021.

Πλέον αποκαλύπτεται, με την αλήθεια των Αριθμών ότι το σχέδιο «Ενίσχυσης» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας πλέον έχει εμφανή Ημερομηνία Λήξης, σε συσχέτιση προφανώς με τις εξελίξεις στην θετική αντιμετώπιση της Πανδημίας. Η επέκταση ενός μεγάλου αριθμού Συμβασιούχων ΜΟΝΟ έως 31/12/2021, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον των συγκεκριμένων εργαζομένων, αλλά και των Αναγκών των Δημόσιων Δομών.

Με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να μειώνεται δραματικά από τις μνημονιακές περικοπές, το Μόνιμο Προσωπικό που υπηρετεί να έχει μειωθεί > 35.000 από το 2009 μέχρι σήμερα, να παραμένουν > 40.000 οι κενές Θέσεις, γίνεται κατανοητό ότι ΜΟΝΟ ένα ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΖΙΚΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ μπορεί να ενισχύσει σε πραγματικούς αριθμούς το Δημόσιο Σύστημα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Και είναι η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ που πρέπει να διεκδικήσουν οι Εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα, ανατρέποντας τα σχέδια της Κυβέρνησης της Ν.Δ για κάλυψη των Αναγκών με Εργαζόμενους με ημερομηνία Λήξης, χωρίς αναγκαίες Μόνιμες Προσλήψεις. Και τον πρόθυμο Ιδιωτικό Τομέα «anteportas» να «συνδράμει» για να καλύψει τις Ανάγκες. Σκηνές από τα «προσεχώς» Κυβέρνησης- Ιδιωτικού Τομέα βλέπουμε εξάλλου τις τελευταίες ημέρες…