ΣΥΝΕΚ Θεσσαλονίκης – 76 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από το φασιστικό ζυγό

30 Οκτωβρίου 1944    30 Οκτωβρίου 2020

76 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από το φασιστικό ζυγό.

76 χρόνια αγώνα ενάντια στην ιστορική λήθη.

Σήμερα 30 Οκτωβρίου 2020 η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 76 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, με το νόημα της επετείου να είναι πιο σύγχρονο από ποτέ. Λίγες μόνο μέρες μετά από την ιστορική καταδικαστική απόφαση του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής και του χαρακτηρισμού της σε εγκληματική οργάνωση, η πόλη μας γιορτάζει τη νίκη κατά του φασισμού. Η επανεμφάνιση όμως του φασισμού στην χώρα μας, μας διδάσκει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η ιστορία δεν μπορεί να διδάσκεται αποσπασματικά, ούτε με “χειρουργικές τομές”.

Η σημερινή μέρα αποτελεί επίσημη επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά κατοχικά στρατεύματα, σύμφωνα με το Π.Δ. 50/ 9-5-2016. Οι ναζί δεν παρέδωσαν την πόλη αμαχητί, όπως ισχυρίζονται οι παραχαράκτες της ιστορίας. Η απελευθέρωσή της, ήταν αποτέλεσμα σκληρών συγκρούσεων του ΕΛΑΣ με τους κατακτητές, οι οποίοι υπερτερούσαν τόσο αριθμητικά, όσο και σε εξοπλισμό, αλλά και των Ταγματασφαλιτών συνεργατών τους.

Ο Eπιτελάρχης της 11ης μεραρχίας Θανάσης Παπαθανασίου αναφέρει:

«Η απελευθέρωση της πόλης δεν ήταν κάτι που έγινε ως εκ θαύματος. Ήταν το αποτέλεσμα σκληρών συγκρούσεων ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και στις άλλες εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις εναντίον των Γερμανών, οι οποίοι ήταν ασύγκριτα υπέρτεροι αριθμητικά και άριστα εξοπλισμένοι, και των συνεργατών τους (…) Έτσι λοιπόν ο ΕΛΑΣ αντιμετώπιζε όχι μόνο τις εχθρικές δυνάμεις, αλλά και όλες τις άλλες δυνάμεις οι οποίες ήταν σημαντικές και οι οποίες δρούσαν κατά έναν τρόπο πιο έμπειρο απ΄ ό,τι οι Γερμανοί, διότι γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, τόπους κ.λπ.».

Καθοριστικός όμως ήταν ο αγώνας των ΕΛΑΣ – ΕΑΜ και για την σωτηρία της πόλης, καθώς οι φασίστες υποχωρώντας επιχείρησαν να καταστρέψουν όλες τις βασικές υποδομές της. Ανατίναξαν το λιμενοβραχίονα και επιχείρησαν να ανατινάξουν το κεντρικό υδραγωγείο της πόλης, στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης και την Ηλεκτρική Εταιρία στην Οδό Αγίου Δημητρίου. Τμήμα του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ τους έτρεψε σε φυγή, ενώ λόχος του εφεδρικού ΕΛΑΣ μυλεργατών γλίτωσε από την ανατίναξη τους αλευρόμυλους Αλλατίνη. Όλες οι παραπάνω αναφορές αποδεικνύουν ότι, ακόμα και την ύστατη στιγμή, οι ναζί επιχείρησαν να βυθίσουν το λαό της πόλης στην πείνα και το σκοτάδι.

Τη σπουδαία αυτή επέτειο της πόλης, ο Δήμαρχος και οι παρατάξεις που εκπροσωπούν το συντηρητικό χώρο επιλέγουν να τη ρίξουν στην ιστορική λήθη ως “πολιτικά μη ορθή”. Αναρωτιόμαστε ποιους εξυπηρετεί η αποσιώπηση του ιστορικού, νικηφόρου, αντιφασιστικού αγώνα της πόλης και πόσο γρήγορα έσβησαν τα “κροκοδείλια” δάκρυα χαράς ορισμένων, μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και την νίκη της Δημοκρατίας.

Η σημερινή επέτειος θυμίζει σε όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε για ένα δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό σχολείο, που χωράει όλα τα παιδιά.

Η συντηρητική στροφή που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση της Ν.Δ., κάθε άλλο παρά αυτό πρεσβεύει. Με την κατάργηση των μαθημάτων της κοινωνιολογίας και των καλλιτεχνικών από τα Λύκεια συντηρητικοποιεί τα προγράμματα σπουδών. Με την μη κάληψη των κενών με εκπαιδευτικούς μέχρι και τέλη Οκτώβρη καταδικάζει παιδιά στην ημιμάθεια. Με την αδιαφορία που δείχνει για την εκπαίδευση των προσφύγων, περιθωριοποιεί παιδιά. Με τον αυταρχισμό που δείχνει απέναντι στο μαθητικό κίνημα, αλλά και με την προσπάθειά της να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε “χωροφύλακες”, τόσο με τις ποινές και την διαγωγή όσο και με τις πρόσφατες νομοθεσίες για τις καταλήψεις, καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικού σχολείου. Τέλος, με την υποχρεωτική συμμετοχή των παρατάξεων και των μελών τους στις εκλογές των Υ.Σ., παρόλο που οι ίδιες απέσυραν τα  ψηφοδέλτια τους, μας φέρνει στη μνήμη εκλογές- παρωδία αλλών σκοτεινών εποχών για την χώρα.

ΣΥΝΕΚ Θεσσαλονίκης.    30 Οκτωβρίου 2020